Kitalálod, miért jó este edzeni?





Nemcsak korán reggel vagy munka után lehet edzeni, hanem az esti órák is alkalmasak a testmozgásra. Nézzük, miért is jó este edzeni?



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.05.04.
fitnesz

A szokásos napi rutin mellett fontos figyelembe venni a testünk belső óráját és ennek hatásait a hormonháztartásra és más kémiai anyagokra, amelyek a szervezet működését befolyásolják. Az esti edzés van, akinek kifejezetten ideális.

Az esti edzés előtt van rá egy egész napunk, hogy felpörgessük magunkat mentálisan – Fotó: Shutterstock

Testhőmérséklet

Az edzésteljesítmény nagyban összefügg a testhőmérséklettel, ami a legtöbb embernél a kora esti órákban éri el a csúcsot. Ahogy emelkedik a testhőmérséklet, úgy emelkedik az izomerő. A legtöbb embernél kora délután van a legmélyebben az edzési kedv.

Nagyobb a motiváció

A kora reggeli órákban sokan alvajáróként végzik a rutingyakorlatokat, ami valljuk be, nem hatékony. Ráadásul az alacsony koncentráció és a nem túl precíz mozgáskoordináció kifejezetten balesetveszélyes. Viszont az esti edzés előtt van rá egy egész napunk, hogy felpörgessük magunkat mentálisan is egy lendületes edzésre. Könnyebben találunk edzőtársat is munka után.

A kora reggeli órákban sokan alvajáróként végzik a rutingyakorlatokat – Fotó: Shutterstock

Tökéletes stresszlevezető

A sportolás remek feszültséglevezető módszer, de reggel hatkor nem kifejezetten stresszes az ember. Ellenben este hatkor az egész napi munkahelyi hajtás után jót tesz, ha ki tudjuk engedni a gőzt – egészséges módon.

Jót tesz a vérnyomásnak és az alvásnak

Tudományos kísérletek bizonyították, hogy azok, akik este edzettek, a kutatás végére 15 százalékkal alacsonyabb vérnyomást produkáltak, mint a reggelenként sportolók. Ha sikerül az esti edzés során fizikailag kifáradni, akkor sokkal könnyebben fogunk elaludni.

Levezetés nélkül nehezebb lesz álomba merülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki – Fotó: Pixabay

Nyújtás, levezetés

Jobban bele tudunk feledkezni a mozgásba, sőt nyújtani is több időnk van este. Érdemes is hosszabb időt szánni a nyújtásra és a levezetésre, hogy megnyugtassuk a szervezetet és felkészítsük az esti pihenésre. Bár mozgás után jobban alszunk, ám levezetés nélkül nehezebb lesz álomba merülni, és az izomláz is nagyobb eséllyel alakul ki. Jó tudni, hogy a legtöbb embernél az esti edzés mérsékli az étvágyat, ezért ha diétázunk, akkor ilyenkor érdemes célba venni az edzőtermet.

A focisták csúcsa éjjel van

A kutatók focisták teljesítményét vizsgálták a kézszorítás erőssége, reakcióidő, rugalmasság, cselezések és egyéb feladatok segítségével. A játékosokat tesztelték reggel 8-kor, délben, délután 4 órakor és este 8 órakor. Reggel 8-kor és délben egyik tesztfeladat sem volt a legjobb, a focisták este 8-kor teljesítettek a legjobban. Így a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a focisták délután 4 és 8 óra között rendelkeznek az optimális teljesítménnyel. És ez nemcsak a futballteljesítményükre, hanem általában a fizikai teljesítményükre igaz.

 

Ezt együk az esti edzés után

– banán – édesburgonya – görög joghurt – proteinital – avokádó – tojás – lazac – spenót

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás