RETRO RÁDIÓ

Szép bőrre vágysz? Így érheted el 35 év felett

Lehet mérsékelni a bőr öregedési folyamatát, azt viszont teljes mértékben megakadályozni lehetetlen.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.05.12. 15:30
tanácsok

Az egészséges étkezéstől a megfelelő folyadékbevitelen át a minőségi összetevőket tartalmazó kozmetikumok használatáig nagy fegyelmezettség kell hozzá, hogy a bőrünk feszes maradjon. Dr. Gyovai Viola, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa szerint léteznek olyan termékek, amelyekkel a bőrünknek extra ápolással fiatalosabb hatást tudunk kölcsönözni, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy nélkülözzük a drasztikus vegyi formulákat; bőrtápláló olajokban és antioxidánsokban gazdag krémeket használjunk és lehetőség szerint dermatológiailag tesztelt kozmetikumokat vásároljunk.

2013-ban született átfogó európai megegyezés arról, hogy a kozmetikai feltételrendszerben nem lehet anti-ageingnek nevezni egyetlen bőrápoló kozmetikai terméket sem. Amikor egy gyártó ezt tünteti fel a címkéken, szabálytalanul jár el. Dr. Gyovai Viola, egy magyar biokozmetikumokat gyártó cég alapítója szerint ennek a rendelkezésnek a célja a fogyasztók megtévesztésének elkerülése, hiszen mint mondta, a bőröregedés ellen ugyan sokat lehet tenni, a folyamatot megakadályozni teljességgel lehetetlen.

Fotó: BIOLA

A szakértő rámutatott, tévhit, hogy bárhogy meg lehet akadályozni az öregedést. A helyes, a bőrtípusnak megfelelő bőrápolási rutin és hatékony biokozmetikumok rendszeres használata akár 5-10 évvel élettanilag is fiatalosabb bőrállapotot eredményezhet. Lassítani lehet a bőr öregedésén, de ehhez fegyelmezett bőrápolási hozzáállásra van szükség, vagy plasztikai sebészeti eljárással lehet a fiatalosabb látszatot kelteni; bár attól a bőr működése nem válik fiatalosabbá, vitálisabbá.

A 35 év feletti hölgyek számára kiemelten fontos ilyen szempontból is, hogy egészséges életmódot folytassanak, hagyják el a dohányzást, kerüljék a nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását, kellő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, rendszeresen sportoljanak és természetesen vitaminban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerekkel táplálkozzanak, legyen változatos az étkezésük. Ezek közhelyeknek tűnhetnek, de mind hatalmas szerepet töltenek be a bőr fiatalosan egészséges állapotában” – magyarázta.

Hozzáfűzte, fontos, hogy esszenciális lipidekben gazdag táplálékokat fogyasszunk. Szót ejtett arról is, a B3- , E-, és a B5-vitamin az öregedésfoltok kialakulásának megelőzésében játszanak szerepet.

Körültekintően kell eljárni a kozmetikumok kiválasztásánál

Dr. Gyovai Viola okleveles biológus, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa közölte, vannak olyan anyagok, amelyek kozmetikumok összetevőjeként fiatalosabb hatást tudnak kölcsönözni a bőrnek. Kiemelte, elengedhetetlen az elöregedett felhámréteget hetente, legkésőbb kéthetente peelingezni, hogy a kívánt eredményt elérjük.

Azt tanácsolja, kerüljük az erős bőrszárító hatással bíró alkoholos vagy S.L.S.-tartalmú termékek használatát, miközben fontos, hogy az aminosavakat biztosítsuk a bőrünk számára. Példaként említette, hogy a bőr bársonyosságához nagyban hozzájárulhat a ligetszépeolaj és a tökmagolaj egyaránt, ezért ajánlott olyan kozmetikumokat felvinni a bőrre, melyek ezeket is tartalmazzák.

A termékek kiválasztásánál elmondása szerint arra is ügyelnünk kell, hogy a bőrünk anyagcseréjét támogató kozmetikumot válasszuk, azaz kerüljük a salaktalanítási folyamatokat terhelő, erősen módosított kémiai anyagokat, valamint a drasztikus konzerválószereket, paraffinolajokat és viaszokat, amik a szabad bőrlégzést gátolják.

Ezeket olvastad már?
Torokfájás, köhögés, zihálás? Már 16 ezer halottja van a koronavírusnál is pusztítóbb járványnak

Torokfájás, köhögés, zihálás? Már 16 ezer halottja van a koronavírusnál is pusztítóbb járványnak

Magas vérnyomás? Ezzel a gyümölcslével örökre kigyógyulhatsz belőle

Magas vérnyomás? Ezzel a gyümölcslével örökre kigyógyulhatsz belőle

Ezt a 4 ételt soha ne melegítsd újra, ha jót akarsz magadnak!

Ezt a 4 ételt soha ne melegítsd újra, ha jót akarsz magadnak!

Ez a 10 ok az, amiért szükségünk van az érintésre

Ez a 10 ok az, amiért szükségünk van az érintésre

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás