Előnyei is vannak a stressznek





3+1 tipp, mikor jöhet jól.



Megosztás
Szerző: Piréz
Létrehozva: 2023.11.22.
Módosítva: 2023.11.22.
stressz siker egészség

A stressz csak akkor káros, ha krónikus, túl hosszú ideig vagy állandóan jelen van az életünkben. Ha csak alkalmanként, egy-egy előttünk álló feladatra, élethelyzetre koncentrálódik, akkor valójában a hasznunkra is válhat – mutat rá a Life.hu.

Fotó: Shutterstock

Arra, hogy mikor lehet pozitív hatása a stressznek, rögtön hoz is néhány példát.

1. A stressz segít összpontosítani

Az alacsony szintű stresszorok serkentik a neurotrofinoknak nevezett anyagok termelését az agyban, és erősítik az agy neuronjai közötti kapcsolatokat, így segítve a hatékonyságot és a koncentrációt. Kutatások szerint a stressz bizonyos helyzetekben (pl. egy írásbeli tesztnél) rövid ideig serkenti az agyműködést és ezzel a memóriát is

2. A stressz rövid távon erősíti az immunrendszert

A szervezet azzal, hogy reagál a stresszre, egyúttal felkészíti magát egy esetleges sérülésre vagy fertőzésre, aminek az egyik módja az, hogy olyan anyagokat termel, amelyek segítik az immunrendszer szabályozását úgy, hogy ad egy „extra védő löketet” a testnek. Vagyis, a rövid távú stressz immunitáson alapuló védelmet nyújthat sérülés vagy fertőzés esetén.

3. A stressz rugalmasabbá tesz

A rövid távon jelentkező nyomás segíthet abban, hogy megtanuljuk a stresszes helyzetek kezelését, ezzel egyre inkább megkönnyítve a későbbiekben újra és újra jelentkező, elkerülhetetlen nehéz helyzetek megoldását. Az amerikai haditengerészetnél rendszeresen gyakorolják a várható események imitálásával a fizikai és pszichológiai kontroll érzésének kialakítását, így amikor ténylegesen harcra kerül sor, a szituáció okozta stresszt már ismerő katonák nem fagynak le, hanem kezelni tudják a kritikus helyzetet

3+1. A sikerhez vezető út stresszel van kikövezve

Amikor annyi a munkahelyi feladatod, hogy azt sem tudod, mihez nyúlj, érdemes a közelgő határidőre gondolni, mert ha szembe nézel vele, az produktívabb, gyorsabb és hatékonyabb munkavégzésre ösztönöz. Ha a stresszes helyzetekre kihívásként tekintesz, nem pedig áthidalhatatlan akadályként gondolsz rá, segíthet, hogy elérd a célod, befejezd a rád bízott feladatot, és ezzel sikert érj el.





 





Ezeket olvastad már?
Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás