Ha nem mered megkérdezni, olvasd el! – Tabuk nélkül a sürgősségi fogamzásgátlásról





Nem kell tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli éjszaka után, a sürgősségi fogamzásgátlással elkerülhető a nem kívánt terhesség.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.02.
Megelőzés

Ez a megoldás olyan nem várt helyzetekben nyújt mentőövet, amikor a terhesség az utolsó pillanatban még elkerülhető. Hagyományos értelemben nem fogamzásgátlás, de segítségével a védekezés nélküli szexuális együttlét után is van lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére. Bár praktikusnak tűnik, de semmiképpen nem helyettesítheti hosszú távon a tervezett védekezést. A szakemberek szerint ezek a nagy hormontartalmú tabletták a „kevésbé rossz” megoldások az abortuszhoz képest. Nézzük, mivel érdemes tisztában lenni, ha szükség van a sürgősségi fogamzásgátló tablettára.

Nem helyettesítheti hosszú távon a tervezett védekezést Fotó: Shutterstock

Így működik

A sürgősségi fogamzásgátló megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást, tehát nem okoz abortuszt. Magyarországon kétféle sürgősségi fogamzásgátló tabletta van forgalomban, az egyik típusút a védekezés nélküli aktust követően 72 órán belül kell bevenni, a másik típusút 120 órán belül.

Ki írhatja fel?

Nemcsak nőgyógyász, hanem a háziorvos is felírhatja. A sürgősségi ambulanciára vinni kell a tajkártyát, más papír nem kell hozzá. Az orvos megkérdezi, hogy mikor volt az utolsó menstruáció, mikor történt a legutóbbi szexuális együttlét, mikor volt legutóbb rákszűrés, ezután pedig felírja a sürgősségi tablettát, amit a gyógyszertárban kell kiváltani. A szakambulancián nem kell fizetni, a patikában kiváltott sürgősségi fogamzásgátló tablettáért viszont igen. Azoknak, akik két hónapon belül kétszer is éltek ezzel a tablettával, egészen biztosan érdemesebb a rendszeresen szedendő fogamzásgátló készítményeket választania a nem kívánt terhesség elleni védekezéshez.

Csak orvos írhatja Fotó: Shutterstock

Nem ugyanaz, mint a hagyományos fogamzásgátló

A sürgősségi fogamzásgátlók nagyobb mennyiségben tartalmaznak sárgatesthormont, mint a folyamatosan szedhető fogamzásgátlók. Gyakori alkalmazás esetén a sürgősségi fogamzásgátlók hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedett fogamzásgátló hatékonyságát.

Milyen mellékhatásai vannak?

  • Jelentkezhet pecsételő vérzés, amily nem tekinthető menstruációnak.
  • A sürgősségi fogamzásgátló alkalmazása után fejfájás, émelygés, szédülés, hányás és hányinger is tapasztalható, valamint menstruációszerű tünetek is jelentkezhetnek, úgymint mellfeszülés és enyhe menstruációs görcsök.
  • Felboríthatja az addig megszokott ciklus ütemét, de előfordulhat, hogy semmilyen tünettel nem jár a gyógyszer alkalmazása.
  •  

     





    Ezeket olvastad már?
    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

    Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás