Meglepő felfedezés: kiderült, hogy a nők vagy a férfiak alszanak-e többet





A két nem közötti különbségek hosszú listája újabb tétellel bővült: még az alvásigénye sem ugyanennyi egy nőnek, mint egy férfinek!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.17.
férfi/nő

Bár az alvási szokások egyénenként változók lehetnek, nagy általánosságban azt el tudják mondani a tudósok, hogy az egyik nemnek bizony hosszabb alvásidőre van szüksége: a nők szervezete több pihenést igényel a kifogástalan működéshez, mint a férfiaké. A tudományos következtetések szerint egy nő átlagos esetben 11-13 perccel többet alszik, mint egy férfi, viszont az ügy hátterében nem lustaság, hanem könnyebben kialakuló betegségek állnak – írja a Healthline.

Fotó: Pixabay

Egy 2014-es kutatás megállapította, hogy a nők esetében 40 százalékkal magasabb az inszomnia, azaz az álmatlanság kialakulásának valószínűsége, mint a férfiak körében. Egy nő sokkal többet forgolódik és helyezkedik egy éjszaka során, ezzel is rontva az alvásminőségét, és az alvási apnoé előfordulásának esélye is magasabb. Mindezek a nehézségek azt eredményezik, hogy a teljes kipihenés egy nő esetében több időt vesz igénybe.

Természetesen a női alvási minták kialakulásában is fontos szerepet játszanak a hormonok, a szakértők szerint a menstruációt megelőző napokban sokkal felületesebben, rosszabbul alszanak a nők, és a terhesség során is gyakran jelentkezhetnek alvási nehézségek. A megpróbáltatásoknak a menopauza idején sincs végük, ekkor a gyakori éjszakai izzadás vagy a hőhullámok szakíthatják meg az alvóidőt.

A szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy az ideális alvásmennyiség az életkoroktól függően változik: míg egy 13–18 év közötti, fejlődő szervezetnek napi 8-10 óra alvás az ideális, addig az aktív felnőtt korosztály kénytelen 7-9 órával beérni, 65 év felett pedig már 7-8 óra szundítással is megelégszünk. A nemek közötti különbségre azonban nincs hatással az életkor változása: a felnőtt nőkről minden korosztály esetében elmondható, hogy rosszabbul alszanak, ezért több időre van szükségük ahhoz, hogy kipihenjék magukat.





Ezeket olvastad már?
Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Így készítsünk öblítőt házilag!

Így készítsünk öblítőt házilag!

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Súlyos figyelmeztetés: évente hat embert öl meg ez a népszerű étel

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás