Rehabilitáljuk a kávét: van, amikor egészséges!





A kávét a „koffeinisták” az ízéért, a hatásáért vagy éppen a hozzá tartozó rituálé miatt szeretik. Sokan élvezeti cikknek tartják, az ellentábor viszont méregnek véli. De vajon melyik áll közelebb a valósághoz?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.28.
pro-kontra

Amit negatívumként tudunk: napi 2-3 csésze kávé magas vérnyomást okozhat, kismamák esetében hatással lehet a születendő baba súlyára, és a dohányzás, koffein kombináció erősíti a szívre gyakorolt negatív hatásait. Hatványozott veszélyt jelent az artériákra és a vérkeringésre, növeli a szívinfarktus kockázatát. A kávé káros hatással lehet egyes gyógyszerek felszívódására, növeli a csontritkulás kockázatát, és éhgyomorra felhörpintve okozhat kellemetlen refluxos tüneteket, de akár gyomorfekélyt is. Vannak azonban jótékony hatásai is.

Napi egy csésze kávé a férfiaknál 40−60%-kal csökkentette a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét (Fotó: Shutterstock)

Cukorbetegség ellen is jó

A kávéfogyasztás egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Érdekesség, hogy a koffeinmentes kávénak is van ilyen hatása, de jóval gyengébb.

Csökkenti a Parkinson-kór esélyét a férfiaknál

Napi egy csésze kávé a férfiaknál 40−60%-kal csökkentette a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. A megelőző hatás arányos volt a kávéivás mértékével. Azoknál a nőknél, akik menopauza után hormonpótló kezelést kaptak, a koffein nem nyújtott védelmet a Parkinson-kór ellen. Az ösztrogén hormon – ma még tisztázatlan módon – megváltoztathatja a koffein hatását.

Megfékezi a májzsugort

A rendszeres kávéivás csökkenti a májzsugor és a vele összefüggő halálozás kockázatát. Különösen hatékonynak találták a kávét alkoholos eredetű májkárosodás esetén. Több tanulmány igazolta, hogy a májzsugorodás talaján kialakuló májrák rizikóját, illetve az ahhoz kapcsolódó halálozást napi egy csésze kávé körülbelül felére csökkenti.

3 csésze hadat üzen a csontritkulásnak

Napi három csésze kávé – megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel mellett – csökkentheti a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések kockázatát, különösen idősebb korban.

A srácokat jobban pörgeti

Egy orvosi szaklap tanulmánya szerint a kamasz korosztályra is jellemző a koffeinfogyasztás – igaz, ők inkább koffeintartalmú energiaitalokat fogyasztanak. Jennifer R. Temple, a Buffalo Egyetem neurobiológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kísérletben részt vett fiúk és lányok megfigyelése azt bizonyította, hogy van összefüggés a nem és a koffein iránti vágy között. A magyarázat a jelenségre a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő. A fiúk ugyanis jobban felpörögtek a koffeintartalmú italoktól, mint a lányok. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy noha a lányok kevésbé érzékenyek a koffeinre, az ő szervezetükre is veszélyes a túlzott fogyasztás.





Ezeket olvastad már?
Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás