Mutatjuk a 3+1 legfontosabb szabályt, amit követned kell.
A hagyma eddig nem a drága zöldségek kategóriájába tartozott, az áremelkedés azonban azt is utolérte. Így most sokan gondolkodnak abban, hogy inkább odahaza megtermeljék az étkezéshez szükséges kis mennyiséget, mintsem hogy még erre is a korábbi ár többszörösét hagyják ott a bolti pénztárban.
Egyszerű a gondozása, és némi rafinériával igazán szép nagy fejeket tudsz varázsolni. A Ripost összeszedte a legfontosabb szabályokat:
Ha akkor ülteted el a hagymát, amikor odakint még hideg van, és kevesebb fény éri, akkor a zöldje fog erőteljesebben fejlődni, a feje kisebb marad. Ellenben ha megvárod, hogy hosszabbak legyenek a nappalok, akkor kevesebb lombot fejleszt, inkább a hagymafej lesz nagyobb. Ám ha túl későn ülteted, az sem jó, mert úgy kevesebb tápanyagot és nedvességet fog felvenni. Tehát nem a naptár, hanem az időjárás szerint érdemes ültetni: a legideálisabb, amikor a hőmérséklet már tartósan +10 Celsius-fok felett van; ami általában ilyenkor, márciusban következik be.
Ahogy az ültetés idejénél is az számított, hogy minél több fény érje, ugyanúgy az is fontos, hogy olyan helyre kerüljön, ahol sok a napsütés, az segíti igazán a fejek növekedését.
Kapával húzz földet a hagymára amikor már kibújt, úgy, hogy csak egy arasznyi zöld látszódjon ki belőle. Ezzel arra ösztönzöd, hogy nagyobb fejet növesszen. Amíg a zöld részek fejlődnek, az alatt érdemes legalább kétszer megismételni ezt a műveletet.
A hagyma vízigénye a fejlődése során nem egyforma: amikor a zöld részeket növeli, folyamatosan szüksége van a vízellátásra, így olyankor érdemes rendszeresen locsolni. Ám amikor eljön az érés ideje, akkor kimondottan rosszat teszel vele, ha rendszeresen locsolod; ilyenkor elég hetente egyszer megöntözni.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre