
Ha ezt tudtam volna! Lerántotta a leplet a szerves szelénről a magyar orvos
Influenza, covid, tüdőgyulladás...
Ezt a finomságot jóval karácsony előtt elkészítheted!
Rengeteg háziasszony számára a karácsony a kapkodás időszaka. Pedig nem kéne, hogy a ház asszonya túlhajszolva essen be – olykor szó szerint – a karácsonyfa alá! Ebben segíthet Gáspár Bea fenséges receptje, mely nemcsak finom, de akár egy hétig is friss marad! Szóval legyen a jelszó idén karácsonykor: csak semmi kapkodás!
„Pozsonyikifli-recept így karácsony előtt nagyon aktuális!” – írta Gáspár Bea az Instagram-oldalára. Győzike felesége pedig nem csak képet osztott meg az ünnepi finomságról, de a hozzávalókat és az elkészítés módját is. Íme:
A tésztához:
60 ml tej,
2 dkg friss élesztő,
40 dkg finomliszt,
2 db tojássárgája,
25 dkg vaj vagy margarin,
7 dkg porcukor,
csipet só.
A töltelékhez (ha 10 db mákosat és 10 db diósat sütünk):
140 ml tej,
14 dkg kristálycukor,
10 dkg dió,
10 dkg mák,
6 dkg mazsola,
6 dkg édes morzsa (darált keksz),
egy citrom reszelt héja,
két csomag vaníliás cukor,
őrölt fahéj ízlés szerint.
A kenéshez:
1 db tojás.
„Első lépésben elkészítjük az omlós élesztős tésztát. Nem kell felfuttatni az élesztőt, és a vajat is hidegen adjuk hozzá. Először a tejben csomómentesre keverjük az élesztőt, de nem futtatjuk fel.
A liszthez hozzáadjuk a tojássárgáját, a vajat, a porcukrot, csipet sót és a tejes élesztőt. Gyorsan összedolgozzuk, majd egynemű tésztává gyúrjuk. Ha kezünktől elválik, akkor jó a tészta.
Cipó alakúra formáljuk, frissen tartó fóliába csomagoljuk, majd a hűtőszekrénybe tesszük.
Míg a tészta pihen, elkészítjük a forrázott tölteléket. A töltelék készítésénél figyelembe kell venni, hogy minden hozzávalót le kell felezni, mert fele a máktöltelékhez, fele a diótöltelékhez kell.
Ehhez a tejjel a cukrot felforraljuk, a mákot és a diót két keverőtálban összekeverjük a mazsolával, az édes morzsával, a reszelt citromhéjjal, vaníliás cukorral és a fahéjjal. Ezután ráöntjük a forró tejet és összeforgatjuk. Nagyon masszív formázható tölteléket kell kapnunk.
A tölteléket (mákosat is és a diósat is) 10 egyenlő részre osztjuk, a darabokat kis rudakká formázzuk. A hűtőből kivett tésztát 20 részre osztjuk. Ilyenkor már nem lisztezzük, kis gombócokká gyúrjuk.
A gombócokat szintén liszt nélkül egyenként ovális alakúra nyújtjuk. A tölteléket a közepére ültetjük, ráhajtjuk a tészta egyik felét, majd sodró mozdulatokkal kiflit formázunk belőle, ügyelve, hogy a hajtási felület alulra kerüljön.
Ezzel a módszerrel a gombócokat mind kinyújtjuk és megtöltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.
Egy tojást felütünk, külön vesszük a fehérjét és a sárgáját. A kifliket egy ecset segítségével először a fehérjével Kenjük le, és hagyjuk megszáradni.
Várunk kb. 20 percet, és utána jön a sárgájával való lekenés, mindenhol egyenletesen, hogy szép márványos maradjon.
A mákos kifliket patkó, a Diós kifliket ácskapocs alakúra formázzuk, ez a módszer teszi lehetővé a kiflik töltelék szerinti megkülönböztetését. Végül előmelegített 180 fokos sütőben megsütjük őket.
Kihűtve, fém dobozban tárolva akár egy hétig is frissek maradnak.”
Influenza, covid, tüdőgyulladás...
Az apró hibák akár tönkre is tehetik a keretet.
A szerencsések között vagy?
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.