RETRO RÁDIÓ

Hátborzongató: ezek a gyilkosok rejtőznek minden konyhában, a vesztünket okozhatják





Mind tudjuk, hogy a nem megfelelően tárolt vagy elkészített élelmiszer meg is betegíthet – azonban egyesek akár a halálunkat is okozhatják, ha nem vigyázunk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.14.
halálokok konyha lejárt élelmiszer ételmérgezés

A hűtőnk könnyűszerrel megmérgezhet minket – ha hagyjuk, állítja a Daily Star. Ma, amikor már szinte mindent előre csomagolva veszünk meg az üzletekben, könnyen kivédhetjük az ilyen baleseteket, hiszen a legtöbb borítón szerepel, hogyan kell az adott ételt tárolni, meddig tarthatjuk el, és hogyan használhatjuk fel. Az utasítások betartása létfontosságú, ugyanis ha figyelmetlenek vagyunk, pillanatok alatt megbetegedhetünk – de az ételmérgezés súlyos esetben akár a halálunkat is okozhatja. Nincs ez másképp a friss termékek esetében sem, ezek elkészítésére is kiemelt figyelmet kell fordítani.

(Fotó: Pixabay)

Vörösbab

A szárazbabfajtákat manapság már egyre többen konzerv formájában veszik meg, áldva a gyors felhasználhatóságukat, de sokan még mindig ragaszkodnak a száraz, előkezeletlen formájához. Ezzel sincsen baj, viszont ebben az esetben mindenképp alaposan be kell áztatni a babot, majd leöblítve használjuk fel. A vörösbab ugyanis nagy mértékben tartalmaz lektint, amely a gyomor sejtjeit pusztítja.

Burgonya

A magyar gasztronómia megkerülhetetlen alapanyaga, de könnyen méreggé is válhat, és most nem az egészséges életmódból kitiltott szerepére gondolunk. Azt jobb esetben mindenki tudja, hogy a burgonya szára és levele nem ehető, de a gumók zöld foltos részei is károsak a szervezetünkre nézve. Ha ezeket elfogyasztjuk, hamarosan emésztőrendszeri zavarokkal fogunk küzdeni, amelyek a kiszáradás miatt könnyen kómában tetőzhetnek, amitől pedig már csak egy lépés a halál. Ezért mindig vágjuk ki a krumpli zöld részeit.

(Fotó: Shutterstock)

Rebarbara

Néhány éve robbant be a különleges növény hazánk konyháiba, nyári sütemények, lekvárok vagy italok kedvelt alkotóeleme – a levele azonban mérgező! Ezekben ugyanis magas az oxálsav (más néven sóskasav), egy széntartalmú sav koncentrációja, ami légzési nehézséget, rohamokat, veseelégtelenséget, extrém esetben pedig halált is kiválthat.

Cseresznye

Bár nem gyakori, hogy a cseresznyével együtt a magját is elfogyasztjuk, ha mégis ezt a bizarr étkezési formát választanánk, legyünk nagyon óvatosak: a mag ugyanis különböző cianidokat tartalmaz, amely egyenes utat jelent a kórházba.

(Fotó: Pixabay)

Kesudió

Neve ellenére rendszertanilag a kesu mag-, és nem dióféle, a héja pedig halálos is lehet a benne található anakardinsavaknak köszönhetően, amely bőrirritációt és gyomorproblémákat okoz már kis mértékű fogyasztást követően is. Ha pedig a kesudió nincs pirítva, még urusiol is található benne, egy olyan kémiai olajos vegyület, amely halált okozhat.

Tonhal

A tengeri halak esetében magasabb a higanyszennyezettség esélye, ezek közül is kiemelkedik a tonhal – ha nyersen vesszük, nagyon körültekintően kell bánni vele, elsősorban a gyerekekre és a terhes nőkre jelenthet veszélyt a higany. A tünetek közé tartozik a viszketés, fájdalom, magas vérnyomás és a halál. Szerencsére a konzerves tonhalak már elő vannak kezelve, így azoknál nem kell ilyen veszélyektől tartani.

(Fotó: Pixabay)

Méz

Micimackó nagy kedvence is halálos lehet, ha nincs megfelelően pasztörizálva – ekkor ugyanis kimutatható belőle a pirrolizidin, ami fejfájást, szédülést, gyengeséget, hányingert okoz, túl sok mérgezett méz fogyasztása pedig akár halálos is lehet.

Babcsíra

A csírák népszerűsége az egészséges életmód előretörésével ugrott meg, viszont a nyers vagy alig átfőzött babcsírák olyan élelmiszerekhez kötődő betegségeket válhatnak ki, mint a liszteriózis vagy a szalmonellafertőzés. Legyengült szervezetű embereknek, gyerekeknek, időseknek és terhes nőknek ezért nem ajánlják a fogyasztását.

(Fotó: Pixabay)

Mandula

A túl sok mandulát fogyasztók már tapasztalhatták a bőrükön, hogy bizony negatív hatásokkal is bír a finom ropogtatni való, de még nagyobb veszélyt jelent, ha mi magunk gyűjtjük be csonthéjasan a mandulát – és összekeverjük a keserűmandulával. Ez a nagyon hasonlító rokon ugyanis hidrogén-cianodikat tartalmaz, amely akár az idegrendszer leállását is előidézheti, de további tünetei között a légzési nehézséget és halált tüntetik fel az orvosok.

A szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy kövessünk bármilyen étrendet, szerezzük be az élelmiszereket bárhonnan, mindenképpen figyeljünk arra, hogy megfelelő módon tároljuk azokat, lejárat vagy a gyanúja után ne fogyasszuk el, és mindig az előírásoknak megfelelően készítsük el – ekkor ugyanis nincs okunk aggodalomra.





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás