Festményekbe másolja bele magát a magyar színésznő

A piacozók, a kofák, a parkban sétáló napfürdőzők is hosszú perceket töltenek el mostanában a Hunyadi téri park kerítése előtt, ahol klasszikus és modern festmények és izgalmas újraértelmezéseik lógnak.Megosztás
Szerző: Gabriella Urmai
2021.05.10. 05:20
Utcai művészet

A főszereplő minden értelemben Fazakas Júlia, Básti Lajos-díjas színésznő, aki amellett, hogy „békeidőben” számos zenekar énekesnője, csodálatos babákat varr és fest, a karantén időszakában egy újabb művészeti ágban bontogatta tehetségét: karakteres festményeket értelmezett újra egyetlen mobiltelefonnal és applikációs utómunkákkal a karantén időszakban. Valamennyi parafrázis főszereplője ő maga, a központi figurák bőrébe pedig csupa otthon talált eszköz és jelmez segítségével bújt. Eleinte a Facebookon örvendeztette meg ezekkel a követőit, most azonban az Eötvös10 csapatának köszönhetően, szabadtéri kiállítást rendeztek a képeiből.

Fazakas Júlia alkalmi tárlatvezetést tartott a Metropolnak (Fotó: Dombóvári Tamás)

Meglepetés tárlatvezetést kaptunk

Amikor egy napsütéses szombat délelőtt ellátogattunk a Hunyadi térre, nem gondoltuk, hogy akkora mázlink lesz, hogy maga az alkotó tart nekünk egy rögtönzött tárlatvezetést. Fazakas Juli ugyanis éppen testvérét és családját kalauzolta alkotásai között, és nekünk is szívesen mesélt.

Covidosan is alkotott, ott a nyoma a festményen

– Ezt a képet akkor festettem, amikor én is elkaptam a Covidot. Ezért is szignóztam úgy, hogy Koronás Júlia – mutatott az olasz Daria Petrilli ihlette, A flamingóvirág magányossága című parafrázisra. Közben elmesélte, hogy milyen izgalmas számára, amikor belehallgat a nézők beszélgetéseibe. – Egy kislánynak az anyukája mesélt a képekről, két idős barátnő pedig az amerikai Marion Peck Bessie May „Fuddrucker” című képen szörnyülködött, ami egy kancsal, nyuszifogú lányt ábrázol. Azt nem értették, hogyan lehet így elcsúfítani valakit? – nevetett a színésznő. – Azt a képet úgy készítettem – mutatott egy aranymaszkot ábrázoló festményre –, hogy arany szépségpakolást tettem fel, és arra sminkeltem rá. Nagyon hosszú ideig tartott, amíg sikerült lemosni.

A flamingóvirág magányossága című parafrázist akkor festette, amikor covidos volt (Fotó: Dombóvári Tamás)

Szent Rókus volt az első

Az első alkotás egyébként A Szent Rókus-parafrázis, ami a Szépművészeti Múzeum pályázatára készült, és Juli nyert is két belépőjegyet. Ezt a követte az összes többi újragondolt festmény. – Szeretem azokat a festőket, akiknek a művébe belemásoltam magam – árulta el a művésznő.

Az árusok is szeretik a kiállítást (Fotó: Dombóvári Tamás)

Frida Kahlo bőrébe a színpadon is belebújik

Láthatóan az arra járók, a piacozók és a kofák is szeretik ezt a rendhagyó kiállítást. – Most láttam, hogy az a zöld szövetkabátos lány a festő, aki ott szelfizik. Felismertem a képről – mutatott örömmel az egyik gyümölcsárus Júliára. Lapunknak elárulta, hogy az ő kedvence a Frida Kahlo-parafrázis. Nagyon megörült, amikor cserébe elmondtuk neki, hogy Fazakas Júlia a főszereplője az RS9-ben játszott Frida Kahlo balladája című előadásnak. – Ha újra kinyitnak a színházak, biztosan megnézem! – fogadkozott a férfi. Más érdekességet is felfedeztünk a képeken: némelyiken ott pózol a színésznő kedves agara, Mozi kutya is – természetesen stílusosan jelmezben, újragondolva.

Az Ásító inas is megihlette (Fotó: Dombóvári Tamás)
Vajon melyik az eredeti? (Fotó: Dombóvári Tamás)
Júlia mint Rapunzel (Fotó: Dombóvári Tamás)
Vásárlás közben sokan megcsodálják a képeket (Fotó: Dombóvári Tamás)
Szelfi az eredetivel - vagy Júliával... (Fotó: Dombóvári Tamás)
Kivágott szív (Fotó: Dombóvári Tamás)
Kilátás a virágos standról (Fotó: Dombóvári Tamás)

 

Ezeket olvastad már?
Elképesztő videó: titkos pincerendszer van Józsefvárosban, hajléktalanok őrzik a lejáratot, többtonnányi szemetet rejt

Elképesztő videó: titkos pincerendszer van Józsefvárosban, hajléktalanok őrzik a lejáratot, többtonnányi szemetet rejt

Újabb kislány tűnt el Budapesten, Kittit nagy erőkkel keresik

Újabb kislány tűnt el Budapesten, Kittit nagy erőkkel keresik

40 kilométer 20 perc alatt – Rendőri felvezetéssel kísértek kórházba egy vajúdó nőt Budapesten – Videó!

40 kilométer 20 perc alatt – Rendőri felvezetéssel kísértek kórházba egy vajúdó nőt Budapesten – Videó!

Brutálisan rátámadt a mentősökre egy férfi Budapesten

Brutálisan rátámadt a mentősökre egy férfi Budapesten

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás