
Rémálmot okozhat a lefekvés előtti sajtfogyasztás!
A laktózintolerancia és az ebből fakadó emésztési problémák megzavarhatják az alvás minőségét, így nyugtalan éjszakákat okozhatnak. Ha békés álmokra vágysz, érdemes elkerülni őket lefekvés előtt.
Szerzők, akik életét így vagy úgy kulináris élvezetek kísérték. Szerették a finom ételeket, de ezen túl olyan is akad köztük, aki névadója egy ételnek, vagy akinek a tisztelete okán született egy ma is közismert leves.
Híres magyar írók, akik szerették a finom ételeket, de ezen túl olyan is akad köztük, aki névadója egy ételnek, vagy akinek a tisztelete okán született egy ma is közismert leves. A Fanny magazin összeállítása.
Móra Ferenc a családja okán az egyszerű ételeket kedvelte, mint például a hagymás rostélyos. A nagypolgári konyhával felesége, a híres háziasszony, Walleshausen Ilona ismertette meg. Így, bár az asztal örömei nem hozták lázba, „kénytelen volt elszenvedni” a finomságokat.
Hozzávalók (2 főre):
A sült burgonyához:
2 db nagy sárga burgonya
30 dkg kacsazsír
só
A lyoni hagymához:
3 fej hagyma
só
20 dkg liszt
olaj a sütéshez
A rostélyoshoz:
2 szelet marhahátszín (ribeye)
só
bors
2 ek. vaj
A mártáshoz:
2 ek. mustár
1 dl fehérbor
1 ek. vaj
1. A kacsazsírban sült burgonya elkészítéséhez a burgonyát megpucoljuk, ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, megsózzuk és egy tűzálló tálba tesszük. A kacsazsírt megolvasszuk, ráöntjük, hogy ellepje, és 140 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, majd zsír nélkül 200 fokon megpirítjuk 10 perc alatt.
2. A lyoni hagyma elkészítéséhez a hagymát megpucoljuk, legyaluljuk és megsózzuk, majd kb. 15 percig pihentetjük, hogy levet eresszen.
3. A hagymás rostélyos elkészítéséhez a húst megsózzuk, megborsozzuk, és forró serpenyőben oldalanként 3 perc alatt megsütjük a vajon. Ezután félretesszük 10 percre pihenni, közben néha megforgatjuk.
4. A serpenyőbe belekanalazzuk a mustárt, és világosbarnára pirítjuk, majd felöntjük a fehérborral, és sűrűre forraljuk, a végén pedig elrázogatjuk benne a vajat.
5. A hagymát kinyomkodjuk, lisztbe forgatjuk és 1 perc alatt kisütjük a forró olajban, majd egy szűrőkanállal papírtörlővel bélelt tányérra szedjük, és leitatjuk róla az olajat.
6. Tálaláskor a burgonyára helyezzük a húst, leöntjük a mártással, és a ropogós hagymakazalt a tetejére szórjuk.
Elkészítés: 30 perc
1 adag: 500 kcal
Örkény István igazi ínyenc volt, a magyar mellett a francia konyha igazi rajongója volt. Mégis az egyik kedvence a káposztás tészta volt, amit legszívesebben saját maga készített el egy csavarral, hiszen főzés után még a sütőben is átpirította az ételt.
Hozzávalók (4 főre):
30 dkg fodros tészta
80 dkg fejes káposzta
1 ek. só
0,5 dl olaj
bors
Elkészítés:
1. A káposztás tészta elkészítéséhez a káposztát négyfelé vágjuk, a torzsáját kivágjuk, a többit lereszeljük. Megsózzuk, átforgatjuk, és kb. 15 percig pihentetjük, majd alaposan kinyomkodjuk.
2. Egy nagyobb teflonserpenyőben felforrósítjuk az olajat, hozzáadjuk a kinyomkodott káposztát, majd magas hőfokon, állandó keverés mellett kb. 20 perc alatt egyenletes barnára pirítjuk.
3. Közben sós vízben kifőzzük a tésztát a csomagoláson szereplő utasítás szerint. Leszűrjük, majd összekeverjük a pirított káposztával. Megborsozzuk, majd sózzuk ízlés szerint.
Elkészítés: 45 perc
1 adag: 480 kcal
A történet szerint Jókai Mórt felesége, az akkor még egy bizonyos babcsuszpájz névre hallgató levessel vette le a lábáról. Jókai szerint: „Minden tál étel egy szerelmi vallomás, vagy ellenkezője: egy csöndes válóper.” Szerencsére rájuk a gondolat első fele igaz, és a később Jókai-bablevesként elhíresült étel gyakran készült a pár balatonfüredi villájában.
Hozzávalók (6 főre):
A csülökhöz:
1 kg füstölt csülök
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 db babérlevél
10 szem egész fekete bors
A leveshez:
olaj
1 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek. pirospaprika
30 dkg tarkabab
só
bors
4 db babérlevél
2 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
2 szál zellerzöld
15 dkg száraz kolbász
1 dl tejföl
1 ek. liszt
A csipetkéhez:
10 dkg liszt
1 db tojás
só
A díszítéshez:
1 csokor petrezselyem
Elkészítés:
1. A Jókai-bableves elkészítéséhez a babot előző este hideg vízbe áztatjuk, és a csülköt is megfőzzük előtte egy nappal. A füstölt csülköt hideg vízben kell feltenni főni. A főzővizet ízesíthetjük vöröshagymával, néhány gerezd fokhagymával, babérlevéllel, egész borssal. A főzési idő legalább 2 és fél óra. Az utolsó fázis, hogy a megfőtt csülköt a főzőlében hagyjuk kihűlni, majd kivehetjük, csontozhatjuk, darabolhatjuk.
2. Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk, rádobjuk a meghámozott, finomra vágott hagymát, amit üvegesre párolunk. Hozzáadjuk a megtisztított, zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, és felöntjük kb. 1 dl vízzel. Közepes lángon pároljuk és zsírjára pirítjuk.
3. Hozzáadjuk a beáztatott tarkababot a levével együtt, és a füstölt csülök főzőlevéből kb. 2 litert öntünk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, hozzádobjuk a babérlevelet. Ha a bab félig megfőtt, hozzáadjuk a megtisztított, ízlés szerint felaprított zöldségeket és a zellerzöldet. Az elfőtt levet vízzel pótoljuk folyamatosan.
4. Ha teljesen megpuhult a bab, a héjától megtisztított kolbászt felkarikázzuk, száraz serpenyőben megpirítjuk és hozzáadjuk a leveshez a kisült zsírja nélkül.
5. A tejfölt a liszttel és egy merőkanálnyi levessel csomómentesre keverjük, és hozzáadjuk a leveshez.
6. Elkészítjük a csipetkét: összegyúrjuk a lisztet, a tojást és egy kis sót, kis csipeteket tépkedünk belőle, és a forrásban lévő leveshez adjuk. A csipetkékkel még 2-3 percig forraljuk a levest.
7. Tálalásnál egy tányérba teszünk a lefejtett csülökhúsból, és arra merjük a levest. Megszórhatjuk friss petrezselyemmel is.
Elkészítés: 90 perc
1 adag: 435 kcal
A fennmaradt történetek egyike szerint a nagy palócként is emlegetett Mikszáth Kálmán gyakran megfordult a Gundel János által vezetett Főherceg Szálloda éttermében. Így adódott, hogy az író tiszteletére, a születésnapjára Gundel megalkotta a savanykás, tartalmas palóclevest.
60 dkg sertéscomb
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
40 dkg zöldbab
2 db burgonya
2 szál sárgarépa
1 csokor petrezselyem
3 ek. olaj
1 tk. pirospaprika
só
bors
1 mk. őrölt kömény
1 db babérlevél
2 dl tejföl
1 ek. liszt
1. A palócleves elkészítéséhez a sertéshúst megmossuk, konyhai papírtörlővel szárazra töröljük, és kockára vágjuk.
2. A hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk.
3. A zöldbabot megtisztítjuk, 2-3 cm-es darabokra felaprítjuk, és megmossuk. A burgonyát és a sárgarépát is megtisztítjuk, megmossuk és felkockázzuk. A petrezselyemzöldet megmossuk és felaprítjuk.
4. Az olajat a fazékban felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzátesszük a kockára vágott húst, és egy rövid ideig pirítjuk.
5. Megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a fokhagymát, megsózzuk, borsozzuk, meghintjük az őrölt köménnyel, beletesszük a babérlevelet, felöntjük kb. 1,5 liter vízzel, és lefedve félpuhára főzzük.
6. A félig megpuhult húshoz hozzáadjuk a burgonyát, a zöldbabot és a sárgarépát, ismét lefedjük, és puhára főzzük.
7. A tejfölt simára keverjük a liszttel, szedünk rá a forró leves levéből 1-2 kanálnyit, majd behabarjuk vele a levest, és kb. 5 percig forraljuk.
8. Az elkészült levest petrezselyemmel megszórva, friss kenyérrel, forrón tálaljuk.
Elkészítés: 90 perc
1 adag: 350 kcal
A laktózintolerancia és az ebből fakadó emésztési problémák megzavarhatják az alvás minőségét, így nyugtalan éjszakákat okozhatnak. Ha békés álmokra vágysz, érdemes elkerülni őket lefekvés előtt.
Érdekes magyarázatok keringenek az interneten.
Izgalmas hónapnak nézünk elébe.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.