RETRO RÁDIÓ

Az utálat pszichológiája: ezért van eleged az emberekből

Azt vetted észre magadon, hogy gyakrabban mondod: „utálom az embereket”, mint szeretnéd? De azon gondolkodtál már, hogy miért érzel így?Megosztás
Szerző: Metropol
2022.05.10. 14:00
ösztönök

Vessük bele magunkat a gyűlölet pszichológiájába, és derítsük ki, mi a bajod másokkal. Az utálat természetes, ösztönös érzés, csakúgy, mint a szerelem. Az ilyen összetett érzelmek az evolúcióhoz kapcsolódnak, mert segítenek eldönteni, hogy ki ellen kell harcolni vagy ki elől menekülni, hogy megóvjuk magunkat. A mély és extrém ellenszenv olyan védekezési mechanizmus, amelyet tudat alatt használunk a bonyolult és nehéz érzelmek kezelésére.

Természetes, hogy nem kedvelhetünk mindenkit. A túl sok negativitás azonban a mentális egészség rovására mehet Fotó: Shutterstock

Amikor elkezded tanulmányozni a negatív érzések pszichológiáját, rájössz, hogy az emberek iránti gyűlöletednek számos oka van. Egy ideális világban mindenkit szeretnénk és tisztelnénk, akivel kapcsolatba kerülünk. Mindenki együttérző, empatikus, nagylelkű, figyelmes és kedves lenne. Elfogadnánk egymás nézeteit, bármennyire is ellentétesek a miénkkel és tanulnánk a különböző nézőpontokból. De a valóság messze áll ettől az ideális elképzeléstől.

Miért van ez így?

Az utálat érzésének egyik oka lehet, ha valaki túl magas elvárásokat támaszt másokkal szemben. Ezek az elvárások határozzák meg, hogyan kommunikálunk a körülöttünk lévő többi emberrel, miként ítéljük meg őket. Elvárjuk, hogy megértsenek minket, a személyiségünket, a gondolatainkat, az érzelmeinket, a hangulatunkat, a felfogásunkat és a motivációinkat. Elvárjuk, hogy egyet is értsenek, de ez a sok feltétel nyilvánvalóan nem tud megvalósulni.

Gyakran félünk azoktól az emberektől, akik különböznek tőlünk. Még ha nem is ismerjük be, egy más mentalitással rendelkező személyt hajlamosak vagyunk nem kedvelni. Úgy érezhetjük, hogy egy „kívülálló” fenyegetést jelent, ami a túlélési mechanizmus része. Az önmagunkkal kapcsolatos bizonytalanság, saját hibáink el nem fogadása szintén ösztönözhet arra, hogy utáljunk másokat. Hajlamosak vagyunk negatívan érezni, ha valakiben meglátjuk azokat a tulajdonságokat, amelyek félelmet keltenek önmagunkkal szemben. Az érintett személyt üres vászonnak használjuk, amelyre kivetítjük önmagunk azon részeit, amelyeket nem vagyunk hajlandók elfogadni.

Utálatot válthat ki az is, ha hiányzik belőlünk az empátia és nem vagyunk képesek mások helyébe képzelni magunkat. Amikor megvan a saját felfogásunk arról, hogy a dolgoknak hogyan kell lenniük, az erősen behatárol minket, így nehéz lehet elfogadni és megérteni mások nézőpontját. Még azok az emberek is, akik megpróbálják tolerálni a különböző véleményeket, időnként azon kapják magunkat, hogy elgondolkodnak: „Hogy a fenébe tudod elhinni, amit mondasz?” A nézeteltérések nyílt ellenszenvként is megnyilvánulhatnak.

Egy másik ok az önmagunk iránti együttérzés hiánya. Amikor az önmagaddal szembeni megértést gyakorlod, akkor elfogadod magad olyannak, amilyen vagy. Ez a képesség segít abban, hogy elismerj másokat, anélkül, hogy szükségét éreznéd, hogy megváltoztasd őket. Az utálat érzésének más okai is lehetnek. Irritálónak találhatod az emberek bizonyos típusú viselkedését, de lehetnek bizalmi problémáid is. Ha folyamatosan stresszelsz, akkor kevésbé leszel toleráns és elégedett.

Ha felismered azt a pillanatot, amikor az emberekhez való hozzáállásod negatívvá válik, dönthetsz úgy, hogy változtatsz. Válj öntudatossá és ne hagyd, hogy valaki hatalmat szerezzen feletted csak azért, mert egy pillanatra elsötétíti a napodat.

Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!

Ezeket olvastad már?
Ezzel a csillagjeggyel ma többen is szívesen megismerkednének, de vigyázzon!

Ezzel a csillagjeggyel ma többen is szívesen megismerkednének, de vigyázzon!

Ez a csillagjegy végső döntést hoz a héten

Ez a csillagjegy végső döntést hoz a héten

Ez a csillagjegy ma igazán jó hírt kap, feldobja a napját

Ez a csillagjegy ma igazán jó hírt kap, feldobja a napját

Minden erőddel a szerelmet keresed? Tesztünk leleplezi!

Minden erőddel a szerelmet keresed? Tesztünk leleplezi!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás