Ha megfelelő ételeket választasz, képes leszel jobban megbirkózni a stresszel és a szorongással, illetve javíthatsz az általános mentális állapotodon.
Az elfogyasztott élelmiszerek és italok jelentős szerepet játszhatnak hangulatunk javításában, mivel a táplálkozás és a mentális egészség szorosan összefügg. A tápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek jó hangulatot biztosítanak, javítják a kognitív funkciókat és képesek csökkenteni az olyan mentális egészségi problémák kockázatát, mint a depresszió és a szorongás. A kiegyensúlyozott étrend összetett szénhidrátokat, fehérjét és ómega–3 zsírsavakat tartalmaz, és érezteti jótékony hatását. A feldolgozott és gyorsételek ezzel ellentétesen hatnak.
A zöld leveles zöldségek, mint a kelkáposzta vagy a spenót, gazdag folsav- és B-vitamin-források, amelyekről kimutatták, hogy csökkentik a depresszió tüneteit. A folsav elősegíti a szerotonin termelését, amely fontos a hangulat szabályozásában.
A lazac gazdag ómega–3 zsírsavban, amelyről köztudott, hogy csökkenti a szorongás tüneteit. Agyunk az ómega–3-at önmaga és a neuronok építésére használja, ezek a zsírok nélkülözhetetlenek a tanuláshoz és a jó memória megőrzéséhez. Ha teheted, egyél hetente kétszer-háromszor lazacot!
A bogyós gyümölcsök, mint például az áfonya, az eper és a málna tele vannak vitaminokkal és rostokkal, erősítik az immunrendszert, serkentik az agyműködést, és mindemellett kiváló antioxidáns-források, gyulladáscsökkentő tulajdonságukról is híresek. A szakértők azt találták, hogy a flavonoidokat tartalmazó gyümölcsök segítenek megőrizni a pozitív hangulatot és érzelmeket. A diófélék, mint a kesudió, a dió és a mandula rostban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok, amelyek jót tesznek az általános közérzetnek. Gazdag magnézium- és ásványianyag-források, segítenek csökkenteni a depresszió tüneteit. Adj hozzá mindennap egy marék diót az étrendedhez!
A teljes kiőrlésű gabonák, például a barna rizs, a quinoa és a zab magas rosttartalmukkal segítenek a vércukorszint szabályozásában. A vércukorszint ingadozása is befolyásolhatja a hangulatot és az energiaszintet, ezért ezek fontos stabilizátorok a táplálkozás terén.
Az avokádó gazdag az egészséges zsírokban, amelyek gyulladáscsökkentők és javítják az agyműködést. Magas E-vitamin-tartalmának köszönhetően támogatja a kognitív funkciókat. Az étcsokoládé magas antioxidáns tartalmával szintén remek gyulladáscsökkentő. Magnéziumban gazdag, javítja a hangulatot. Naponta kis mennyiségű étcsokoládé elfogyasztása csökkentheti a depresszió tüneteit, de ehhez legalább 85%-os kakaótartalmú édességet kell választani. A joghurtban sok a probiotikum, így rendszeres fogyasztásával javíthatunk a belek, és mivel minden mindenre kihat, a mentális egészségen is.
A kurkuma tele van antioxidánsokkal és gyulladásgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Rendszeres fogyasztása segíthet a szorongás és a depresszió tüneteinek enyhítésében. A kurkumin, azaz a kurkumából készített kivonat antidepresszáns hatású, javítja a hangulatot. A zöld teának is magas az antioxidáns-tartalma – kimutatták, hogy segít csökkenteni a depresszió és a szorongás tüneteit. Tartalmaz továbbá L-teanint, egy olyan aminosavat, amely segít csökkenteni a stresszt és javítani a kognitív funkciókat, ezért is érdemes naponta fogyasztani belőle.
Láthatod, hogy érdemes akár csak apróbb változtatásokat is eszközölni az étrendeden, így javíthatod a hangulatodat és növelheted az energiaszintedet a mentális egészség megőrzése érdekében.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre