RETRO RÁDIÓ

Egészséges vagy, és mégis rosszul érzed magad? Ez lehet a megoldás!

Minden nap beszedjük a vitaminokat, immunerősítő szereket, mérjük a vérnyomásunkat, az oxigénszintünket, és mégsem érezzük jól magunkat? Lehet, hogy a problémát nem a testünkben, hanem a mentális állapotunkban és a lelkünkben kell keresni.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.04.02. 10:00
Mentális egészség

Egy éve éljük az életünket bezártságban, ami semmiképpen nem megszokott életvitel egyikünknél sem, ha egyébként egészségesek és mozgásképesek vagyunk. A tavaszi hullámnál még a legtöbben jól bírták, hiszen újdonságnak számított ez az élethelyzet. Kenyeret sütöttünk, online partikat tartottunk, és jó esetben örültek a családtagok, hogy végre több időt tölthetnek együtt.

Most azonban már mindenki türelmetlen, szeretne úgy élni, mint régen. Ez és a folyamatos betegségről, halálról szóló hírek pedig egyre rosszabb lelki állapotba sodornak minket, még akkor is, ha nem vesztettük el egyetlen barátunkat vagy családtagunkat sem a vírus miatt. Ideje, hogy ezzel szembenézzünk, és tudatosan küzdjünk a rossz kedvünk ellen, annál is inkább, mert a félelem, a szorongás és a depresszió gyengíti az immunrendszerünket.

Karanténszorongás vagy depresszió?

A Self magazin klinikai szakpszichológusa, Jessica Gold arra kereste a választ: honnan ismerhetjük fel a valódi bajt. Ha „csak” szorongunk, akkor inkább aggodalmat érzünk, alvászavarral küzdünk, nyugtalanok vagyunk, és ebben az esetben jellemző az izomfeszültség érzése is. Akkor már azonban depresszióról beszélhetünk, ha tartós lehangoltságot, kedvetlenséget, folyamatos kimerültséget érzünk, vagy a szokottnál jóval kevesebbet, illetve többet eszünk és alszunk. Természetesen egyénenként eltérő lehet a mentális problémák megjelenése, ezért mindenképpen érdemes pszichológushoz fordulni a tünetekkel.

A Bach-virágterápia során személyre szólóan állítják össze a cseppeket (Fotó: Shutterstock)

A testünk is jelezhet lelki problémát

Sokat hallhattunk már pszichoszomatikus tünetekről, amikor valakit kivizsgálnak, és bár semmilyen fizikai elváltozást, betegséget nem találnak, az illető mégis rosszul érzi magát. Fullad, fáj a gyomra, a feje, emésztési problémái vagy akár vesegörcse van. Minden tünetnek megvannak a maga lelki magyarázatai, ezért ha ebbe a helyzetbe kerülünk, és mi magunk nem tudunk rájönni a probléma gyökerére, akkor is érdemes szakemberhez fordulni: a pszichológus, kineziológus hatékony segítséget nyújthat, de érdemes kipróbálnunk a Bach-virágterápiát, az Acces Bars-kezelést vagy az érintésterápiát, de természetesen csak azután, hogy ezeket a korlátozások lehetővé teszik.

A jóga a testünknek, a lelkünknek egyaránt jót tesz (Fotó: Shutterstock)

A relaxálás és a sport is segíthet

Bár a legtöbben arra hivatkoznak, hogy nincs rá idejük és lehetőségük, a feszültségünket nagyban oldja, ha időt szánunk rá, hogy relaxáljunk, magunkra koncentráljunk. Néha elég, ha csak becsukjuk a szemünket, kellemes, nyugtató zenét hallgatunk közben, és igyekszünk csak a légzésünkre figyelni, vagy akár valamilyen szép képet képzelünk magunk elé.

A sport is egy biztos tipp. A feszültségoldásra is megvannak a megfelelő jógagyakorlatok, amit megtalálhatunk a neten is. Ha ezt a mozgásformát nem érezzük a magunkénak, akkor pedig érdemes kimenni a szabadba, és csak sétálni egy jó nagyot. Ha erdőben járunk, akkor pedig öleljünk át egy fát, mert az energiával tölt fel minket.

Ezeket olvastad már?
Akár szingli, akár nem: Ennek a csillagjegynek a mai nap a szerelemről szól

Akár szingli, akár nem: Ennek a csillagjegynek a mai nap a szerelemről szól

Ez a csillagjegy ma maradéktalanul bízhat a megérzéseiben

Ez a csillagjegy ma maradéktalanul bízhat a megérzéseiben

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

Kati néni isteni galuskája – 89 éves olvasónk hibátlan receptje videóval!

A Halak ma legyen résen, mert sok jóra számíthat

A Halak ma legyen résen, mert sok jóra számíthat

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás