Ha tudnád, milyen következményekkel járhat, letennéd az okostelefont a kezedből

A folytonos mobilnyomkodásnak számtalan káros hatása lehet.



Megosztás
Szerző: K.B.
Létrehozva: 2024.06.25.
életmód okostelefon következmény káros szenvedély

Te is észrevetted már, hogy néha ha hosszú perceken, vagy éppen órákon keresztül a kezedben van a telefonod, akkor óhatatlanul zsibbadni kezdenek az ujjaid? Rosszabb esetben pedig elgémberedik a kezed, esetleg pirossá válik? Ha igen, akkor a tested próbálja jelezni neked ezekkel a figyelmeztető jelekkel, hogy ideje lenne valamit máshogy csinálni, ha fontos számodra az egészséged. Lássuk, hogy mi a probléma a folytonos telefonnyomkodással, azon kívül, hogy elveszi az értékes szabadidőt.

mobiltelefon, okostelefon, telefon, mobil, Pexels illusztráció
Az okostelefonokat egészségtelenül sokat fogjuk a kezünkben, természetellenes pózokban /Fotó: Pexels

Ethan Bennet a Sonin alapítója szedte össze, hogy hosszútávon, milyen problémákat okozhat a túlzott mobilhasználat, ami a legtöbb esetben kényelmetlen pozícióban történik. A szakértő szerint a telefon hosszan tartó, ismétlődő használata az idegek összenyomódásához, és megerőltetésből eredő sérülésekhez vezethet, emellett pedig súlyosbíthatja a már meglévő mozgásszervi problémákat, mint a nyak- és hátfájás. Az pedig már csak a hab a tortán, hogy ha lefekvés előtt használjuk a telefonjainkat hosszú időn keresztül, akkor a megnövekedett stressz és fényhatás rontja az alvásunk minőségét, ami hosszútávon a mentális jólétünk rovására fog menni.

Az okostelefonok által kiváltott idegkárosodás tünetei miatt fontos tudni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni. Az időben történ diagnosztizáláshoz és kezeléshez elengedhetetlen. A tartós tünetek azonnali kivizsgálást tesznek szükségessé. Durvább esetekben akár kéztetőalagút-szindrómát is okozhat a túlzott telefonhasználat, ez pedig visszafordíthatatlan idegkárosodáshoz vezethet.

- árulta el a szakember, aki szerint a betegség egyik legelső tünete a zsibbadás és a bizsergés a hüvelykujjban, később pedig akár már tárgyakat megfogni is nehézséget fog jelenteni az emberek számára. Ethan néhány hasznos tippel is ellátta a DailyStart, hogy megelőzhessük a telefonhasználatból eredő sérüléseket:

  1. Tartson minél több szünetet telefonozás közben
  2. Ügyeljen a testtartására
  3. A rendszeres sportolás, illetve nyújtás is segít
  4. Már lehet venni ergonomikus kiegészítőket is, amik segíthetnek a telefon, tablet, illetve laptop egészséges használatát is

A digitális jólétünkhöz nem csak arra van szükség, hogy csökkentsük a képernyő előtt töltött időnket, hanem azt is jelenti, hogy egészséges kapcsolatot ápoljunk a technológiával, amely támogatja a testi- és lelki egészségünket

 - zárta sorait Ethan.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás