Szemölcs vagy tyúkszem? – Elárulta a magyar orvos, hogy lehet eldönteni

Hiába hasonlít a szemölcs és a tyúkszem, nem ugyanaz a kettő!



Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2024.05.26.
Módosítva: 2024.05.28.
szemölcs különbség Dr. Novák Hunor

Akár tyúkszem, akár szemölcs: nem csak csúnya, kellemetlen is! Ugyanakkor nem mindegy, mivel van dolga az embernek – derül ki dr. Novák Hunor csecsemő- és gyermekgyógyász friss Facebook-bejegyzéséből.

Wart,Verrucas,Plantar.,Fasciitis,Wart,On,Foot.,Decease,On,Foot
Fotó: Migren art /  Shutterstock

„Sokszor tévesen tyúkszemnek mondják azt a corn nevű elváltozást, ami gyerekeknél ritka, és leginkább mechanikus hatások (pl. rossz cipő, csontkinövés miatt) alakul ki, ez egyfajta bőrkeményedés-szerű dolog. Ezzel szemben gyermekkorban a talpon legtöbbször szemölccsel állunk szemben, amit vírus okoz: ez a verruca plantaris”
– írja a szakember, majd így folytatja:

„Elkülöníteni a kettőt biztosan úgy lehet, ahogy mi is csináljuk a rendelőben: vékonyítjuk, kaparjuk, és dematoszkópos nagyítóval vizsgáljuk a felszínét. Amennyiben fekete pöttyöket látunk, akkor szemölcsről van szó.” 

Tisztelt Olvasóink!
Amennyiben érdeklődését a témával kapcsolatban felkeltettük, ajánljuk figyelmébe a Figyelő rendezvénysorozatát, ahol az egészséggel és az életmóddal foglalkozunk.
A május 28–29-i kétnapos konferencián olyan fontos témákról is szó lesz egyebek között, mint a paradigmaváltás az egészségügyben, a gyógyszeripar kitörési pontjai, a mesterséges intelligencia szerepe és a korszerű táplálkozás, életvitel. Előadóink az ágazat vezető szereplői.
A Mediaworks Hungary Zrt. Csak egészség legyen című konferenciájára jegyek még kaphatók az alábbi címen: https://rendezveny.figyelo.hu/ .

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás