Kutatás bizonyítja: ez a gyakorlat hatékonyan segít a hátfájással küszködőknek

Durva: 10-ből 7 embernél egy éven belül kiújul a hátfájás.



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.06.21.
hátfájás megelőzés séta derékfájás

A hátfájás nem csak az idősebbeket sújtja: világszerte 800 millió ember szenved tőle, ráadásul a friss adatok szerint 10-ből 7 embernél egy éven belül újra jelentkezik a probléma. A kutatók szerint azonban létezik egy egyszerű gyakorlat, amivel hatékonyan előzhető meg a baj. Jöjjenek a részletek! 

Hátfájás gerinc egészségügyi probléma orvos
Világszerte 800 millió ember szenved hátfájás miatt Fotó: Pexels

A séta sokoldalúan jótékony hatásáról sokat hallani, mégis kevesen veszik komolyan. Nos, most egy friss tanulmány, mely 700, derékfájásból frissen felépült felnőtt bevonásával három éven át tartott, rámutat, hogy azok, akik hetente heti öt alkalommal átlagosan 30 percet sétáltak, azoknál a sorstársaikhoz képest megduplázódott a fájdalommentes időszak!

Mark Hancock, az ausztrál Macquarie Egyetem fizioterápiás professzora, akinek szavait a Daily Mail idézte, így fogalmaz:

„A séta olcsó, széles körben hozzáférhető és egyszerű gyakorlat, amellyel szinte bárki részt vehet, földrajzi elhelyezkedéstől, életkortól vagy társadalmi-gazdasági helyzettől függetlenül. A »sétálós« csoportban kevesebb tevékenységet korlátozó fájdalom fordult elő, mint a kontrollcsoportban. Előbbieknél a hátfájás kiújulása átlagosan 208 nap múlva jelentkezett, szemben a többiekkel, akik átlagosan 112 nap múlva számoltak be a megújuló panaszokról.”

S hogy mitől olyan hatásos a séta a hátfájásra?

„Nem tudjuk pontosan, miért hatékony a séta a hátfájás megelőzése esetén, de feltételezhetően azért, mert magában foglalja az enyhe oszcilláló mozgások kombinációját, a gerincszerkezetek és izmok terhelését, erősítését, a relaxációt és stresszoldást, valamint séta közben felszabadul a szervezetben a »jó közérzetet biztosító« endorfin hormon”
– vélekedik a szakember, emlékeztetve, hogy a séta számos egyéb egészségügyi előnnyel bír a szív- és érrendszer, a csontsűrűség, az egészséges testsúly és a mentális egészség terén egyaránt.

Dr. Athalie Redwood-Brown, a Nottingham Trent Egyetem sporttudományi tanszékének fizikai aktivitással és egészséggel foglalkozó oktatója így fogalmaz: „A séta segít enyhíteni a mechanikai hátfájást azáltal, hogy javítja az izomerőt, a rugalmasságot és a keringést, amelyek kulcsfontosságúak a gerinc egészsége szempontjából. Ez a felfedezés képes átalakítani a megelőző ellátást, és olyan méretezhető megoldást kínál, amely milliók számára előnyös.”

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás