Sokat spórolhatunk azzal, ha megmentjük a megfonnyadt, puha, nem annyira szép zöldségeket.
Biztosan sokan voltak már kénytelenek a kukába - esetleg, a komposztba - dobni a megmaradt, és idővel megfonnyadt zöldségeket, amelyek még megmenthetőek lettek volna, ha idejében felhasználjuk, vagy megfelelően tároljuk őket. Van azonban egy jó hír: egyes zöldségek még akkor is menthetőek, ha már nagyon rossz állapotban vannak. A Mindmegette nemrég elárulta ennek titkát.
A zöldségek fokozatosan veszítenek a nedvességtartalmukból. A hagymafélék és a répák esetében az egyik legszembetűnőbb a változás, ugyanis nagyon hamar képesek megfonnyadni. Ez még nem azt jelenti, hogy meg is romlanak, de puhák lesznek, és sokak számára már ez is elég ahhoz, hogy a hűtőből vagy a kamrából a kukába dobják a répákat. Létezik azonban egy pofonegyszerű trükk, amivel megmenthetőek a zöldségek!
Vegyünk elő egy tálat, töltsük meg hideg vízzel, majd tegyük bele a fonnyadt, puha zöldségeket és hagyjuk ázni legalább egy napon keresztül. A répa egyike azon zöldségeknek, mely képes felvenni a leadott nedvességet és majdnem olyan feszes és ropogós lesz, mint frissen.
Miután letelt a 24 órán át tartó áztatás, érdemes felhasználás előtt alaposan meghámozni a répákat. Nemcsak a héjat, hanem a répa belsejének felső rétegét is távolítsuk el, ezután viszont ugyanúgy használható, mint az új répa.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre