Nem kell koplalnod ahhoz, hogy formában tartsd magad. Válaszd ezeket a leveseket, amelyek nemcsak laktatóak, de még a diétádban is segítenek.
A legtöbben délután szegik meg a diétájukat. És hogy miért? Mert reggel az ember még motivált, és ebédig nem okoz különösebb nehézséget számára a kiegyensúlyozott táplálkozás. Ám minél jobban csökkenti a kalóriabevitelt, annál inkább hajlamos később elcsábulni, és megadni magát a hirtelen fellépő éhségérzetnek. Ez viszont megelőzhető, mégpedig a megfelelő ebéddel! Ehhez ajánlunk három nagyszerű receptet.
Reggel fogyassz tápláló reggelit (pl. müzli idénygyümölcsökkel és natúr joghurttal), ebédre válaszd valamelyiket az alábbi levesek közül, vacsorára pedig egyél valami könnyű, de tápanyagokban gazdag fogást (pl. vegyes salátát grillezett csirkemellel; grillezett halfilét párolt zöldségekkel). Ezzel a módszerrel akár 1,5 kg-ot is fogyhatsz 1 hét alatt!
Növényi (például lencse) és állati eredetű fehérjét (például marhahús) is tartalmaz. Hosszú időre kellemesen eltelít, ráadásul a fasírtot akár előző nap is elkészítheted hozzá!
1 adaghoz: Tisztítsunk meg, és szeljünk finomra 1 fej vöröshagymát, valamint 100 g sárgarépát, tegyük lábasba, adjunk hozzá 50 g vörös lencsét és 100 ml zöldségleves-alaplét. Főzzük kb. 20 percig. Aprítsunk fel 20 g pörkölt, sózatlan földimogyorót, valamint 1 gerezd fokhagymát és 2 szál petrezselyemzöldet. Dolgozzunk össze 80 g sovány darált marhahúst a fokhagymával, a földimogyoró 2/3-ával és a petrezselyemmel, ízesítsük sóval, borssal, majd vizes kézzel formázzunk belőle kis húspogácsakat, és süssük meg őket 1 ek. felhevített olajon kb. 8 perc alatt. Forrásban lévő vízben blansírozzunk 1 db sárgabarackot, majd öntsük le hideg vízzel, hámozzuk meg, vágjuk félbe, és távolítsuk el a magját (használhatunk konzervet vagy befőttet is). A gyümölcshúst adjuk a készülő leveshez, majd további 5 percig forraljuk. Ízesítsük sóval, borssal, köménymaggal, kurkumával, majd tálaljuk a fasírttal.
Elkészítési idő: 40 perc; energiatartalom: kb. 530 kcal
Az uborkában és a spenótban is sok a tápanyag, a kalóriatartalmuk ugyanakkor alacsony. A lazac értékes ómega-3-zsírsavakat, a joghurt könnyen emészthető fehérjét tartalmaz.
1 adaghoz: Aprítsunk fel 1 fej vöröshagymát és dinszteljük meg kb. 1 tk. olívaolajon. Adjunk hozzá 300 g spenótlevelet, és hagyjuk lefedve, hogy összeessen. Daraboljunk fel 200 g uborkát és 1 csokor kaprot. A spenótot öntsük fel 200 g zöldségleves-alaplével és 200 ml vízzel. Adjuk hozzá az uborkát és a kaprot. Főzzük tovább kb. 5 percig. Alaposan mossunk meg 1 db citromot, töröljük meg, felezzük el, vágjunk le belőle egy szeletet, aztán a másik feléből préseljük ki a levet. A citromszeletet vágjuk félbe, szúrjuk nyársra a ½ szelet füstölt lazaccal, és szórjuk meg a kaporral. Pürésítsük a levest, ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval és a citromlével. Végül keverjünk bele 2 ek. zsírszegény natúr joghurt is, és kínáljuk a lazacnyárssal.
Elkészítési idő: 30 perc; energiatartalom: kb. 230 kcal
A kukorica szénhidrátot, fehérjét, némi egészséges zsiradékot és ásványi anyagokat egyaránt tartalmaz. Elég magas a rosttartalma is, ami segít abban, hogy a leves elfogyasztása után hosszú ideig jóllakottnak érezze magát az ember.
1 adaghoz: szeljünk finomra 1 fej vöröshagymát és 2 gerezd fokhagymát. Mindkettőt dinszteljük meg kb. 1 tk. olívaolajon, majd szórjuk meg 1 tk. curryporral, és pirítsuk tovább kb. 1 percig. Adjunk hozzá 1 kis doboz lecsepegtetett konzervkukoricát, 300 ml zöldségleves-alaplét, és főzzük kb. 15 percig, majd egy 1 ek. kukoricát vegyünk ki belőle. Mossunk meg ½ csokor petrezselyemzöldet, a leveleket tépkedjük le a szárról, és szórjuk a levesbe, majd az egészet pürésítsük. Gazdagítsuk a levest 1-2 ek. natúr joghurttal, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg. Végül szórjuk meg az 1 ek. kukoricával és curryporral.
Elkészítési idő: 40 perc; energiatartalom: kb. 440 kcal
Forrás: Diéta és Fitnesz.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre