4 forró leves, ami átmelegít a hideg téli napokon

Ahogy hűvösre fordul az idő, egyre jobban esik egy nagy tál gőzölgő leves, amely nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti. Ezúttal olyan laktató recepteket válogattunk össze, amelyek főfogásként is megállják a helyüket.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.11.17.
Módosítva: 2024.11.17.
recept leves tél

Vegyes káposztaleves sült bajor kolbásszal

Elkészítési idő: 60 perc

Egy adag: 285 kcal

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db fehérrépa
  • 3 ek. olaj
  • 2 db babérlevél
  • 3-4 szem egész fekete bors
  • 1 tk. szárított, morzsolt majoránna
  • 200 g fejes káposzta
  • 150 g savanyú káposzta
  • 500 g sütni való bajor fehér kolbász
  • 200 g vörös káposzta
  • kristálycukor
  • frissen őrölt bors
  • őrölt kömény
  • 1 ek. vörösborecet

Elkészítés:

  1. Hámozzuk meg a vöröshagymát és a kétféle répát. Mindet vágjuk apró kockákra. Pirítsuk meg az egészet 1 ek. felforrósított olajon, majd adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, a majoránnát, a megtisztított, felaprított fejes káposztát és a leöblített savanyú káposztát. Öntsük fel 1,2 l vízzel, sózzuk meg, és közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek haraphatóra puhulnak.
  2. Közben a kolbászokat irdaljuk be, majd süssük meg mindet 1 ek. felforrósított olajon.
  3. A vörös káposztát tisztítsuk meg, csíkozzuk fel. Forrósítsuk fel a maradék 1 ek. olajat, és pirítsuk meg rajta a káposztát. Szórjuk meg egy kis cukorral, sózzuk, borsozzuk meg, végül ízesítsük egy kevés őrölt köménnyel és a borecettel. 
  4. A levest merjük tányérokba, tegyünk a tetejére egy-egy adag vörös káposztát és egy-egy frissen sült kolbászt. Friss majoránnával díszíthetjük.

Gyors bableves

Elkészítési idő: 45 perc

Egy adag: 350 kcal

Fotó: Tyukodi László

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 db zöldségleveskocka
  • 100 g füstölt húsos szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db sárgarépa
  • 1 ág szárzeller
  • 4-6 ek. sűrített paradicsom
  • bors
  • 400 g fehérbabkonzerv

Elkészítés:

  1. Oldjuk fel a leveskockákat 1 l forró vízben. Szárazon hevítsünk fel egy lábast, és pirítsuk benne aranyszínűre a felkockázott szalonnát. Azután szedjük ki, és tegyük félre. 
  2. A visszamaradt zsiradék ¾-ét öntsük ki, majd a maradékon pirítsuk meg a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, répát, valamint zellert. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Ezután sózzuk, borsozzuk meg a levest, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak. 
  3. Húzzuk le a levest a tűzről, és pürésítsük botmixerrel. Végül forgassuk bele a leszűrt babot, és forraljunk rajta egyet. A ropogós szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyeret kínálhatunk hozzá. 

Zöldségleves májgombóccal 

Elkészítési idő: 50 perc + hűtés

Egy adag: 300 kcal

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 2 ek. olaj 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 4 db sárgarépa 
  • 100 g zeller 
  • 1,5 l zöldségleves-alaplé 
  • só 
  • őrölt fekete bors 
  • 1 fej brokkoli 
  • 1 csokor petrezselyem 

A májgombóchoz:

  • 2 db zsemle 
  • 100 ml tej 
  • 200 g csirkemáj 
  • 1 db tojás 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 gerezd fokhagyma 
  • só 
  • 1 kis csokor snidling 
  • 2-3 ek. zsemlemorzsa

Elkészítés:

  1. A májgombóchoz áztassuk be a zsemléket a tejbe. Turmixoljuk össze a megtisztított, lehártyázott, felaprított májat, a tojást, a meghámozott, finomra vágott vörös- és fokhagymát, továbbá egy kevés sót. Adjuk hozzá a kinyomkodott, kisebb darabokra tépkedett zsemlét, a felaprított snidlinget, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formázható állagú masszát kapjunk. Lefedve rakjuk a hűtőbe 20 percre. 
  2. A leveshez pirítsuk meg az olajon a meghámozott, felaprított hagymát, a megtisztított, felkarikázott répát és a meghámozott, két- vagy háromfelé vágott zellert. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk meg, és forraljuk fel. Ezután közepes lángon főzzük addig, amíg a répa majdnem teljesen megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit.
  3. Nedves kézzel formázzunk a májas masszából gombócokat, forgassuk őket a levesbe, és főzzük további 8 percig. Forrón, a felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Kelbimbós csirkeleves

Elkészítési idő: 75 perc

Egy adag: 175 kcal

Fotó: Fanny magazin

Hozzávalók (4 személyre):

  • 4 ek. olaj 
  • 1 db egész csontos csirkemell 
  • 1 fej vöröshagyma 
  • 1 fej fokhagyma 
  • 1 nagyobb db sárgarépa 
  • 1 nagyobb db fehérrépa 
  • ¼ fej gumós zeller 
  • 1 kis fej karalábé 
  • 8-10 db kelbimbó 
  • 2 cm-es gyömbérdarab 
  • 1 csokor friss petrezselyemzöld 
  • 1-2 ág zellerzöld 
  • 2 db babérlevél 
  • 4 db zsályalevél 
  • só 
  • frissen őrölt bors 
  • tetszőleges tészta levesbetétnek

Elkészítés:

  1. Egy lábasban a felhevített olajon pirítsuk körbe a húst, majd vegyük ki a lábasból.
  2. A megmosott és félbevágott hagymákat (hámozatlanul!) a vágott oldalukkal lefelé tegyük a lábasba, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott gyökérzöldségeket, a megtisztított kelbimbót és a meghámozott gyömbért, majd pirítsuk meg az egészet. Öntsük fel 1,5 l vízzel, tegyük bele a csirkemellet és a megmosott, csokorba kötött zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk meg.
  3. Főzzük a levest kis lángon kb. 60 percig, a keletkező habot szedjük le a tetejéről. Szűrjük le, vegyük ki a vörös- és a fokhagymát, a gyömbért és a fűszercsokrot. 
  4. A tésztát főzzük ki a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Szűrjük le. Szedjük tányérokba a szálaira szedett húst, a főtt tésztát és a zöldségeket, merjük rá az átszűrt forró levest. Aprított petrezselyemmel díszíthetjük.

Forrás: Fanny magazin

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás