
Fitt fasírt kacsamellből - zsemle helyett répával
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények. Ezeket folyamatosan lehet „szüretelni”, és akár teljes ételeket építeni rájuk. Amellett, hogy egyéni zamatot adnak, gazdaságossá is teszik a főzést.
A balkonkert nem csupán egy jó hobbi, de gazdaságossá is teszi a főzést. Nézzük, mit, mire lehet használni.
A genovai bazsalikom és a paradicsom tökéletes ízkompozíciót ad. Tépkedjünk apróra néhány bazsalikomlevelet, keverjük össze puha vajjal, és kenjünk rá az újkrumplira, a párolt zöldbabra vagy halra. Készítsünk belőle pestót, amíg van friss a balkonon. A thai bazsalikom kitűnő összetevője mindenféle dél-ázsiai currynek, sülteknek és salátáknak.
A fodormenta édes és lágy, a borsmenta erőteljesebb. A fodormentából szirup is készíthető, ami tökéletes a limonádéhoz és gyümölcssalátában is, de a tzatziki ízét is megdobja. Jól működik borsóval, répával, padlizsánnal, tökkel, paradicsommal, cukkinivel. Egy maréknyi menta, korianderlevél, pirított köménymag, néhány levél zöld thai csili, só kombinációval pikáns fűszerkeverék készíthető.
A rozmaringból tegyünk bőven a grillre szánt húsok páclevéhez, vagy tegyünk egy ágat magára a grillre, hogy zamatos füstöt kapjunk. Az igazi ínyencek a gin-tonikot is megbolondíthatják vele.
A francia és mediterrán konyha mély és friss zamatáért felel. Nagyon karakteres ízt ad a húsoknak, ha grillezés előtt a páclébe keverjük, de finoman lekíséri a halételek ízét is. Mivel a babér kesernyés, felhasználás előtt 1-2 nappal szedjük, hogy legyen ideje megfonnyadni. A babérleveleket mindenképpen ki kell venni az ételekből tálalás előtt.
A tárkonynak erős, ánizsszerű zamata van. A francia változat gyengébb, mint az orosz. Inkább salátaöntetekhez használjuk, de működik nyári zöldséglevesekben, lencsével, hallal, csirkével.
Kakukkfűvel készül a leggyorsabb vacsora: keverjük össze petrezselyemmel, bazsalikommal, mentával és majorannával. Adjunk hozzá egy kis extra szűz olívaolajat, majd öntsük rá bármilyen tésztára. Gyantás íze miatt tökéletes a tengeri halakra.
Így kell fasírtot csinálni kacsahúsból, kenyérmentesen!
Géza atya borral ajánlja a tiramisut.
Örömteli csapatmunkában készült a 4500 szeletes Dobos.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre