A Metropol összegyűjtötte: ezek a leggyakoribb sportsérülések





Sérülés szempontjából a csapatsportok a legkockázatosabbak, de akár az egyéni edzések alatt is előfordulhatnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.17.
hasznos tudnivalók

Pánikra azonban semmi ok, minden sérülés kezelhető. Magyarországon a sportbalesetek többsége a labdajátékok során következik be, de előkelő helyet foglal el a rangsorban a síelés és a küzdősportok. Az élsportolók sokszor komoly sportsérüléseket kockáztatnak meg a jobb eredmény reményében. Pedig jelentős részük megfelelő körültekintéssel megelőzhető lenne.

Csapatsportokban gyakoribbak a sérülések, de egyéni mozgásformákban is előfordulhat Fotó: Shutterstock

Achilles-ín-gyulladás és -szakadás

Tünetek: ébredés után a lábszár merevsége tapasztalható, és az Achilles-ín nagyon érzékeny, ugyanis a szerkezete a folytonosság megszakadása nélkül is sérülhet. Szakadás esetén a vezető tünet az erős fájdalom. A szakadás hirtelen következik be, a fájdalom robbanásszerű.

Veszélyeztetett sportolók: futók, labdajátékot űzők

Kezelés: orvosi kezelést igényel, enyhe esetekben elég a sérült végtag nyugalomba helyezése, felpolcolása, a terület tehermentesítése, fájdalomcsillapítás. Előfordulhat, hogy a sérült végtagot begipszelik. Súlyos esetekben műtét is lehetséges.

A külső bokaszalag szakadása

Tünetek: a sérüléskor a boka belső és külső oldalán kifejezetten erős fájdalom és duzzanat jelenik meg, egy-két nap elteltével akár vérömlenyes is lehet. Komplett szakadásnál megeshet, hogy a fájdalom gyorsan eltűnik, ezért gyakran alábecsülik a sérülést.

Veszélyeztetett sportolók: Futók, labdajátékot űzők

Kezelés: a baleset bekövetkezte után amint lehet, nyugalomba kell helyezni a lábat, jegelni, bekötözni, illetve kissé meg kell emelni. Erős fájdalom esetén lehet gyulladáscsökkentő krémet alkalmazni. Mindenképpen orvoshoz kell fordulni, hiszen a röntgenvizsgálattal lehet megbizonyosodni arról, hogy nem törésről van-e szó. Elsőként gipsszel, majd néhány nap elteltével speciális sínnel látják el a sérült lábat. Súlyosabb esetekben jön az operáció.

A sérülés esetén kötözés és jegelés segíthet, törés esetén gipsz vár a lábra Fotó: Shutterstock

Fáradásos törés

Tünetek: versenysportolók, főként a futók körében gyakori, hiszen csontjaik folyamatosan fennálló terhelésnek vannak kitéve. A fáradásos törést diagnosztizálni nehéz, nemegyszer legalább 6-8 hete fennálló panaszokat követően kerül rá sor. Kezdetben sportolás közben jelentkezik fájdalom, mely nyugalomban megszűnik. Az edzés intenzitásának növelésével a fájdalom erősödik, majd fennmarad. Esetenként a törés fölött körülírt duzzanat, éjszakai fájdalom, nyomásérzékenység jelentkezik.

Veszélyeztetett sportolók: triatlonisták, hosszútávfutók

Kezelés: feltétlenül orvoshoz kell fordulni. Röntgenfelvételen csak előrehaladott stádiumban látható specifikus elváltozás, korai diagnózis felállításában CT-, MRI-, illetve csontszcintigráfiás vizsgálat segít. Kezelése többnyire „konzervatív” úton zajlik, fizikai kímélet, a sérült régió rögzítése, gyulladáscsökkentők alkalmazása, gyógytorna szükséges.

Izomgörcs esetén nyújtani kell a lábakat Fotó: Shutterstock

Izomgörcs

Tünetek: az izomgörcs során az izomszövet tartósan összehúzódik és elernyedésre nem, vagy csak hosszú idő elteltével képes. Kellemetlen, fájdalmas tünet. Az izomgörcs kialakulásának hátterében alapvetően az ionáramok egyensúlyának felborulása, illetve az izom tápanyag- és oxigénellátásának zavarai állnak. Leggyakoribb az izom túlterhelése következtében kialakuló izomgörcs, ami sportolás vagy hosszan tartó fizikai megterhelés hatására következik be. A fájdalom többnyire a görcs után gyorsan szűnik. Ha a görcs túl erős, az izomrostok is károsodnak.

Veszélyeztetett sportolók: mindenki

Kezelés: A görcs megszűnik az izmok enyhe, tartós nyújtására, ezután óvatos masszázs végezhető. A folyadékpótlás hasznos lehet.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás