Fogások a főzeléken túl: legyen szerencsénk lencsével!





Nemcsak újév első napján érdemes lencséből készült finomságokat ennünk, hanem bármikor. Hiszen már csak azért is jól járunk vele, mert könnyen elkészíthető és igazán laktató ételeket kreálhatunk belőle, amiket az egész család imád majd!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.01.07.
Módosítva: 2024.01.07.
Lencse főzelék életmód

Az izgalmas recepteket a Fanny magazin gyűjtötte össze:
 

Lencsés sertésragu virslivel, bajor káposztával

Hozzávalók:

200 g lencse

zsiradék

3 fej vöröshagyma

1 evőkanál paradicsompüré

3 gerezd fokhagyma

600 g sertéslapocka vagy -dagadó

2 db babérlevél

100 g bacon

4 db virsli

500 g savanyú káposzta

pár borókabogyó

bors


 

Elkészítés:

1. A lencsét mossuk meg és sós hideg vízben rakjuk fel főni. Amikor már félig puha, tegyük félre.

2. Vágjunk fel két fej vöröshagymát, nem kell túl apróra metélni, és egy nagy serpenyőben, kevés zsiradékon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a paradicsompürét, azzal is pirítsuk át. Tegyük bele a zúzott fokhagymát és a kockára vágott húst. Sózzuk, rakjuk mellé a babérlevelet, szórjuk meg frissen őrölt borssal. Öntsünk alá egy keveset a lencse főzőlevéből. Pároljuk szakaszosan, azaz ha elfőné a levét, mindig öntsünk alá a főzővízből. Amíg megfő, készítsük el a káposztát is.

3. A bacont vágjuk vékony csíkokra vagy kockákra, és egy serpenyőben süssük meg. A maradék hagymát szeleteljük karikára, tegyük a baconhoz és pároljuk üvegesre. A káposztát kóstoljuk meg, ha túl savanyúnak találjuk, mossuk át. Vágjuk át egyszer, hogy ne legyenek túl hosszúak a szálai.

4. A borókabogyóval együtt helyezzük a szalonnás alapra, és kevergetve főzzük meg. Tálalás előtt a virsliket vagdossuk be keresztben, és abban a serpenyőben, amelyben a szalonnás káposztát készítettük, süssük át (ha kell, tegyünk alá pici zsiradékot). Halmozzuk a káposztát egy nagy tál közepére, kanalazzuk köré a lencsés ragut, a tetejére fektessük a virslit. Friss, ropogós kenyér vagy zsemle illik mellé.

Előkészítés: 120 perc

1 adag: 620 kcal


 

Debreceni pulykacomb, lencsével


 

Hozzávalók (4 személyre):

2 db füstölt pulyka alsócomb

2 gerezd fokhagyma

1 fej vöröshagyma

2-3 db babérlevél

őrölt bors

olaj

500 g lencse

1 cikk citrom

1 evőkanál ecetes torma


 


 

Elkészítés:

1. Mossuk meg a pulykahúst, rakjuk fel főni bő hideg vízben. Tegyük mellé a felszeletelt fokhagymát, a cikkekre vágott vöröshagymát, a babérleveleket, pár szem borsot, sózzuk. Ha már késznek ítéljük a húst, akkor szedjük ki, rakjuk át egy kicsi, kiolajozott tepsibe. Rakjuk 190 fokos sütőbe, és süssük addig, míg szépen meg nem pirul a teteje.

2. A lencsét mossuk meg, tegyük egy lábasba. Öntsünk hozzá annyit a pulyka főzővizéből, hogy jól ellepje. Tegyük bele a citromot, sózzuk, és főzzük puhára. Ha kész, borsozzuk, és merülőmixerrel kicsit törjük át, hogy főzelékszerű legyen az állaga. Keverjük hozzá a tormát. Ezzel a pikáns pürével tálaljuk a sült pulykacombot.


 

Elkészítési idő: 60 perc

1 adag: 700 kcal


 

Malacpecsenye, póréhagymás lencsével

Hozzávalók:

1 kg malachús (comb, lapocka vagy bőrös császár)

500 g lencse

1 fej vöröshagyma

1 szál póréhagyma

2-3 gerezd fokhagyma


 

Elkészítés:

1. Éles késsel kockázzuk be a malacbőrt, a húsdarabok másik felét alaposan sózzuk be.

2. A római tálat áztassuk be legalább félórára vízbe, majd rakjuk bele az előkészített húsdarabokat. Tegyük rá a fedőt, és 180 fokos sütőben süssük 2-3 órán át.

3. Közben a megmosott lencsét rakjuk fel sós vízbe főni. Tegyünk mellé egy meghámozott, de egészben hagyott vöröshagymát, és főzzük elő félpuhára, majd szűrjük le.

4. A sütőből vegyük ki a római tálat. Ha már megpuhult a hús, szedjük ki. Hagyjuk egy picit állni, majd egy kis merőkanállal szedjük le a pecsenyeléről a felesleges zsiradékot.

5. A lencsét keverjük el az összevágott póréhagymával és a zúzott fokhagymával. A zsírtalanított szaftba tegyük vissza a húst, szórjuk köré a lencsét. Tegyük vissza a sütőbe, és süssük addig, míg a pecsenye szépen meg nem pirul.

Elkészítési idő: 240 perc

1 adag: 580 kcal


 

Tejfölös-kapros lencseleves, füstölt oldalassal


 

Hozzávalók:

400 g füstölt oldalas

250 g lencse

2 szál sárgarépa

1 szál petrezselyemgyökér

1 cikk zeller

2 db babérlevél

1 evőkanál zsír

1 evőkanál liszt

1 fej vöröshagyma

2 gerezd zúzott fokhagyma

1 csapott evőkanál őrölt pirospaprika

1 kis pohár tejföl

1 nagy csokor kapor


 

Elkészítés:

1. Ha erősen füstölt a sertéshús, akkor áztassuk be pár órára, majd tegyük fel bő hideg vízbe főni. Ha már majdnem puha, akkor adjuk hozzá az átválogatott, megmosott lencsét, a felaprított leveszöldségeket. Tegyük bele a két babérlevelet is, és öntsünk rá annyi vizet, hogy a végén jó sűrű levesünk legyen.

2. Amíg fő, készítsük el a rántást, egy púpos evőkanál zsíron pirítsuk világos zsemleszínűre a lisztet. Adjuk hozzá a nagyon finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, és futtassuk meg benne. Húzzuk le a tűzről, keverjünk el benne egy csapott evőkanálnyi őrölt pirospaprikát. Öntsünk rá 200 ml hideg vizet, és keverjük csomómentesre, majd vegyítsük el benne a tejfölt is.

3. Ha a zöldségek is megpuhultak már a levesben, akkor sűrítsük ezzel a tejfölös rántással. Öt percig még forraljuk, közben szórjuk hozzá a felvágott kaprot is. Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 300 kcal


 

Lencsegolyók, sütőtökpürével


 

Hozzávalók:

A golyókhoz:

250 g lencse

2 db babérlevél

2 fej vöröshagyma

1 szál sárgarépa

olívaolaj

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál napraforgómag

1 kávéskanál őrölt rozmaring

½ kávéskanál szárított oregánó

½ teáskanál füstölt őrölt pirospaprika

bors

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 evőkanál szójaszósz

4 evőkanál gluténmentes morzsa

2 evőkanál sörélesztőpehely


 

A püréhez:

1 szál sárgarépa

800 g tisztított sütőtök

100 ml kókusztej

1 db csilipaprika

olívaolaj

bors

1 kezeletlen citrom

1 kis csokor koriander vagy petrezselyem zöldje


 

Elkészítés:

1. A lencsét főzzük meg sós, babérleveles vízben, tegyük hozzá az egyik meghámozott vöröshagymát és a szintén megpucolt, nagyobb darabokra vágott répát is. Ha kész, szűrjük le, a levéből egy keveset tegyünk félre.

2. A másik hagymát aprítsuk fel, kevés olívaolajon dinszteljük meg a szétnyomott fokhagymával együtt. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a napraforgómagot, majd egy aprítógépben daráljuk le. Adjuk hozzá a főtt lencsét, a sárgarépát, a dinsztelt hagymát, a fűszereket, a paradicsompürét, a szójaszószt és pár nyomással egyneműsítsük. Végül gyúrjuk hozzá a morzsát és a sörélesztőpelyhet, ha túl száraz lenne, akkor lazítsuk a félretett főzővízzel lazítjuk.

3. A masszából formázzunk kis diónyi gombócokat. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, tegyük bele a lencsefasírtokat, a tetejüket spricceljük meg olajjal, és 30 perc alatt süssük meg 180 fokon, félidőben forgassuk meg.

4. A püréhez kockázzuk fel a megtisztított répát és a tököt, süssük meg olívaolajon. Engedjük fel kevés vízzel, ízesítsük sóval, borssal, csilivel, és fedő alatt főzzük addig, míg teljesen meg nem puhul. Botmixerrel pürésítsük, majd öntsük hozzá a kókusztejet, és forraljuk össze. Pár csepp citromlével tegyük kissé pikánssá az ízét. Tálalásnál szórjuk meg a tetejét összevágott zöld fűszerrel, adjunk mellé egy-két cikk citromot.

Elkészítési idő: 90 perc

1 adag: 560 kcal


 

Tejfölös lencsefőzelék, sült sonkával 


 


 

Hozzávalók (4 személyre):

500 g füstölt sertéscomb

500 g lencse

1 fej vöröshagyma

2 db babérlevél

1 db kezeletlen citrom

1 evőkanál zsír

2 evőkanál liszt vagy keményítő

1 kis pohár tejföl

bors


 

Elkészítés:

1. A füstölt húst (egy darabban) tegyük hideg vízbe, és főzzük meg. Ha már puha a hús, akkor hagyjuk kihűlni a vízben. Utána vegyük ki, tároljuk hideg helyen.

2. A levébe szórjuk bele a megmosott lencsét, dobjunk mellé egy egész vöröshagymát (a külső, piszkos héját leszedjük), két babérlevelet és két héjas citromnegyedet és kezdjük el főzni.

3. Ha megfőtt a lencse, akkor a lisztet vagy a keményítőt keverjük csomómentesre egy kis hideg vízzel, és keverjük hozzá a csendesen fövő lencséhez. Pár percig forraljuk együtt, hogy besűrűsödjék a főzelék. Közben kóstoljuk meg, sózzuk és borsozzuk ízlésünk szerint.

4. Ha kicsit hűlt, akkor vegyük ki belőle a citromdarabokat, a vöröshagymát és a babérlevelet, keverjük bele a pohárka tejfölt. Ha savanykásan szeretjük, akkor facsarjunk még hozzá citromlevet. A hideg sonkát szeleteljük fel, és tálalás előtt egy evőkanál zsíron mindkét oldalát pirítsuk meg.

Elkészítési idő: 120 perc

1 adag: 680 kcal





 





Ezeket olvastad már?
Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás