Ennyien keresnek új szakmát a koronavírus miatt





Az elmúlt egy év munkaerőpiaci viszonyai sokakat nehéz helyzetbe hoztak, ebből a pályaváltás és az átképzés jelentett kiutat. A Profession.hu elemzéséből kiderül, hogy a legtöbben a járvány által leginkább sújtott két szektor, a vendéglátás és az idegenforgalom területéről váltottak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.05.05.
új élet

A Covid–19-világjárvány alapjaiban változtatta meg a hazai munkaerőpiacot. 2020 tavasza óta rengetegen veszítették el a munkájukat, a megváltozott helyzet pedig sokakat arra kényszerített, hogy átgondolják a helyzetüket. A megnövekedett bizonytalanság miatt ugyanakkor azok is aktívabbá váltak az álláspiacon, akik bár nem veszítették el a munkájukat, de a végbement változások hatására átértékelték karrierterveiket. Sokak számára erre a nehéz helyzetre a pályaváltás, az átképzés kínál megoldást.

A válság miatt új karrierirányokat keresőknek a Profession.hu új, Emberi oldal nevű kezdeményezése és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Munkaerőpiaci Szolgáltató Központja nyújthat segítséget. Az egyéni és csoportos mentorációkra, valamint a szakmai előadásokra várhatóan nagy lesz az igény, az állásportál elemzéséből ugyanis kiderül, hogy minden tizedik pályaváltó a koronavírus miatt keres új szakmát. Jelentős részük a járvány által leginkább sújtott két szektor, a vendéglátás, idegenforgalom területéről váltott, 25 százalékuk pedig át is képezte magát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha valaki belevág, gyorsan el tud helyezkedni az új választott területen. A válaszadók felének ez maximum fél évet vett igénybe.

A járvány idején minden eddiginél népszerűbb lett a futárkodás (Fotó: netpincer.hu)

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás