Elő a fényvédővel! – Veszélyes lehet, amikor a simogató napsütés hátulról támad





A tudatos bőrápolás a mindennapi fényvédelemnél kezdődik. Ezzel védekezhetünk a káros, komoly bőrelváltozások ellen is, és segít lassítani az öregedést.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.22.
szépségápolás

A fényvédelem nemcsak nyáron fontos, a napi fényvédelem az év 365 napjára vonatkozik, vagyis tavaszra, nyárra, őszre és télre is – de nem ugyanúgy. A hidegebb évszakokban ugyanis kevesebb a barnulást okozó UVB, mint mikor hétágra süt a nap, de a káros UVA télen-nyáron is jelen van.

A fényvédelem nem csak nyáron fontos Fotó: Shutterstock

A ráncok ellen is csodafegyver

A bőröregedés folyamatait az UV – és elsősorban az UVA – jelentősen felgyorsíthatja. Az UV-sugaraknak való kitettség az arcon megjelenő bőröregedés jeleinek mintegy 80%-áért felelős. Vagyis ahhoz, hogy megelőzzük a ráncok, pigmentfoltok, megereszkedett bőr korai jeleit, érdemes mindennap fényvédőzni.

Alkoholmentest válasszunk az arcra

Érdemes az arcra más fényvédőt használni, mint amit nyáron kenünk a testünkre. Mivel az arcunkon a bőr sokkal érzékenyebb, mint mondjuk a karunkon, ügyeljünk rá, hogy a kiválasztott naptej ne tartalmazzon alkoholt és illatanyagokat amellett, hogy a fényvédő összetevők típusára is ügyelünk. Előfordulhat, hogy a naptej az arcunkon túl ragacsos és képtelenség rá sminkelni, vagy vastag fehér rétegként tapad az arcunkra. Válasszunk inkább kifejezetten az arcra szánt készítményt és mindenképpen a bőrtípusunknak megfelelőt.

A fényvédők az UV-fények káros hatásainak kivédése érdekében fényvédő összetevőkkel dúsított napozó kozmetikumok. Akár különböző problémákra, bőrtípusokra szabottan is kaphatók.

A szakemberek 2 mg fényvédőt javasolnak a testünk bármelyik részére négyzetcentiméterenként Fotó: Shutterstock

Csak rutinosan

A legfontosabb, hogy a reggeli rutin része legyen a fényvédelem és bőséges mennyiségben adjunk védelmi alapot a bőrnek. Fontos még tudni, hogy míg a fizikai vagy ásványi fényvédők azonnal ellátják a fényvédelmi feladatukat, addig a kémiai fényvédők csak 20-30 perccel a felkenésük után.

Mennyi az annyi?

A szakemberek 2 mg fényvédőt javasolnak négyzetcentiméterenként. Ez körülbelül 1/4 teáskanálnyit jelent az arcra. A fényvédő hatékonysága idővel arányosan csökken, még akkor is, ha nem tartózkodunk közvetlenül a napon. A nap folyamán javasolt megújítani a fényvédelmet.

Így készítsünk házi naptejet

Az alábbi hozzávalókból egy szilárd fényvédőt keverhetünk, melyet lezárt tégelyben sokáig eltarthatunk. Az előállítás után érdemes szilikon muffinformába tölteni a keveréket, hogy felvegye a formáját.

Hozzávalók:

90 gramm méhviasz

45 gramm sheavaj

20 gramm cink-oxid

1 teáskanál dióolaj

1 teáskanál mandulaolaj

Olvasszuk fel a méhviaszt, a sheavajat, a dióolajat és a mandulaolajat, majd keverjük hozzá a cink-oxidot. A cél, hogy a cink-oxid ne üljön le az edény aljára, hanem szépen elosztódjon a keverékben. Amikor ezt az állapotot elértük, öntsük át a formába, és várjuk meg, míg megszilárdul. Cink-oxidot vehetünk patikákban, vegyiáruüzletekben és az interneten is. Fényvédő hatása miatt alapozókban és napvédő készítményekben gyakran használják.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás