RETRO RÁDIÓ

Kávézzunk, de csak mértékkel!





Egyre több az érv arra, hogy a kávé igenis egészséges ital. Ám a kulcs itt is a mértékletesség, hiszen ami kis mennyiségben egészséges, az nagy mennyiségben akár árthat is.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.21.
Módosítva: 2022.12.21.
agyament ötlet koffein kávé

A kávé a kedvenc reggeli italunk, ez nem lehet vitás. Eddig sokan lelkiismeret-furdalással itták, mert azt hitték, ártalmas. De szerencsére egyre több vizsgálat igazolja, hogy a kávé valójában egészséges. Rengeteg antioxidáns hatású vegyületet tartalmaz, így akár komoly betegségek megelőzésében is segíthet. Túlzásba vinni viszont továbbra sem érdemes. Napi hat vagy több csésze kávé nemcsak a szívünknek árthat, hanem az agyunknak is.

Right,Solution,Concept,With,Satisfied,Businesswoman,With,Coffee,Mug,And
Kevés kávé segít az agynak, a túl sok azonban árt Fotó: Shutterstock/Golden Dayz


Túl sok kávé – nagyobb kockázat

Azt eddig is tudtuk, hogy a túl sok koffein árt az idegrendszernek, például felerősítheti a szorongás tüneteit, és gátolja a nyugodt alvást. Amerikai kutatók viszont most 17 072 brit adatait áttekintve arra a következtetésre jutottak, hogy a túl sok kávé rendszeres fogyasztása növelheti bizonyos neurológiai elváltozások, köztük az idősebb kori demencia kockázatát is. A UK Biobank adatbázisában szereplő résztvevőknek több MRI-felvételét is tárolta a körülbelül félmillió brit adatait rögzítő rendszer. Az adatok és az MRI-felvételek összevetése során a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy aki naponta hat- vagy annál is többcsészényi kávét fogyaszt, annak 53 százalékkal nagyobb az esélye arra, hogy idős korában demenciával küzdjön. Az MRI-felvételek tanúsága szerint azoknak, akik ilyen extrém mennyiségű kávét fogyasztottak, szó szerint kisebb volt az agyuk a későbbi MRI-felvételeken, amelyek az elsők után 4-6 évvel készültek. Azt egyelőre még további kutatásokkal kell igazolni, hogy van-e konkrét okokozati összefüggés a két dolog között, vagy az agy méretének csökkenése egyszerűen a betegségek korai jele – mindenesetre az eredmények nyomán érdemes átgondolni, mennyi kávét iszunk.
 

Mennyi kávé biztonságos még?

A kávéról az eddigi kutatások sorra derítették ki, hogy tele van antioxidáns hatású vegyületekkel, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Az is lehetséges, hogy a kávé jól hat az agyra – de csak akkor, ha mértékkel fogyasztjuk. Annak tehát, aki napi egy-két, esetleg három csésze kávét fogyaszt, aligha van oka aggódni. Napi körülbelül 400 milligramm koffein még mindenki számára biztonságos – ez körülbelül napi 3-4 csésze kávénak felel meg, természetesen a kávé erősségétől függően. Ennél többet viszont nem érdemes inni. 
 

Senior,Woman,Combining,Jigsaw,Puzzle,For,Dementia,Rehabilitation
Edzzük az agyunkat! Fotó: LightField Studios / Shutterstock


 

Mit tehetünk az agyunk egészségéért?

Az agyunk hosszú távú egészségéért az egészséges életmóddal is sokat tehetünk: ebből a szempontból fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, az elegendő alvás, a rendszeres mozgás és a kiegyensúlyozott étrend – a túl sok kávé fogyasztásával gyakran épp ezek körül próbálunk valamit helyettesíteni. Akkor is érdemes átgondolni a kávéfogyasztásunkat, amikor azt vesszük észre, hogy egyre több kávéra van szükségünk a napi rutinhoz. Ilyenkor érdemes kicsit többet aludni, vagy több vizet inni, mert lehet, hogy ezen a téren van hiány az életünkben. Az agy frissességének megőrzésében pedig funkcióinak folyamatos edzésben tartásával, például rejtvényfejtéssel vagy nyelvtanulással is segíthetünk. Ezek az „agyvédő” intézkedések különösen akkor fontosak, ha a családban előfordult már valamilyen agyi vagy idegrendszeri probléma.




 





 





Ezeket olvastad már?
Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

Zseniális módszer: így mozdíthatod ki a derékfájást okozó becsípődött ideget

Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

Nem kell többé aggódnod: így tesztelhető ingyen és gyorsan a demencia

Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

Vigyázz! Ezek az ételkombinációk veszélyesek! Nem mindegy, mit mivel eszel!

Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

Ezekre a szűrővizsgálatokra minden nyugdíjasnak el kell mennie, életet menthet

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás