Így változott az állások népszerűsége és keresettsége a koronavírus alatt





A koronavírus-járvány kitörése óta Budapesten a legtöbben futárnak, takarítónak vagy bolti eladónak jelentkeztek, miközben hirdetői oldalról a legkeresettebb szakma továbbra is a programozás-fejlesztés maradt – derül ki a Profession.hu elemzéséből.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2021.04.08.
trend

Futárnak, bolti eladónak, adatrögzítőnek jelentkeznek a legtöbben

A futárok munkája nélkülözhetetlen lett (Fotó: Shutterstock)

A járvány előtt, 2019-ben a Budapesten meghirdetett állások közül az adatrögzítő, az adminisztrátor-dokumentumkezelő, a területi képviselő, az ügyvezető és az irodavezető pozíciók vonzották a legtöbb jelentkezőt a Profession.hu oldalán.

A koronavírus-járvány kitörése, vagyis 2020 márciusa óta a helyzet jelentősen megváltozott: inkább a könnyen betölthető állások, azaz kevesebb szaktudást igénylő kékgalléros, illetve az adminisztratív fehérgalléros pozíciók felé tolódott el az érdeklődés. A legnépszerűbb kategóriákban az egy álláshirdetésre eső jelentkezések száma akár meg is ötszöröződött Budapesten.

A 2020 novemberétől 2021 márciusáig tartó időszak legnépszerűbb pozíciói a fővárosban a recepciós (ebben az esetben a kevés meghirdetett helyre nagyon sokan jelentkeztek), a gépjárművezető-sofőr-futár, a titkár-titkárnő, a takarítás-tisztítás és a bolti eladó-pénztáros voltak.

Programozó és bolti eladó a legkeresettebb szakmák között

A fővárosban a koronavírus járvány kitörése előtti évben programozókat és fejlesztőket kerestek legnagyobb számban, ezt a könyvelés, a bolti eladó-pénztáros, a projektmenedzsment és a betanított munka követte. Az első hullám alatt a top kategóriákban csak az ötödik helyen volt változás: itt a betanított munkát a villamosmérnök váltotta. A második-harmadik hullám idején programozókat-fejlesztőket, könyvelőket, projektmenedzsereket, adminisztrátorokat és dokumentumkezelőket, valamint villamosmérnököket kerestek leginkább. Érdekes, hogy míg Budapesten a bolti eladó az első hullám idején még a tíz legkeresettebb szakma között volt, a második-harmadik hullám idejére lekerült a listáról.





Ezeket olvastad már?
Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Heti horoszkóp: itt az ideje eldönteni, hogyan tovább!

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Felemészt a stressz és a bizonytalanság? Ezek a gyógynövények segítenek minden bajodon

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Ennek a két csillagjegynek nagyon rosszul indul a hét

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás