Ezzel a trükkel garantált a siker.
Az ünnepi asztalról a bejgli sem hiányozhat, amit akár előre is megsüthetünk. Ám sokszor hiába minden igyekezet, a tészta szétreped. A Fanny Magazin elárulja, hogyan lesz tökéletes!
Ne hagyjuk megkelni
A tészta gyúrásánál nagyon gyorsan kell dolgoznunk, nehogy elkezdődjön a kelés folyamata. Ha több kiló lisztből készítünk bejglit, akkor azokat a begyúrt gombócokat tegyük addig a hűtőbe, amelyeket később fogunk elkészíteni.
A túlgyúrás is árthat
Csak addig gyúrjuk, amíg szépen össze nem dolgozzuk az alapanyagokat. Ugyanis, ha ezt túlzásba visszük, akkor a zsiradékok kicsapódhat, a tészta pedig repedezni fog. A pihentetett tésztát legfeljebb 3-4 mm vastag, téglalap alakra nyújtsuk, mert emiatt is előfordulhat, hogy sütés közben szétreped.
Legyenek jók az arányok
A repedés egyik fő oka, hogy túl sok a töltelék, emiatt a sütés közben keletkező gőzök nem tudnak távozni. Próbáljunk meg a töltelékhez minél kevesebb zsiradékot adni, és ügyeljünk arra, hogy a tészta és a töltelék aránya fele-fele legyen. A töltelék ne legyen túl lágy, és mindig kihűlt masszával dolgozzunk.
Fontos a jó tekerés technika
Miután megtöltöttük a rudakat, szorosan tekerjük fel, így biztos, hogy nem válik el az illesztésnél. A tészta végét is csipkedjük össze. Ezután kezdődhet a kelesztés folyamata. Tetejüket kenjük le tojássárgájával, majd miután megkeltek, mehet rá a tojásfehérje, és tegyük a hűtőbe minimum 30 percre, hogy a tészta jól áthűljön.
Hagyjunk elég helyet
A tészta sütés közben dagadni fog, ezért a rudakat úgy helyezzük egymás mellé, hogy minimum 10 centi helyet hagyjunk közöttük. Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, különben kifolyik a töltelék. A hajtások mindig a rúd aljára kerüljenek. Ezután mehetnek a 180 fokra előmelegített sütőbe. Ne nyitogassuk a sütő ajtaját!
Így távozhat a gőz
Ha a tésztát nem elég szorosan tekerjük, akkor a gőz könnyedén szétrepeszti a süteményt. Pont ezért esküdnek sokan arra, hogy a tésztát meg kell szurkálni. Először kenjük be a tojással, és csak utána szúrjuk meg a hosszú hurkapálcikával a tetejét, különben a sárgája befolyik a tésztába és eltömíti, ami szintén megrepesztheti. Ne csak a felszínét, hanem az összes réteget szúrjuk át.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre