Te is csak forgolódsz az ágyban? Íme 4+1 étel és ital a jobb alvásért

Egy szakértő elárulta a pihentető alvás titkát. Csak kövesd az utasításait.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.09.14.
egészség alvás pihenés életmód

Sokak számára megnehezítette az esti elalvást a meleg idő, amelyből még az elmúlt napokban is kijutott. Ilyenkor sokan különböző módszereket próbálnak ki: levendula illatú spré, lefekvés előtti fürdő vagy éppen a meleg tej, ám sokszor ezek sem működnek.

Ezeket az ételeket és italokat fogyaszd el, és máris jobban fogsz aludni – Fotó: Pixabay

Azonban nem kell pánikba esned, ugyanis egy alvásszakértő elárulta, hogy melyek azok az ételek és italok, amelyeket neked is érdemes elfogyasztanod elalvás előtt.

Az elfogyasztott ételek és az étkezések időpontja befolyásolhatja, hogy milyen könnyen alszol el, és mennyire pihened ki magad. Lefekvés előtt egy könnyű harapnivaló ajánlott, különösen álmatlanságban szenvedőknek, mivel egy kis mennyiségű étel a szervezetben segíthet az alvásban, és így nem fogsz éjszaka felébredni arra, hogy éhes vagy

– magyarázta Kora Habinakova, aki hozzátette, hogy minden ember szükségletei egyéniek, de az nyugodtan kijelenthető, hogy lefekvés előtt érdemes elkerülni a koffeint és az alkoholt.

A szakember elárulta, hogy elalvás előtt ajánlott különböző dióféléket, például a diót és pisztáciát fogyasztani, mivel ezeknek magas a vitamin- és ásványianyag-tartalmuk, továbbá nagy a melatonintartalmuk is, ami szintén elősegíti a gyors elalvást. Érdemes egy maréknyi diót is elfogyasztani, mielőtt lefekszünk.

A szakértők szerint mértékkel pulykát is lehet fogyasztani, mivel segíthet az alvásminőség javításában és az alvászavarok leküzdésében. Habinakova szerint a pulyka triptofánt tartalmaz, egy aminosavat, amely növeli a szervezet melatoninszintjét és segít az alvásban.

A zsíros halak D-vitaminban gazdagok. A lazac vagy a tonhal segíthet, mivel a D-vitamin hiánya növeli az alvászavarok kockázatát, ezért ha növeli a D-vitaminban gazdag élelmiszerek mennyiségét az étrendjében, akkor javíthat az alvása minőségén.

Ha pedig az ételek helyett inkább valami italt választanál, akkor mielőtt ágyba bújik, fogyasszon el egy csésze kamillateát, ugyanis ez csökkenti a szorongást, ezzel is elősegítve a nyugodtabb alvást, magas antioxidáns-tartalma miatt pedig csökkenti az álmatlanságot. A méz is segíthet, mivel tartalmazza a glükózt, amely csökkentheti az agy orexinszintjét, egy neuropeptidet, amely szabályozza az ébrenlétet, Habinakiva szerint – írja a Mirror.

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás