RETRO RÁDIÓ

 Ha nem mered megkérdezni, olvasd el! – Tabuk nélkül a sürgősségi fogamzásgátlásról

Nem kell tehetetlenül várakozni egy védekezés nélküli éjszaka után, a sürgősségi fogamzásgátlással elkerülhető a nem kívánt terhesség.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.02. 20:30
Megelőzés

Ez a megoldás olyan nem várt helyzetekben nyújt mentőövet, amikor a terhesség az utolsó pillanatban még elkerülhető. Hagyományos értelemben nem fogamzásgátlás, de segítségével a védekezés nélküli szexuális együttlét után is van lehetőség a nem kívánt terhesség megelőzésére. Bár praktikusnak tűnik, de semmiképpen nem helyettesítheti hosszú távon a tervezett védekezést. A szakemberek szerint ezek a nagy hormontartalmú tabletták a „kevésbé rossz” megoldások az abortuszhoz képest. Nézzük, mivel érdemes tisztában lenni, ha szükség van a sürgősségi fogamzásgátló tablettára.

Nem helyettesítheti hosszú távon a tervezett védekezést Fotó: Shutterstock

Így működik

A sürgősségi fogamzásgátló megakadályozza a fogamzást és a beágyazódást, tehát nem okoz abortuszt. Magyarországon kétféle sürgősségi fogamzásgátló tabletta van forgalomban, az egyik típusút a védekezés nélküli aktust követően 72 órán belül kell bevenni, a másik típusút 120 órán belül.

Ki írhatja fel?

Nemcsak nőgyógyász, hanem a háziorvos is felírhatja. A sürgősségi ambulanciára vinni kell a tajkártyát, más papír nem kell hozzá. Az orvos megkérdezi, hogy mikor volt az utolsó menstruáció, mikor történt a legutóbbi szexuális együttlét, mikor volt legutóbb rákszűrés, ezután pedig felírja a sürgősségi tablettát, amit a gyógyszertárban kell kiváltani. A szakambulancián nem kell fizetni, a patikában kiváltott sürgősségi fogamzásgátló tablettáért viszont igen. Azoknak, akik két hónapon belül kétszer is éltek ezzel a tablettával, egészen biztosan érdemesebb a rendszeresen szedendő fogamzásgátló készítményeket választania a nem kívánt terhesség elleni védekezéshez.

Csak orvos írhatja Fotó: Shutterstock

Nem ugyanaz, mint a hagyományos fogamzásgátló

A sürgősségi fogamzásgátlók nagyobb mennyiségben tartalmaznak sárgatesthormont, mint a folyamatosan szedhető fogamzásgátlók. Gyakori alkalmazás esetén a sürgősségi fogamzásgátlók hatékonysága nem éri el a rendszeresen szedett fogamzásgátló hatékonyságát.

Milyen mellékhatásai vannak?

 • Jelentkezhet pecsételő vérzés, amily nem tekinthető menstruációnak.
 • A sürgősségi fogamzásgátló alkalmazása után fejfájás, émelygés, szédülés, hányás és hányinger is tapasztalható, valamint menstruációszerű tünetek is jelentkezhetnek, úgymint mellfeszülés és enyhe menstruációs görcsök.
 • Felboríthatja az addig megszokott ciklus ütemét, de előfordulhat, hogy semmilyen tünettel nem jár a gyógyszer alkalmazása.
 •  

   

  Ezeket olvastad már?
  Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

  Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

  Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

  Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

  Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

  Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

  Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

  Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

  Top hírek  Ezek is érdekelhetik

  Hírlevél feliratkozás