RETRO RÁDIÓ

Fitt tippek, mielőtt beütnek a mínuszok





Az őszi még kedvez a szabadtéri edzéseknek, hiszen ilyenkor nagyon friss a levegő és rétegesen öltözködve kellemes a kinti sport. Érdemes azonban felkészülni a változó időjárási viszonyokra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.09.
Edzés a szabadban

A természet ősszel csodálatos színekben pompázik, a kondiparkok és az erdei edzőpályák talán ilyenkor a leghangulatosabbak. Nem beszélve arról, hogy egy jó kirándulás vagy szervezett túra kis is válthatja az edzőtermi mozgást.

Válasszuk meg jól a futás tempóját FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Futás a szabadban

A futásnál a hangsúly a kényelmes ruhán és futócipőn kívül, az alapos bemelegítésen és a testsúlyhoz igazított, jól megválasztott tempón van. Ha a szabadban szeretnénk futni, ne túl kemény és ne túl gödrös terepet válasszunk, mert megnő az ízületek és az izmok sérülésveszélye. Ha a szabadban, a friss levegőn akarunk tornázni, gépek hiányában gumiszalagra vagy kézi súlyzóra, esetleg az udvaron, a fára erősített multifunkciós hevederre lesz szükségünk.

Új cél tavaszig

Ha most elkezdjük, még több mint 5 hónapunk van hátra addig, amíg ismét beköszönt a melegebb évszak. Ez bőven elég idő ahhoz, hogy az edzésekkel jobb formába kerüljünk. Ha kinéztünk tavaszra egy szimpatikus futóversenyt, kezdjünk bele most a felkészülésbe!

A szabadtéri kondiparkokat ilyenkor is használhatjuk FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Mit vegyünk fel?

Jönnek a hűvös napok, ezért a hidegebb időben vegyünk fel egyel több réteget, vagy válasszunk vastagabb ruhadarabokat. Vegyünk fel speciális aláöltözőt és tegyük el a pamut pólót, mert ha megállunk futás, mozgás közben, a nedvességet magába szívó pamut a párolgással azonnal elkezdi a hőelvonást, ami megfázáshoz vezethet. A sapka is nélkülözhetetlen a hideg időben való futásnál, mivel testünk hőleadásának jelentős része a fejen keresztül történik.

A sötétre is figyeljünk oda

Mielőtt belevetjük magunkat a futásba, keressünk olyan helyet, ahol biztosan nem tévedünk el a sötétben. Ezenkívül az sem baj, ha valaki tud róla, hogy futni megyünk. A mobilt vigyük magunkkal, hiszen nem csak a futózenék „adagolásában”, hanem a segítségkéréshez is jól jöhet. Mivel hamarabb sötétedik, fontos, hogy viseljünk valami fényvisszaverőt. Ez lehet csuklópánt, mellény, de egy kislámpa is jó megoldás. Ha lehet, inkább kivilágított helyeken fussunk, kerüljük a túl sötét városrészeket.

A bemelegítést soha ne hagyjuk ki FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Adjuk meg az izmainknak, ami jár

Hűvös időben is fontos a bemelegítés, ugyanis, ha nem mozgatjuk meg elég alaposan az izmainkat, sérüléseket szenvedhetünk. Alaposan mozgassunk át minden izmot, és ez tartson legalább 15 percig. Az edzés után pedig ne feledkezzünk meg a nyújtásról sem, de a nyújtógyakorlatokat elvégezhetjük a meleg szobában is a mozgást követően.





Ezeket olvastad már?
Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Maximális gyönyört akart, alig tudták megmenteni a férfiasságát

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Fontos figyelmeztetés: ezt tanácsolja a magyar orvos a hosszú hétvégére

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Súlyos betegséghez vezethet, ha nem mosol mindennap fogat

Alvás helyett furcsa dolgokat csinálunk, ez a betegség főleg a nőket érintheti

Alvás helyett furcsa dolgokat csinálunk, ez a betegség főleg a nőket érintheti

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás