Rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények. Ezeket folyamatosan lehet „szüretelni”, és akár teljes ételeket építeni rájuk. Amellett, hogy egyéni zamatot adnak, gazdaságossá is teszik a főzést.
A balkonkert nem csupán egy jó hobbi, de gazdaságossá is teszi a főzést. Nézzük, mit, mire lehet használni.
A genovai bazsalikom és a paradicsom tökéletes ízkompozíciót ad. Tépkedjünk apróra néhány bazsalikomlevelet, keverjük össze puha vajjal, és kenjünk rá az újkrumplira, a párolt zöldbabra vagy halra. Készítsünk belőle pestót, amíg van friss a balkonon. A thai bazsalikom kitűnő összetevője mindenféle dél-ázsiai currynek, sülteknek és salátáknak.
A fodormenta édes és lágy, a borsmenta erőteljesebb. A fodormentából szirup is készíthető, ami tökéletes a limonádéhoz és gyümölcssalátában is, de a tzatziki ízét is megdobja. Jól működik borsóval, répával, padlizsánnal, tökkel, paradicsommal, cukkinivel. Egy maréknyi menta, korianderlevél, pirított köménymag, néhány levél zöld thai csili, só kombinációval pikáns fűszerkeverék készíthető.
A rozmaringból tegyünk bőven a grillre szánt húsok páclevéhez, vagy tegyünk egy ágat magára a grillre, hogy zamatos füstöt kapjunk. Az igazi ínyencek a gin-tonikot is megbolondíthatják vele.
A francia és mediterrán konyha mély és friss zamatáért felel. Nagyon karakteres ízt ad a húsoknak, ha grillezés előtt a páclébe keverjük, de finoman lekíséri a halételek ízét is. Mivel a babér kesernyés, felhasználás előtt 1-2 nappal szedjük, hogy legyen ideje megfonnyadni. A babérleveleket mindenképpen ki kell venni az ételekből tálalás előtt.
A tárkonynak erős, ánizsszerű zamata van. A francia változat gyengébb, mint az orosz. Inkább salátaöntetekhez használjuk, de működik nyári zöldséglevesekben, lencsével, hallal, csirkével.
Kakukkfűvel készül a leggyorsabb vacsora: keverjük össze petrezselyemmel, bazsalikommal, mentával és majorannával. Adjunk hozzá egy kis extra szűz olívaolajat, majd öntsük rá bármilyen tésztára. Gyantás íze miatt tökéletes a tengeri halakra.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre