Olyan, de nem ugyanaz, mint a nőknél – A férfiklimax is létezik





Az ötvenes férfiaknak is szembe kell nézniük a nemi hormonok szintjének csökkenésével, de az ezzel járó testi és lelki tünetek nem mindenkit érintenek. Az andropauza – a nőket érintő menopauzával ellentétben – nem szünteti meg a termékenységet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.09.
Férfi egészség

A férfiklimaxnak ugyan igen sok és változatos tünete lehet, de nem jelentkezik egyértelműen. Az andropauza oka az, hogy a szervezetben a tesztoszteronhormon-szintje az átlagos alá csökken. Ennek következménye lehet a merevedési zavar, ingerlékenység, álmatlanság, fáradékonyság. Érdekesség, hogy egy 2010-es európai felmérés szerint a 40 és 80 év közötti férfiaknak mindössze két százaléka volt érintett.

Az andropauza nem minden férfit ér utol Fotó: Shutterstock

Hasonló, de mégis más

Az andropauza elnevezés a nőket érintő menopauza mintájára született, hiszen a tünetek sok hasonlóságot mutatnak, ugyanakkor fontos különbség, hogy az andropauza nem minden férfit ér utol. Ha mégis, a férfitermékenységet akkor sem szünteti meg, bár a férfihormonok szintje folyamatosan csökken ugyan, de nem olyan hirtelen, mint a klimaxot átélő nőké. Rengeteg férfi hatvanéves kora fölött lesz apa, ebben a korban a nők termékenysége azonban már zéró.

A merevedési zavarra figyelnek fel a legjobban

A férfi változókort is fel lehet ismerni néhány jelentkező tünetről, amelyek egyesével és együtt is előfordulhatnak. Ha a hormonhiány is fennáll, a tünetek felerősödhetnek. Látványos jelek is lehetnek: csökken az izomtömeg, növekszik a testzsírszázalék. A klimaxszal küzdő férfiak az összes tünet közül a merevedési zavarra figyelnek fel legjobban, hiszen ez megrémiszti őket.

Van rá megoldás!

Az 50-es és 60-as férfiak alkotóerejük teljében vannak. Ilyen korban érik el családi és szakmai sikereik csúcsát. Ezután nehéz belátni, hogy elmúlt az az idő, amikor a teljesítményükkel és erejükkel lehetett kitűnni. A legtöbb férfi ezt rosszul viseli. A tüneteket tapasztalva kétségbeesnek és vagy magukba zárkóznak, vagy beletörődnek abba, hogy bezárult a kapu. Pedig számukra is léteznek különféle terápiák, amelyekkel az andropauza tünetei csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők. A hormonpótlás nem minden esetben veszélytelen, különösen a prosztatarákban szenvedő férfiaknál hordoz magában kockázatokat, de vannak alternatív megoldások is.

 

Az andropauza tünetei

• Csökkenő nemi vágy.

• Kevesebb energia.

• Csökkenő erő és kitartás.

• Csökkenő vágy az élet élvezéséhez.

• Mogorvaság, lehangoltság.

• Csökkenő minőségű erekció.

• Csökkenő sportteljesítmény.

• Ebéd utáni szunyókálás.

• Csökkenő munkateljesítmény.

• Depresszió.

Hogyan kezelhető? A hormonális változásra a tesztoszteronpótlás megoldást jelenthet, de léteznek természetes eredetű készítmények is, a hormonterápia mellékhatásai nélkül. Sokat segít a megfelelő táplálkozás. Érdemes kerülni az alkoholt és a grépfútot. Ez utóbbi ugyanis az aromataze enzimek hatására a tesztoszteront ösztrogénné alakítja át a szervezetben. A tesztoszteron-termelést növeli a rendszeres testedzés, a cink, valamint a C- és E-vitaminok. A csökkent libidó helyreállításában segíthet az L-arginin, de fontos a zöldségekben gazdag táplálkozás, illetve a sok paradicsom fogyasztása, mely nemcsak az andropauza tüneteit, hanem a prosztatarák kialakulásának kockázatát is csökkenti.

 





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás