RETRO RÁDIÓ

Rehabilitáljuk a kávét: van, amikor egészséges!

A kávét a „koffeinisták” az ízéért, a hatásáért vagy éppen a hozzá tartozó rituálé miatt szeretik. Sokan élvezeti cikknek tartják, az ellentábor viszont méregnek véli. De vajon melyik áll közelebb a valósághoz?Megosztás
Szerző: Metropol
2021.04.28. 16:00
pro-kontra

Amit negatívumként tudunk: napi 2-3 csésze kávé magas vérnyomást okozhat, kismamák esetében hatással lehet a születendő baba súlyára, és a dohányzás, koffein kombináció erősíti a szívre gyakorolt negatív hatásait. Hatványozott veszélyt jelent az artériákra és a vérkeringésre, növeli a szívinfarktus kockázatát. A kávé káros hatással lehet egyes gyógyszerek felszívódására, növeli a csontritkulás kockázatát, és éhgyomorra felhörpintve okozhat kellemetlen refluxos tüneteket, de akár gyomorfekélyt is. Vannak azonban jótékony hatásai is.

Napi egy csésze kávé a férfiaknál 40−60%-kal csökkentette a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét (Fotó: Shutterstock)

Cukorbetegség ellen is jó

A kávéfogyasztás egyharmadával csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Érdekesség, hogy a koffeinmentes kávénak is van ilyen hatása, de jóval gyengébb.

Csökkenti a Parkinson-kór esélyét a férfiaknál

Napi egy csésze kávé a férfiaknál 40−60%-kal csökkentette a Parkinson-kór kialakulásának veszélyét. A megelőző hatás arányos volt a kávéivás mértékével. Azoknál a nőknél, akik menopauza után hormonpótló kezelést kaptak, a koffein nem nyújtott védelmet a Parkinson-kór ellen. Az ösztrogén hormon – ma még tisztázatlan módon – megváltoztathatja a koffein hatását.

Megfékezi a májzsugort

A rendszeres kávéivás csökkenti a májzsugor és a vele összefüggő halálozás kockázatát. Különösen hatékonynak találták a kávét alkoholos eredetű májkárosodás esetén. Több tanulmány igazolta, hogy a májzsugorodás talaján kialakuló májrák rizikóját, illetve az ahhoz kapcsolódó halálozást napi egy csésze kávé körülbelül felére csökkenti.

3 csésze hadat üzen a csontritkulásnak

Napi három csésze kávé – megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel mellett – csökkentheti a csontritkulás és az ezzel összefüggő csonttörések kockázatát, különösen idősebb korban.

A srácokat jobban pörgeti

Egy orvosi szaklap tanulmánya szerint a kamasz korosztályra is jellemző a koffeinfogyasztás – igaz, ők inkább koffeintartalmú energiaitalokat fogyasztanak. Jennifer R. Temple, a Buffalo Egyetem neurobiológusa, a kutatás vezetője elmondta, hogy a kísérletben részt vett fiúk és lányok megfigyelése azt bizonyította, hogy van összefüggés a nem és a koffein iránti vágy között. A magyarázat a jelenségre a hormonoknak a koffein metabolizmusára gyakorolt hatásában keresendő. A fiúk ugyanis jobban felpörögtek a koffeintartalmú italoktól, mint a lányok. Arra azonban felhívták a figyelmet, hogy noha a lányok kevésbé érzékenyek a koffeinre, az ő szervezetükre is veszélyes a túlzott fogyasztás.

Ezeket olvastad már?
Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

 A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

Top hírek

vírus

Mi az RSV vírus?

Főleg a kisgyermekeket és az időseket támadja meg, tünetei hasonlóak, mint az influenzáé és a Covid–19-é.Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás