Ahogy hűvösre fordul az idő, egyre jobban esik egy nagy tál gőzölgő leves, amely nemcsak a testet, de a lelket is átmelegíti. Ezúttal olyan laktató recepteket válogattunk össze, amelyek főfogásként is megállják a helyüket.
Hámozzuk meg a vöröshagymát és a kétféle répát. Mindet vágjuk apró kockákra. Pirítsuk meg az egészet 1 ek. felforrósított olajon, majd adjuk hozzá a babérlevelet, a szemes borsot, a majoránnát, a megtisztított, felaprított fejes káposztát és a leöblített savanyú káposztát. Öntsük fel 1,2 l vízzel, sózzuk meg, és közepes lángon főzzük, amíg a zöldségek haraphatóra puhulnak.
Közben a kolbászokat irdaljuk be, majd süssük meg mindet 1 ek. felforrósított olajon.
A vörös káposztát tisztítsuk meg, csíkozzuk fel. Forrósítsuk fel a maradék 1 ek. olajat, és pirítsuk meg rajta a káposztát. Szórjuk meg egy kis cukorral, sózzuk, borsozzuk meg, végül ízesítsük egy kevés őrölt köménnyel és a borecettel.
A levest merjük tányérokba, tegyünk a tetejére egy-egy adag vörös káposztát és egy-egy frissen sült kolbászt. Friss majoránnával díszíthetjük.
Gyors bableves
Elkészítési idő: 45 perc
Egy adag: 350 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
2 db zöldségleveskocka
100 g füstölt húsos szalonna
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 ág szárzeller
4-6 ek. sűrített paradicsom
só
bors
400 g fehérbabkonzerv
Elkészítés:
Oldjuk fel a leveskockákat 1 l forró vízben. Szárazon hevítsünk fel egy lábast, és pirítsuk benne aranyszínűre a felkockázott szalonnát. Azután szedjük ki, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradék ¾-ét öntsük ki, majd a maradékon pirítsuk meg a megtisztított, felaprított vörös- és fokhagymát, répát, valamint zellert. Adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, öntsük fel az alaplével, és forraljuk fel. Ezután sózzuk, borsozzuk meg a levest, és közepes lángon főzzük addig, amíg a zöldségek megpuhulnak.
Húzzuk le a levest a tűzről, és pürésítsük botmixerrel. Végül forgassuk bele a leszűrt babot, és forraljunk rajta egyet. A ropogós szalonnával megszórva tálaljuk. Friss kenyeret kínálhatunk hozzá.
Zöldségleves májgombóccal
Elkészítési idő: 50 perc + hűtés
Egy adag: 300 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
2 ek. olaj
1 fej vöröshagyma
4 db sárgarépa
100 g zeller
1,5 l zöldségleves-alaplé
só
őrölt fekete bors
1 fej brokkoli
1 csokor petrezselyem
A májgombóchoz:
2 db zsemle
100 ml tej
200 g csirkemáj
1 db tojás
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
só
1 kis csokor snidling
2-3 ek. zsemlemorzsa
Elkészítés:
A májgombóchoz áztassuk be a zsemléket a tejbe. Turmixoljuk össze a megtisztított, lehártyázott, felaprított májat, a tojást, a meghámozott, finomra vágott vörös- és fokhagymát, továbbá egy kevés sót. Adjuk hozzá a kinyomkodott, kisebb darabokra tépkedett zsemlét, a felaprított snidlinget, valamint annyi zsemlemorzsát, hogy lágy, de formázható állagú masszát kapjunk. Lefedve rakjuk a hűtőbe 20 percre.
A leveshez pirítsuk meg az olajon a meghámozott, felaprított hagymát, a megtisztított, felkarikázott répát és a meghámozott, két- vagy háromfelé vágott zellert. Öntsük fel az alaplével, sózzuk, borsozzuk meg, és forraljuk fel. Ezután közepes lángon főzzük addig, amíg a répa majdnem teljesen megpuhul. Ekkor adjuk hozzá a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit.
Nedves kézzel formázzunk a májas masszából gombócokat, forgassuk őket a levesbe, és főzzük további 8 percig. Forrón, a felaprított petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Kelbimbós csirkeleves
Elkészítési idő: 75 perc
Egy adag: 175 kcal
Hozzávalók (4 személyre):
4 ek. olaj
1 db egész csontos csirkemell
1 fej vöröshagyma
1 fej fokhagyma
1 nagyobb db sárgarépa
1 nagyobb db fehérrépa
¼ fej gumós zeller
1 kis fej karalábé
8-10 db kelbimbó
2 cm-es gyömbérdarab
1 csokor friss petrezselyemzöld
1-2 ág zellerzöld
2 db babérlevél
4 db zsályalevél
só
frissen őrölt bors
tetszőleges tészta levesbetétnek
Elkészítés:
Egy lábasban a felhevített olajon pirítsuk körbe a húst, majd vegyük ki a lábasból.
A megmosott és félbevágott hagymákat (hámozatlanul!) a vágott oldalukkal lefelé tegyük a lábasba, és pirítsuk meg. Adjuk hozzá a meghámozott, felkockázott gyökérzöldségeket, a megtisztított kelbimbót és a meghámozott gyömbért, majd pirítsuk meg az egészet. Öntsük fel 1,5 l vízzel, tegyük bele a csirkemellet és a megmosott, csokorba kötött zöldfűszereket. Sózzuk, borsozzuk meg.
Főzzük a levest kis lángon kb. 60 percig, a keletkező habot szedjük le a tetejéről. Szűrjük le, vegyük ki a vörös- és a fokhagymát, a gyömbért és a fűszercsokrot.
A tésztát főzzük ki a csomagoláson olvasható útmutatás szerint. Szűrjük le. Szedjük tányérokba a szálaira szedett húst, a főtt tésztát és a zöldségeket, merjük rá az átszűrt forró levest. Aprított petrezselyemmel díszíthetjük.