6 életveszélyes jel, ami azt mutatja, hogy nem bírod már a hőséget





A perzselő forróság súlyos változásokat idéz elő a szervezetünkben, többek között agyunk térfogata is csökken.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.07.21.
Módosítva: 2023.07.21.
szervezet agy folyadék hőmérséklet kockázat

Július elején olyan rekord magas nyári hőmérsékletet mértek, amelyek az eddigi legforróbb a Föld történetében. Európában, Olaszország és Spanyolország déli régióiban már a hihetetlennek tűnő 48 fokot mutatták a hőmérők.  

hőség kánikula forró autó kocsi gépjármű bezárt állat gyerek forróság illusztráció sablon
Sokat kell inni, hogy elkerüljük a kiszáradást a hőségben Fotó: Pexels

Mi az ideális? 

Az emberi szervezet számára az ideális hőmérséklet 36,8 Celsius-fok. Azonban a túlzott hőség már nehezen tolerálható: 40,5 Celsius-fok felett az agy működése megbénul, és 41 Celsius-fok felett károsodás léphet fel. De mire számíthatunk a következő napokban? Hogyan reagál, majd a szervezetünk az egymást követő, rekkenő hőhullámokra? A Daily Mail összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat erről a témáról – írja a Ripost.

Kimerülés és hőguta

Az extrém hőség számos komplikációt eredményezhet, beleértve a kiszáradást, a hőkimerülést és a hőgutát.

A kiszáradás az, amikor a szervezet több folyadékot veszít, mint amennyit pótol, megvastagítja és ragadóssá teszi a vért. Ezzel együtt csökkenti a vérnyomást, amely nehezíti a vér szállítását a testben, és növeli a vérrögképződés és a sztrók kockázatát.

Így reagál a szervezet

1. AGY: A hő képes befolyásolni a figyelmet, a koncentrációt és a döntéshozatalt, növelve a balesetek és sérülések kockázatát, továbbá csökkentheti az agy, térfogatát, ami csökkenti az energiaszintet és megnehezítheti a mindennapi feladatok elvégzését. 

2. BŐR: A napégés mellett a bőrön kiütések jelenhetnek meg, amelyek viszkethetnek és kényelmetlenséget okozhatnak.

3. SZÍV: A hő kiválthatja a fokozott szívverést és súlyosbíthatja a szívproblémák tüneteit. 

4. IZMOK: A kiszáradás miatt az izomgörcsök gyakoribbak lehetnek, mivel az izzadással elveszített elektrolitok és ásványi anyagok csökkentik az izmok megfelelő működéséhez szükséges tápanyagok szintjét. 

5. LÁBAK ÉS BOKÁK: A melegben kitáguló vérerek miatt a folyadék bekerülhet a környező szövetekbe, ami lábduzzanatot és bokafájdalmat okozhat.

 6. TÜDŐ: A száraz, forró és szennyezett levegő irritálhatja a tüdőt, ez különösen veszélyes lehet az asztmában és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők számára.

Hogyan kerülhetjük el a bajt?

Dr. Bense Tamás szerint kiugróan magas hőmérsékletnél az emberek, és az állatok szervezete is hatalmas megterhelést kap. Nem lehet elégszer kihangsúlyozni a kellő folyadékbevitelt, ilyenkor a nap ellen védelmet nyújthat sapka, pamut anyagú könnyű ruházat, azonban ruhán keresztül is leéghetünk, keressük az árnyékos helyeket. Extrém esetekben tetőlakásnál könnyedén elérheti a hőmérséklet a tartós negyven fokot, ha van klímaberendezés huszonhat foknál ne állítsuk lejjebb, es törekedjünk arra, hogy ne érjen közvetlenül bennünket a hűs levegő. Alkoholt nem ajánlatos nap közben fogyasztani, azonban este, kisebb lehülés után egy pohár sör, vagy egy deci bor nem ördögtől való.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni a hőkimerülést és a hőguta kockázatát sem

A hőkimerülés akkor alakul ki, amikor a test nem kap elég folyadékot, és az izzadás miatt elveszti a folyadékot. Ha a beteg 30 percen belül le tud hűlni, a hőkimerülésnek általában minimális következményei vannak.

A hőgutában szenvedő beteg szervezetét le kell hűteni és folyadékkal kell ellátni. A hőguta sokkal veszélyesebb, akkor következik be, amikor a testhőmérséklet eléri vagy meghaladja a 40 Celsius-fokot, ezáltal a hőguta azonnali kezelést igényel. Jelei köze tartozik a fáradtság, a szédülés, a fejfájás, a hányinger vagy a hányás, valamint a túlzott izzadás, az izomgörcsök a karokban, lábakban és a hasban, a gyors szívverés és a magas testhőmérséklet. Egy hőhullám veszélyt jelent mindenki számára, különösen akkor, ha nem tartják magukat hűvösen és kellőképpen hidratáltnak.

 

 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás