Esésnek éled meg az álomba zuhanást és felébredsz? Itt a megoldás a hipnikus rángásra!

Meglepő dolog állhat a hipnikus rángás hátterében.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.07.02.
felriadás alvás zuhanás

Álomba zuhanás – beszédes kifejezés, melyet egyesek valóban zuhanásként, esésként élnek meg és reagálnak is rá! Ez pedig nemegyszer felriadással jár. A jelenséget hipnikus rángásnak hívják, a témával pedig a TikTokon rendkívül aktív idegsebész, dr. Z foglalkozott, aki több érdekes dologra is felhívta a figyelmet.

Többen is felriadnak álmukból a hipnikus rángás miatt (Fotó: Pexels/Vika Glitter – Képünk illusztráció)

A szakember szerint a stressz, az alváshiány, illetve a túl sok koffein is képes hipnikus rángásokat okozni.

„A hipnikus rángás idegtudományi magyarázata szerint amikor az ébrenlét állapotából az alvás állapotába kerül az agy, olykor félreértelmezheti a jelet, és valóságos esést, zuhanást tudatosít”
– magyarázza a szakember. Az effajta vészhelyzetre pedig a szervezet azonnal reagál rázkódással, a feltételezett zuhanás tompításával, ami egyes esetekben azonnali ébredéssel jár.

Dr. Z hangsúlyozza: a hipnikus rángás miatt nem kell aggódni,  mert teljesen természetes dolog. Ugyanakkor lehet tenni ellene! Kerüljük lefekvés előtt az alkohol, illetve a koffein fogyasztását, valamint a megerőltető tornát, sportot is. Hasznos lehet kialakítani egy megnyugtató, ellazító, lefekvés előtti rutint is – osztotta meg a szakember tanácsait a LadBible internetes portál.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás