RETRO RÁDIÓ

Íme az ünnepek alatti fogyás titka: tanuld meg kontrollálni az éhségérzeted!





A sikeres diéta elengedhetetlen a súlycsökkentés érdekében, amit az állandó éhség könnyen el tud rontani.



Megosztás
Szerző: B. V.
Létrehozva: 2023.11.21.
Módosítva: 2023.11.21.
diéta jóllakottság éhségérzet karácsony fogyás

Dr. Farkas Kitti intenzív terápiás szakorvos, aneszteziológus szerint számos oka lehet annak, miért éhes folyton valaki. A karácsony közeledtével sokan már most szándékosan kevesebbet esznek, ezzel felkészítve a testüket az ünnepekre. Ez a szakorvos elmondása alapján nem is rossz ötlet, sőt... ezzel ugyanis jótékony folyamatot indítunk el a szervezetünkben. Kiemelte, az nem igaz, hogy valaki azért nem tud fogyni, mert genetikai okok állnak a háttérben, habár az is befolyásolhatja azt, hogy nézünk ki.

fogyás, sovány, soványság, testsúly, Shutterstock illusztráció
A szakértő szerint ez a fogyás titka – Fotó: Vladimir Zlotnik / Shutterstock

Kutatások azt igazolják, hogy 40-70%-ban a genetikai faktorok határozzák meg a teljes elhízást. Ha mindkét szülő elhízott, akkor több mint tízszeresére nő a gyerekkori elhízás veszélye. Én azt szoktam mondani, hogy igen, a genetika tölti meg a puskát, de mi magunk húzzuk meg az életmóddal a ravaszt

– jelentette ki határozottan. 

Elmondása szerint a hízás olyan, mint egy lejtő: lassan indul, viszont a végén brutális sebességre tud kapcsolni, ha nem figyelünk. Épp ezért nem hülyeség az, hogy most karácsony előtt valaki visszavesz az élvezetekből, mivel egy rövid időszak alatt egy intenzív diétával 2-4 hét alatt sokat lehet javítani az anyagcserén. Egy ilyen folyamatot követően a testünk ugyanis jobban feldolgozza a kalóriát, és nem fog raktározni. Fittebbnek és energikusabbnak érezzük majd magunkat, mivel javul az anyagcsere, ami igazából kulcsa az egésznek. 

Arra kell figyelni, hogy javítsuk az anyagcserét, a sejtjeink inzulinérzékenységét.

Épp ezért fontos a háromszori étkezés és az alacsony szénhidrátbevitel. Kutatások során rájöttek egy természetes megoldásra is, mivel lehet ezt a szintet csökkenteni. Ez a mód egy úgynevezett „pre load” , ami azt jelenti, hogy 30 perccel étkezés előtt fogyasztunk egy valamit, előételt. Ez lehet egy alma, egy leves is, de a legjobb egy magas fehérje- és rosttartalmú étel. De mire jó ez?

Ez a pre load a gyomorba kerülve okoz egy falfeszülést, ami jóllakottságérzést ad, miközben jóllakottsági hormonokat termel, és inzulinérzékenyít.

– magyarázza dr. Farkas Kitti a Mokkában.

 





 





Ezeket olvastad már?
Így süti leveles tésztába a töltött körtét Lázár séf

Így süti leveles tésztába a töltött körtét Lázár séf

Tünetek: így tudod megkülönböztetni a sima megfázást az influenzától és a Covidtól

Tünetek: így tudod megkülönböztetni a sima megfázást az influenzától és a Covidtól

Ezt hozzá neked a Mikulás a horoszkópod szerint

Ezt hozzá neked a Mikulás a horoszkópod szerint

Furcsa módon hat ránk a telihold: ezért változik meg a hangulatod!

Furcsa módon hat ránk a telihold: ezért változik meg a hangulatod!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás