RETRO RÁDIÓ
Vélemény

Covidos a férjem. Hogyan tovább?







Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.09.15.
PCR teszt covid-19 Covid karantén tünetek

Éva férjének a múlt hétvégén hőemelkedése volt, azóta kiderült, hogy elkapta a Covid-19-et. Éva két napja prüszköl, nem érez ízeket és szagokat, nagyobbik lányának pedig fáj a torka és a feje. Egyelőre kontaktszemélyként vannak nyilvántartva a rendszerben. A gépezet beindult, de nézzük, mi is történt az elmúlt néhány napban? Covid-napló, 1. rész.

Éva az utcán mindig maszkot visel (Illusztráció: MTI/AP/Claudio Furlan)

Géza vidéken dolgozik, mi Budapesten élünk a gyerekekkel és a kutyánkkal. Hétvégenként találkozunk. Múlt vasárnap 37.2 volt a testhőmérséklete és gyengének érezte magát. Hétfőn elutazott Nyíregyházára, akkor már több kollégája is gyengeségre, levertségre, lázra panaszkodott. A cég azonnal tesztelt mindenkit, rengeteg negatív eredmény volt a gyorsteszteken. Akinek viszont pozitív lett, azt azonnal PCR-re küldték, és kiderült, hogy bizony sokan betegek.

Géza fertőzöttségét a PCR teszt mutatta ki (Képünk illusztráció/ fotó:Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap)

A férjem egy hétfői negatív gyorsteszt birtokában azt vette észre, hogy szerdán már nem érzett ízeket és szagokat, de láza nem volt és nem is köhögött. Elküldték PCR-re, hiszen az ízérzékelés és a szaglás elveszítése az egyik jellemzője a koronavírusnak. Izgultunk, mert elmúlt 50 éves, COPD-s, cukorbeteg, magas a vérnyomása, szóval többszörösen veszélyeztetett. Ráadásul a kollégái között is különböző tünetek jelentkeztek: van, aki magas lázzal, szűnni nem akaró köhögéssel küzd, van, akinek a bőre fáj, de akad olyan kolléga is, akinek egyszer volt hőemelkedése és azóta tünetmentes.

Csütörtökön jelezte a férjem háziorvosa az OMSZ-nek, hogy valószínűleg fertőzött. Szombaton reggel hívták telefonon, hogy délután mennek hozzá tesztelni, úgyhogy ne egyen, ne igyon, ne mosson fogat és ne is kávézzon addig. A mintavétel az elmondása szerint kellemetlen volt, de nem fájt. Hétfőn megjött az eredmény: Covid-19 pozitív. Pedig akkor már semmilyen tünete nem volt. Most a hatósági karantén időszakot tölti Nyíregyházán.

Eközben a férjem első tünete után egy héttel nekem is elment az ízérzékelésem és a szaglásom, a nagylányom pedig a torkát és a fejét fájlalja. Mivel allergiaszezon van, és én allergiás vagyok, ez akár annak a számlájára is írható - vagy a covidéra, annak ellenére, hogy maszkot viselek az utcán, a boltban, de természetesen otthon már nem. A kamasz lányaim pedig reggel 6:50-kor indulnak el az iskolába, és akkor még hideg van, napközben pedig 35 fok is lehet, az is elképzelhető, hogy a nagylány "csak" megfázott. De amíg a férjem tesztje nem érkezett meg, nem mehettünk le a háziorvoshoz, illetve a gyerekorvoshoz sem.

Éva: "Amint megérkeztek hozzánk is az OMSZ emberei, hogy levegyék a mintát, folytatom a történetünket." (Fotó:MTI/EPA-EFE/Bienvenido Velasco)

Amint megjött a teszt, hívtam a háziorvost és a gyerekorvost. Azzal a nappal karantént írt elő, de ez még nem a hatósági karantén, azt az OMSZ rendeli majd el, és ők teszik ki az ajtóra a piros cédulát. Most várom, hogy hívjanak, mikor jönnek tesztelni.

Rengeteg még a nyitott kérdés:

Mikor érkeznek? A doktornő szerint akár 4-5 nap is lehet, olyan sok a riasztás.

Mennyi idő, amíg a teszt eredményét megkapjuk? Néhány nap és az ügyfélkapun keresztül megnézhető, de olyan sok a riasztás, hogy akár egy hét is lehet.

Mi történik, ha negatív a teszt? A doktornő szerint az ő általa számolt 10 nap leteltével felszabadulunk, mehetek dolgozni, a gyerekek pedig iskolába.

Mi lesz, ha pozitív valamelyikünk tesztje? A doktornő elmondása alapján, az OMSZ elrendeli a kontaktkutatást, vagyis az én cégemnél és a lányom osztályában hivatalosan is értesítenek egyenként minden érintettet, hogy maradjanak otthon, és várják türelmesen, amíg a szakemberek megérkeznek hozzájuk mintavételre.

Ez alatt az idő alatt a barátnőm vásárol be nekünk: délután elküldöm neki üzenetben, hogy mit hozzon, leteszi az ajtó elé, becsenget és én akkor megyek ki, amikor már elment. Az összeget pedig naponta elutalom a számlájára. A kutyát egyelőre a tünetmentes lányom sétáltatja maszkban, kesztyűben, korán reggel és késő este, amikor már nincsenek sokan az utcán. A férjem online vásárol és házhoz szállíttatja az árut. Van egy applikáció, amit le lehet tölteni a telefonra, és akkor folyamatosan láthatják a hatóságok, hogy az elrendelt karantént betartják-e a betegek, de nem kötelező ezt használni, hiszen telefonon vagy személyesen ellenőrizhetnek szúrópróba szerűen.

Pillanatnyilag itt tartunk. Amint megérkeztek hozzánk is az OMSZ emberei, hogy levegyék a mintát, folytatom a történetünket. Eddig egy hete és egy napja életünk része a koronavírus. Szerencsére úgy tűnik, egy viszonylag enyhébb lefolyású betegségre kell számítanunk.

A mintavétel folyamata A PCR teszt előtt 8-12 órával tilos enni, inni és fogat mosni, ezektől a kórokozó felhígulhat, ezért nehezebben kimutatható. Orron és garaton át történik a mintavétel, az erre használt steril pálcák elsőnek a transzportfolyadékba, majd szobahőmérsékleten tárolva laboratóriumba kerülnek. Mintavételkor és a laboratóriumban mindenhol a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) rendszabályai szerint járnak el.

 





Ezeket olvastad már?
Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Elment a nyűgös öregúr, a mi Tóbiásunk

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Egyre több magányos ember várja a karácsonyt Kárpátalján

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Miért nem bír ki ma már egy házasság egy életet?

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Aranyásók és az ásó, kapa, nagyharang küldetés

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás