RETRO RÁDIÓ

Új lehetőség a stresszoldásban: pillangómódszer





Különleges stresszoldó módszerrel foglalkozik a piliscsabai Szabó Ágnes, aki eredetileg rendező és tévés, de mióta megismerte a wingwave módszert, azóta lelkes művelője.



Megosztás
Szerző: Sz. Z.
Létrehozva: 2023.05.31.
Módosítva: 2023.05.31.
Szabó Ágnes veszteség módszer félelem szorongás

A módszer különlegessége az, hogy nemcsak a mostani életünkből, de a magzati korunkból és a felmenőinktől, transzgenerációs úton örökölt, a tudatalattinkban hordozott, problémákat okozó traumáinkat is feltárhatjuk és oldani tudjuk, állítja Szabó Ágnes, akihez már fél Piliscsaba jár, mert híre ment, hogy olyasmit tud, amit más nem.

Csak a kezemet kövesse a szemével! – kéri Szabó Ágnes. Fotó: Olvasói

Szabó Ágnes szerint a wingwave az az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy megszabaduljunk a minket gátló gondolatoktól, önsorsrontó hiedelmektől, rossz beidegződésektől, szokásoktól, viselkedési mintáktól, szorongásoktól, félelmektől. A szabadidejét áldozza arra, hogy coachként, segítőként támogassa azokat, akik kapcsolati nehézségekkel, önértékelési zavarral, megmagyarázhatatlan félelmekkel, fóbiákkal küzdenek.

A wing szárnyat jelent, a wave hullámot, a pillangóeffektusra utal, a módszer olyan, mintha érzelmi emlékek hullámain szárnyalnánk. A feloldás során pedig röpköd a tekintetünk, mint a pillangó, ezért is nevezem én pillangómódszernek 

– mondta el a Metropolnak. „Érzékenyen reagálunk arra, amihez a tudatalattinkban fel nem dolgozott traumatikus emlék, érzelem kötődik, ezt lehet feloldani a wingvawe módszerrel. Nem felszínre hozzuk az emlékeket, hanem csak az érzelmi lenyomatot oldjuk ki egy természetes, forradalmian új, döbbenetesen gyors és hatékony technikával, a gyors szemmozgással, ez segíti álmunkban is, a napközben átélt élmények feldolgozását” – tette hozzá Szabó Ágnes. 

A tudományosan igazolt módszer egy amerikai pszichológustól ered, dr. Francine Shapiro a technikát 1989-ben írta le. Saját tapasztalatán keresztül jött rá: egyszer komoly gond emésztette, miközben sétált egy parkban és nézelődött jobbra-balra. A séta végén már nem nyomasztotta úgy a probléma, mint előtte. Rájött arra, hogy ennek a nézelődés miatti, sűrű szemmozgás volt az oka. Kísérleteket végzett és kidolgozta az EMDR-módszert, amit azóta alkalmaznak a poszttrauma kezelésére. Egy német pszichológus házaspár, Cora Besser-Siegmund és Harry Siegmund ezt a módszert fejlesztette tovább a neuro-lingvisztikus programozás egyes elemeivel és a japán Yoshiaki Omura professzor által kidolgozott izomteszttel, aminek a lényege – akárcsak a hazugságvizsgáló gépeknek –, hogy stressz hatására izomgyengeséggel reagál a szervezet. 

Szabó Ágnest elbűvölte ez az egyszerű, de nagyszerű módszer Fotó: olvasói

Hogyan néz ez ki a gyakorlatban? Az ember eldönti, mi az, ami zavarja, amitől szeretne megszabadulni – például irtózik a bogaraktól. Ágnes kérdéseket tesz fel, miközben gyengéden fogja az ember kezét és az izomreakciókból következtetéseket von le. Aztán pedig arra kér, hogy kövessük a keze mozgását a szemünkkel: így idézi elő a REM-fázist. A módszer az agynak arra a részére hat, ami tárolja és kezeli az emléknyomokat, őrzi a feldolgozatlan érzelmi emlékeket, melyek kikezdik testi-lelki egészségünket. Hatásukra alakulnak ki a pszichoszomatikus tünetek, az étkezési zavarok, depresszió, vizsgadrukk, tanulási nehézségek, fóbiák, repüléstől való félelem, különböző szorongások, alvási zavarok, éveken át tartó veszteségek csillapíthatatlan fájdalma, poszttraumás stressz. Ezeket a sokféle formában megnyilvánuló, megrekedt érzelmi gócokat oldja a wingwave módszer.

A negatív érzelmi emléknyomok olyanok, mint az el nem pakolt holmik a szobában: váratlanul beléjük botlunk, és amíg rendet nem rakunk, újra meg újra zavarnak. A wingwave módszer egy ilyen rendrakás

– foglalja össze a lényeget Ágnes.





 





Ezeket olvastad már?
Figyelmeztet a szakértő: kibontakozóban van egy újabb, halálos vírusok okozta világméretű járvány

Figyelmeztet a szakértő: kibontakozóban van egy újabb, halálos vírusok okozta világméretű járvány

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Váratlan fordulatokat jeleznek a bolygók, különösen ennek a csillagjegynek

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás