Megkeseríti az életedet mások véleménye? Így ne törődj az elvárásokkal!





Állandóan azon aggódsz, hogy mások mit gondolnak rólad? Eleged van abból, hogy elvárások alapján éled az életed? Itt az ideje, hogy kiszabadulj ebből a lelki börtönből!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.08.25.
Módosítva: 2023.08.25.
vélemény ítélet elvárások életmód önbecsülés

De mégis, hogyan ne törődj azzal, amit az emberek gondolnak rólad? Mutatunk néhány gyakorlati stratégiát, amelyek segítenek elengedni a megjegyzéseket, és képessé tesznek arra, hogy a saját értékítéletednek megfelelően élj!

egyedül, magány, naplemente, Pexels
Első lépésként önmagad kell elfogadnod, hogy immunis lehess mások véleményére! (Fotó: Pexels)

Az egyik első lépés a mások véleményétől való megszabadulás felé, hogy megérted, az emberek észlelése szubjektív, és gyakran saját elfogultságaik, tapasztalataik és hiedelmeik befolyásolják őket. Az, hogy valaki mit gondol rólad, nem feltétlenül tükrözi azt, aki valójában vagy. Emlékeztesd magad, hogy több vagy mások véleményénél! Képzeld el például, hogy szenvedélyesen szeretnél művészként elhelyezkedni, de a családod úgy gondolja, hogy ez nem egy stabil vagy praktikus választás. Ahelyett, hogy megengednéd, hogy az ítéletük szabja meg az utad, ismerd fel, hogy véleményüket a saját félelmeik és aggályaik alakítják. Bízz a saját ítélőképességedben!

Fókuszban az önelfogadás!

Ismerd fel az erősségeidet, a gyengeségeidet, a furcsaságaidat és a tökéletlenségeidet, amelyek olyan egyedivé tesznek! Gondolj erre: Egy társasági összejövetelen vagy, és véletlenül kiborítod az italodat. Ahelyett, hogy zavarban éreznéd magad, és azon aggódnál, hogy mások mit gondolhatnak, nevesd ki a helyzetet, és fogadd el emberi mivoltodat. Azzal, hogy olyannak szereted magad, amilyen vagy, pajzsot állítasz mások ítéleteivel szemben. 

Határozd meg alapvető értékeidet, ez ad ugyanis iránytűt életed döntéseihez, függetlenül a külső véleményektől. Szánj időt arra, hogy elgondolkodj azon, ami igazán fontos számodra. Például, ha alapérték számodra a hitelesség, dönthetsz úgy, hogy nyíltan fejezed ki véleményed, még akkor is, ha az eltér a többségétől. Azáltal, hogy hű maradsz az értékeidhez, megerősíted az önbecsülésed, és ez felülmúlja mások véleményét. 

Az önbizalom építése fontos a mások véleményétől való elszakadás során. Ünnepeld magad az elért eredményeidért, ismerd el egyedi képességeidet! Vedd körül magad pozitív gondolatokkal, amelyek felemelnek és bátorítanak! Képzeld el, hogy prezentációt tartasz a munkahelyeden. Ahelyett, hogy azon aggódnál, mit gondolhatnak kollégáid, inkább a felkészültségedre és a szakértelmedre összpontosíts, emlékeztesd magad a múltbeli sikereidre és azokra a készségekre, amelyek idáig juttattak! 

Ne felejts el empátiát gyakorolni! Annak megértése, hogy mindenkinek megvannak a maga bizonytalanságai és küzdelmei, lehetővé teszi, hogy együttérezz másokkal, ami csökkenti a vélemények rád gyakorolt hatását. Például, ha valaki kritizálja a ruhaválasztásod, ismerd fel, hogy a megjegyzés a kritizáló személy saját megjelenésével kapcsolatos elégedetlenségéből fakadhat. Vedd körül magad támogató egyénekkel, mert az a társaság, amelyben mozogsz, nagyban befolyásolja az önmagadról alkotott képet.

Az érzelmi és mentális öngondoskodás létfontosságú ahhoz, hogy ellenállóvá válj mások véleményével szemben. Vegyél részt olyan tevékenységekben, amelyek örömet okoznak, mint például a testmozgás, az olvasás, a festés vagy a természetben töltött idő. A saját boldogságodba való befektetéssel befelé helyezed a fókuszt, így a külső ítéletek kevésbé hatnak rád. Fogadd el azt a gondolatot, hogy folyamatosan fejlődsz és tanulsz, és hogy a visszajelzések értékesek lehetnek az utazásod során. Ha építő kritikát kapsz egy olyan projekttel kapcsolatban, amelyen keményen dolgoztál, ahelyett, hogy személyeskedésnek vennéd a megjegyzést, kíváncsian és tanulási hajlandósággal közelíts hozzá! Használd ezt lehetőségként készségeid fejlesztésére és ismereteid bővítésére! Készen állsz?





 





Ezeket olvastad már?
Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

„A családom büszke arra, hogy erotikus modell vagyok – ők az első számú rajongóim”

„A családom büszke arra, hogy erotikus modell vagyok – ők az első számú rajongóim”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás