Mondd csak, iszol te elég vizet?





Ezzel a teszttel megtudható, hogy a szervezetünkben vajon elegendő víz van-e.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.08.08.
Éltető erő

Ha a bőröd azonnal visszaugrik a helyére, akkor feltehetően megfelelően hidratált vagy. Ha egy kis időbe telik, amíg a normál helyzet visszaáll, akkor ideje mélyen a vizespohár aljára nézni. A dehidratáltság további jelei lehetnek a szédülés, fáradtság és a lelassult agyi reakciók. Szakszóval egyébként ezt úgy is lehet mondani, hogy a bőr turgort ellenőrzöd, a kifejezés egyébként a bőr rugalmasságára utal.

Persze mindenkinél változó, hogy mennyi vizet szükséges innia egy nap, nincs semmiféle aranyszabály, csak egy megközelítő érték, ami nagyjából két liter jelent. Ez így sokaknak furcsa lehet, de azt írjuk, hogy ez nagyjából nyolc pohár, akkor az egy jó alapkiindulás lehet.

Azt persze mindenki tudja, hogy az emberi test nagyrésze víz, mégpedig testtömegünk több mint a fele, felnőtt férfiaknál 60%, nőknél – a nagyobb testzsír-százalék miatt - 50%, míg a csecsemőknél 70%. Ennek 34%-a sejten kívüli, 66%-a sejten belüli víz. A felnőtt ember sejtjei mindösszesen kb. 28 liter folyadékot tartalmaznak. A víz rengeteg feladatot végez el a szervezetedben: mindenféle (táp)anyagokat szállít, szabályozza a testhőmérsékleted (az izzadással szabadul meg a hőtől és hűt le téged). Kimossa a méreganyagokat, nedvesíti az ízületeket, enyhíti a székrekedést, segíti a koncentrációt, energiát ad, feszesíti a bőrt, és hozzájárul, hogy jobb legyen a hangulatod és az egészségi állapotod. A víz nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a testünk rendesen működjön, azért elengedhetetlen, hogy elegendő mennyiséget fogyassz belőle. Most már érted, miért is kell annyi vizet vedelned?

Fotó: Pixabay

Akkor mégis mennyit igyunk belőle?

Több tényező befolyásolja, hogy mennyi vizet ajánlatos meginnod egy nap alatt. Számít az életkor (az idősebbeknek kevesebbre van szükségük), hogy mennyire vagy aktív (a megerőltető edzés és a szaunázás sok vizet kíván), az étrend (a magas fehérje-, só- és rosttartalmú diéta mellett sokat kell inni), az időjárás (a forró, száraz idő vagy a nagyobb tengerszint feletti magasság szintén nagyobb mennyiségű víz elfogyasztását kívánja meg) és persze számít az is, milyen gyógyszereket szedsz. Az évek során folyamatosan változtak és változnak most is, az ajánlások arra nézve, hogy mi az ideális napi vízfogyasztás egy egészséges felnőtt számára, de a legtöbb szakértő a napi 2 litert (kb. 8 pohárnyit) ajánlja. Ebbe persze beleszámítanak a vízen kívül más italok és a lédús élelmiszerek is.

 

Edd meg a vizet

Ha nem szeretsz sokat inni, vagy utálod a vizet, mert ilyen ember is akad, akkor is megoldhatod, hogy elég folyadékhoz juttasd a szervezeted. Például ízesítheted a vizet különböző gyümölcsökkel. Vagy ehetsz olyan ételeket, amelyeknek magas a víztartalmuk. Rengeteg ilyen gyümölcs és zöldség van, nyáron mind kiváló vízforrás. Kevesen tudják, hogy az eperben 91%-os víztartalom, de mondunk meredekebbet, az uborkában 95%-os víztartalom rejtőzik.

 

További ételek, amelyekkel sok vizet veszel magadhoz:

  • Leves (melegíts fel egy kis csirkehúsalaplét, igen, jó lesz az kockából is, és dobálj bele nátriumban gazdag zöldségeket, például zellert, répát vagy krumplit. A sót nem kell mellőzni, de ne ess túlzásokba sem
  • Ragu
  • Smoothie
  • Gyümölcsös házi jégkrém
  • Jégkása
  •  

    Most, hogy mindent megértettél, érdemes áttekinti, mit kell/ene kerülni:

    Érdemes távol tartanunk magunktól a feldolgozott élelmiszereket, mert víz alig van bennünk, ellenben, annál több sót tartalmaznak. Ugyanez mondható el a kávéról is, az ugyanis enyhe vízhajtó. A legjobb, ha úgy egyensúlyozod, hogy ahány csésze kávét iszol, annyi pohár vízzel öblíted le. Ezt a szabályt bátran alkalmazhatod az alkoholra is.





    Ezeket olvastad már?
    „Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

    „Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

    Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

    Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

    Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

    Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

    Így készítsünk öblítőt házilag!

    Így készítsünk öblítőt házilag!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás