RETRO RÁDIÓ

Elárulták a szakértők, szabad-e náthásan pálinkázni





Míg a bevált gyakorlat a forró tea szürcsölése megfázás idején, addig a népi gyógyászat a pálinkára esküszik – az orvosok azonban eldöntötték a vitát.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.12.02.
Módosítva: 2022.12.02.
praktikák

Az őszi esőzések és fagyok idején szinte elkerülhetetlen a nátha, és a megfázásos tünetek leküzdésére mindenkinek megvannak a saját praktikái. Jól ismert, általános orvosi tanács, hogy torokfájás, orrdugulás és gyengeség idején igyunk sok folyadékot, mert a szervezetnek nagyobb fokú hidratáltságra van szüksége a gyógyuláshoz – azonban nem mindegy, mi kerül a bögrénkbe!

 

Fotó: Koronavirus.gov.hu

Az első ital, ami a megfázás kapcsán az eszünkbe jut, bizonyára a forró tea – és ez nagyon is jó válasz az orvosi véleményeket összegyűjtő Web MD szerint. A meleg tea ugyanis nyugtatja a torkot, felszabadítja az eldugult orrot, mellkast és légcsövet, a gyomorra is jó hatást gyakorol, és nem mellesleg kényelemérzetet garantál. Kifejezetten hasznos, ha a teánkat gyógynövényből vagy gyömbérből főzzük, ez ugyanis az immunrendszerünknek is nagy lökést ad. Ha pedig még egy kis kanál mézet is keverünk hozzá, a köhögési inger is csökken, és aludni is könnyebben fogunk.

Ugyanilyen csodaital lehet a citromos víz is (hidegen vagy akár melegen is), amely a benne található magas C-vitamin-szint miatt csökkenti a nátha idejét. Bár elsőre furcsának hathat, leszűrt hús- vagy zöldséglevest is kortyolhatunk bögréből – mivel megfázás idején visszaesik az étvágy, így kalóriát juttatunk a szervezetünkbe, továbbá csökkenti a gyulladások mértékét, és még a takonnyal is felveszi a harcot. De ugyanilyen rendhagyó ötlet lehet a jégdara szopogatása is, amely szintén a hidratáltságunkról gondoskodik.

 

Fotó: Pixabay

Ezzel szemben a gyümölcsleveket nem javasolják az orvosok náthásoknak, főleg gyerekeknek nem, ugyanis ezekben az italokban, hacsak nem házilag facsarjuk, nagyon magas a hozzáadott cukor mértéke. A citrusos gyümölcslevek ráadásul irritálják az amúgy is fájó torkot. És bár a gyömbérteában nyerő megoldás lehet kezdeti megbetegedés idején, a gyömbéres üdítőitalokról már nem mondható el ugyanez, a hozzáadott cukor és szénsav miatt.

Kézenfekvő megoldás lehet a kávé is, hiszen megfázás idején a meleg italok jótékony hatással bírnak – a kávéra azonban ez nem igaz a vízhajtó hatása miatt. A népi gyógyászat híveinek is rossz hírrel szolgáltak a szakértők: náthásan nem tanácsos pálinkát vagy másféle alkoholt inni, ugyanis a dehidratáló hatás mellett még tetézheti is a gyengeséget hányingerrel, szédüléssel vagy éppen fejfájással, továbbá a fertőzésekkel szemben is lebontja a szervezet védőgátját.





 





Ezeket olvastad már?
Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

A dietetikus állítja: ezzel az egyszerű módszerrel gyorsan lefogyhatsz

„Gyakori hiba” – figyelmeztet a gyermekorvos, erről minden szülőnek tudnia kell!

„Gyakori hiba” – figyelmeztet a gyermekorvos, erről minden szülőnek tudnia kell!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás