Hirtelen égett pirítós szagot érzel? Komoly betegség jele lehet

Egy orvos elmondta, mire utalhat, ha valaki olyan szagokat érez, amiket nem lehetne.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.07.
Módosítva: 2024.07.07.
stroke szag pirítós

Biztosan sokan hallották már, hogy a sztrók biztos előjele, ha valaki hirtelen, a semmiből égett pirítós szagot kezd érezni. Az ismert orvos, Mike Figuero szerint ez csupán egy tévhit, ugyanis az nem a sztrókot jelzi, hanem valami egészen más betegséget – elmondása szerint a sztrók jelei az arc lebénulása, a karok elgyengülése, a beszédnehézség és az, ha az ember egyik oldala érzéketlen lesz.

égett pirítós
Illusztráció/Fotó: Photo by cottonbro studio

A semmiből megjelenő égett pirítós szag a fantom szaglás nevezetű betegség jele. Ez akkor is jelentkezhet, ha a sztrók az agy egy bizonyos részére is hatással van, valószínűleg ebből alakult ki a tévhit, hogy egyértelmű jele lehet.

A fantom szaglás nem csupán az égett pirítós szagot jelenti, hiszen vannak olyan emberek, akiknek például halszagként jelenik meg, vagy bármi másként. Van, hogy hamar elmúlik, és sajnos megesik, hogy rendszeresen, sűrűn visszatér – ilyenkor érdemes felkeresni egy szakembert, aki esetleg tud segíteni.

A fantom szaglás sajnos számtalan komoly betegség előjele is lehet. Egyelőre még keveset lehet tudni erről, de az eddigi tanulmányok szerint agykárosodás, agydaganat, Parkinson-kór és egyebek között skizofrénia tünete is lehet.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás