Évekig tartó sikertelenség után már 16 kilót fogyott Martina – Ez vált be neki!

Krivánné Polyák Martina körülbelül 13 éve diétázik. Ez idő alatt minden divatos és felkapott fogyókúrát kipróbált, bár, utólag a jó részét megbánta. Most már nem a fogyást tartja a legfontosabbnak, hanem, hogy egészségesen és változatosan étkezzen…



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.14.
Módosítva: 2024.07.14.
fogyás recept egészség

Sokan tapasztalják, hogy ha abbahagyják a dohányzást, felszednek pár plusz kilót. A nikotinnak ugyanis éhségcsökkentő hatása van, ráadásul, ha abbahagyjuk a dohányzást, az ételek íze felerősödik, ami növelheti az étvágyat és az elfogyasztott mennyiséget – írja a Fanny magazin

Előtte: 64 kg / Fotó: Fanny magazin
Utána: 48 kg / Fotó: Fanny magazin

„Sokáig nem tűntek fel a plusz kilók”

Martina 2010 környékén kezdett el hízni, miután megismerkedett a férjével.

Az ő kérésére abbahagytam a dohányzást – idézi fel kapcsolatuk kezdetét. – A gyors ételek egyébként is gyakoriak voltak az étrendemben, hiszen egy gyorséttermi láncnál dolgoztam, így munkaidőben sokszor ettem akár hamburgert is. Viszont, miután egy pár lettünk a férjemmel, sokszor hétvégén is becsúszott valamilyen gyors kaja, illetve gyakran sütiztünk. Mindenféle finomságokat hozott haza, például zsíros sajtokat, amiket este és jóllakásig ettünk. Egy idő után, már a kollégák is megjegyezték, hogy kikerekedtem. Én is láttam a ruhatáromon, hogy már nem fértem bele az S-es darabokba. Észrevettem, hogy van rajtam itt-ott egy kis háj, de mivel minden nap láttam magam, sokáig nem tűnt fel, hogy túl sokat híztam. Akkor történt meg a rádöbbenés a túlsúlyra, amikor ráálltam a mérlegre. Abban a meggyőződésben voltam, hogy 5-össel kezdődik. Egy-másfél év alatt 48 kilóról 64 kilóra híztam. Tudtam, hogy ez nem mehet így tovább és azonnal változtatni akartam az életmódomon. 

Egyhangú, egészségtelen diéták

Számtalan kudarc, jojó effektus, negatív élmény után jött rá, hogy olyan étrendet kell választania, ami egészséges és amit szívesen fogyaszt.

Próbáltam olyan diétát, ami borzalmas volt a sok szójától, olyat is, ami rettentően egyhangú volt – meséli. – Volt olyan időszak, amikor ebédre, 90 napig csirkét fogyasztottam rizzsel. Szó szerint alig tudtam letuszakolni a csirkét a torkomon. Annyira megutáltam, hogy azóta is alig bírom megenni a csirkemellet. Próbáltam a léböjtkúrákat, villámdiétákat, mindenféle porokat, tablettákat. Hiába fogytam tőlük, nagyon egészségtelen volt, amit műveltem. Csak jó néhány éves sanyargatás után jöttem rá, hogy így nem lehet hosszútávon élni. Akkor jött a váltás, amikor bekerültem olyan csoportokba, ahol arról meséltek, hogy belefér akár egy tészta is ebédre, vagy pizza vacsorára. Eldöntöttem, hogy egy élhetőbb, megengedőbb étrendre fogok váltani. Főleg, mert mindig is voltak gyomor panaszaim, a reflux már rég az életem része.

„A nyaraláson sem híztam”

A fiatal nő szerint a sikeres fogyás titka a rendszeres sportolásban és a kiegyensúlyozott, változatos étrendben rejlik. 

Az emésztési problémáim miatt most már az a fontos, hogy olyan szakember étrendjét kövessem, akinek az egészség az első – meséli. – Szerencsére rábukkantam dr. Takács Hajnalka dietetikusra, év eleje óta táplálkozok az ő étrendjei alapján. A súlyomat tekintve akkor már a finisben voltam, hiszen 51-52 kg lehettem. Akkor az volt a cél, hogy lemenjen még 3-4 kg a májusi nyaralásig. Nagyon boldog voltam, hogy mindezt úgy sikerült elérni, hogy közben finomakat ettem. Két hétre utaztunk el, ráadásul olyan szállodába, ami tartalmazta az összes étkezést. Hajnitól tanultam, hogy úgy kell feltölteni a tányért, hogy az tartalmazzon húst, köretet, zöldséget és gyümölcsöt is. Ennek köszönhetően úgy jöttem haza a svédasztalos, all inclusive nyaralásról, hogy egy kilót sem híztam. Nagyon hálás vagyok, amiért úgy tudom tartani a súlyomat, hogy közben nem sanyargatom magam, hanem finomakat ehetek…

Lelki nehézségek

Martina szerencsésnek vallja magát, mert amikor beindult a jojó effektus, akkor sem ment fel a súlya az eredetinél magasabbra. Ennek ellenére rengeteg küzdelem és fájdalom van a sikertörténete mögött.

Az volt a legnehezebb, hogy sokat bántottam magam – árulja el. – Magamat hibáztattam, amiért meghíztam. Csak azt néztem, hogy még nem tartok a célomnál, és sokszor nem voltam képes rá, hogy értékeljem azokat a pici eredményeket, amiket elértem. Ragaszkodtam a szobamérleghez, minden nap ráálltam és azt figyeltem, hogy fogytam-e. Ha pedig nem lett kevesebb a súlyom az előző naphoz képest, akkor azzal ostoroztam magam, hogy vajon mit rontottam el. Azóta rájöttem, hogy nem is a kilókon van a lényeg, hanem a látványon. Arról nem is beszélve, hogy a mérleg nem mindig pontos, hiszen például a nőknél, amikor belépünk a ciklusba, akár két kilónyi vizet is tartalékolhat a szervezetünk, ami pár nappal később magától eltűnik.

Dr. Takács Hajnalka / Fotó: Labancz Viktória

Hogy készüljünk a nyaralásra?

Hogy mit és hogyan étkezzünk a nyári szabadság alatt, az sok diétázó és friss életmódváltó életében fontos kérdés. 

Egy vagy több kilogramm súlygyarapodáshoz hetente legalább 7000 kalóriás többletfogyasztás szükséges, ami napi szinten körülbelül 1000 kalóriás pluszt jelent az eddigiekhez képest – magyarázza Dr. Takács Hajnalka dietetikus. – Ezt a többletbevitelt gyakran két tényező idézi elő. Az egyik az, hogy ha az előző időszakban szigorú, megvonással járó diétát folytattunk, a nyaralás alatt könnyen előfordulhat, hogy a fegyelem feloldása miatt minden kezünk ügyébe kerülő ételt elfogyasztunk. A másik ok pedig, hogy ha a diéta során kedvenc ételeink fogyasztásáról le kellett mondanunk, szintén hozzájárulhat a nyaralás alatti kontrollálhatatlan evéshez. Megoldásként javasolt, hogy a nyaralás előtti formába hozás ne koplalással történjen, hiszen a jojó-effektus következtében a visszahízás mértéke meghaladhatja az előzőleg leadott kilókat. Aki tartós eredményre vágyik szakképzett dietetikushoz forduljon, aki kiegyensúlyozott, egészséges és fenntartható étrendet állít össze, amely lehetővé teszi céljainak elérését anélkül, hogy bármilyen kedvencéről le kellene mondania.

A szakértő receptjei

Tízórai: Meggyes csokis joghurt 

Hozzávalók: 100 g meggy, 150 g joghurt, 0,1%-os, 10 g olvasztott étcsokoládé, édesítő (ki is hagyható, ha édes a meggy).

Tipp: A csokit rá is reszelheted a tetejére 

Energiatartalom: 161 kcal, Fehérje: 6,5 g Zsír: 3,6 g Szénhidrát: 24,1 g 

Natural,Yogurt,With,Cherries,And,Dark,Chocolate.
Fotó: Little Hand Creations

Reggeli: Almás vagy körtés quesadilla 

Hozzávalók: 40 g kukorica tortilla, 100 g alma/körte, 30 g light camembert.

Elkészítés: A tortilla felébe halmozzuk a sajt és gyümölcsszeleteket, áthajtjuk a tortilla másik felét és pannini sütőben vagy serpenyőben összesütjük, hogy az ízek összeérjenek. 

Energiatartalom: 178 kcal, Fehérje: 10,4 g Zsír: 4 g Szénhidrát: 25,5 g 

Pancake filled with camembert and baked apples
Fotó: Image Professionals GmbH

Ebéd: Sovány sajtos cukkinifőzelék fasírttal 

Hozzávalók: 250 g cukkini, 150 ml 1,5%-os tej, 25 g sovány sajt, 6 g Graham-liszt, 5 g olívaolaj, oregánó, só, szerecsendió. 

Elkészítés: A cukkinit alaposan megmossuk és héjával együtt kb. 1-1,5 cm-es kockákra vágjuk. Teflonbevonatú edényben a kevés olajon hirtelen átpirítjuk. Fedővel lefedve pár percig pároljuk a saját levében. Közben ízesítjük oregánóval és sóval, szerecsendióval. Ezt követően a liszttel meghintjük, újra átpirítjuk és hideg tejjel felöntve csomómentesre elkeverjük. Hozzáadjuk a reszelt sajtot, amivel még egyszer lazán összekeverjük. 

Fasírt

Hozzávalók: 40 g csirkehús, 20 g fagyasztott vegyes főzelék, 10 g zsemle, 6 g zsemlemorzsa, 1 tk napraforgóolaj, 5 g tojás, vöröshagyma, fűszerpaprika, só, bors. Elkészítés: Fasírtot készítünk a darált húsból a fenti mennyiségek hozzáadásával. 

Energiatartalom: 410 kcal Fehérje: 28 g Zsír: 16 g Szénhidrát: 39 g

Italian,Cuisine.,Stracciatella,Zucchini,Soup:,Parsley,,Eggs,And,Parmesan,Cheese
Fotó: photosimysia

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás