Leleplezték a magyarok kedvenc italának titkát, ennyit szabad fogyasztani

Gyakran kávézol? Kiderült, hogy bizonyos mennyiségű koffein még egyes betegségek elkerülésében is segíthet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.19. 12:00
Módosítva: 2024.09.19. 12:29
kávéfogyasztás koffein egészség tea

Túl gyakran derül ki a kedvenc ételeinkről és italainkról, hogy károsak az egészségre, de ezúttal jó hír érkezett a világ egyik legnépszerűbb italáról!

büfé kávézó étterem
Akár napi több csészével is szívesen fogyasztod a kávét? Jó hírünk van! / Illusztráció (Fotó: Pexels)

A kutatások azt sugallják, hogy a koffeint tartalmazó kávé vagy tea rendszeresen fogyasztása jót tesz a szívnek – akkor is, ha naponta több csészével isszuk – írja a sciencealert.com.

A szakemberek több mint 300.000 személy egészségügyi adatait tanulmányozták. Azt találták, hogy a rendszeres koffeinfogyasztás csökkenti az olyan betegségek kialakulásának kockázatát, mint a magas vérnyomás, az agyvérzés, a cukorbetegség vagy a koszorúér-betegség. A tanulmány szerint azok, akik naponta legalább három csésze kávét, vagy öt csésze teát isznak, 40 százalékkal kisebb az esélye a felsorolt betegségek kialakulásának.

Az eredmények rávilágítanak arra, hogy a mérsékelt mennyiségű kávé vagy koffein bevitele az egészséges embereknél messzemenő előnyökkel járhat

– nyilatkozták a szakemberek, hozzátéve, hogy a koffeinfogyasztás jó hatással van a koleszterinszintre, az idegrendszerre, és befolyásolja az inzulinrezisztenciát is.

Az eredmények igazolása érdekében további kutatásokra lesz szükség, de sejthető, hogy a mérsékelt koffeinbevitel sok ember egészségére lehet jótékony hatással.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás