A nyár egyik kedvelt csemegéje a dinnye, ám arról már megoszlanak a vélemények, szabad-e megenni a magját, vagy jobb kidobni. Az alábbiakban az derül majd ki, milyen hasznos lehet a szervezet számára a kis fekete magocska.
Enni vagy nem enni?
A nyár egyik kedvelt csemegéje a dinnye: van, aki harapja, akad, aki felkockázva falatozza, más késsel-villával lát neki...
Ugyancsak megoszlanak a vélemények a gyümölcs magját illetően, mely bőven megtalálható benne. Van, aki kiszedegeti, és a kukába dobja, míg más gond nélkül elfogyasztja. A kérdés csupán az, ki jár el helyesebben. Vajon meg szabad egyáltalán enni a dinnye magját, vagy jobb, ha már előre megszabadulunk tőle?
Az Édenkert.hu cikkében utánajárt annak, milyen hatással van a dinnyemag a szervezetre, mennyiféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, és a végén válaszol a nagy kérdésre: ehető-e a mag?
Mi mindent tartalmaz a dinnyemag?
A dinnyemagról tudni érdemes, hogy magas a magnéziumtartalma: 4 gramm akár 21 mg-ot is tartalmazhat, így jótékony hatással van az izomzatra és az idegekre, valamint hozzájárul a szív megfelelő működéséhez. Cink- és vastartalma is magas, így nem csupán az immunrendszert erősíti, de a vérképzést is serkenti, emiatt vérszegényeknek kivált javasolt. 4 grammnyi dinnyemagban továbbá 1,1 g jó zsír található meg, ennek köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet, a szívinfarktus és a sztrók kialakulásának kockázatát. Nem mellesleg alacsony a kalóriatartalma is: egy maréknyi dinnyemag csupán 23 kalóriát tartalmaz.
Ehető-e hát a dinnyemag?
Igen: a dinnyemag nem csupán ehető, de kifejezetten egészséges is.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre