RETRO RÁDIÓ

Gyógyultan, de igazolvány nélkül? Így kaphatnak védettségi igazolványt, akik hiába várják a postást





Vannak, akik szinte azonnal megkapják a védettségi kártyát. Vannak, akik kettőt is kapnak, miután átestek a koronavíruson és be is oltották őket, de vannak, akikhez nem jutott el, hiába estek át a fertőzésen. A Metropol utánajárt, mi a teendő ilyen esetekben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.28.
védettek

Több olvasónk érdeklődött, hogy miért nem kapja meg a védettségi igazolványt, miután már meggyógyult és a karantént is letudta. A kiindulópont ugyanaz volt: a tesztet háziorvos nélkül önállóan, magáncégnél végeztették. Sok háziorvos akad el annál a pontnál, hogy gyógyultként lejelentse az illetőt – nekik ugyanis ez nem kötelező. A megoldás mégis ez: ha kell, győzködjük a háziorvost, hogy jelentsen le gyógyultként – vagy utólag csináltassunk hatósági áron 11 ezer + 3 ezer forintért ellenanyagtesztet, és azzal lehet igényelni a kormányablakban az igazolást.

Két hónapot várt a kártyára a háziorvosa miatt

– Márciusban jelentkeztek a tüneteim, ezért elmentem tesztet csináltatni – meséli lapunknak K. Péter.

– Kiderült, hogy pozitív vagyok, amit a labor lejelentett. Az ÁNTSZ-től kaptam egy levelet, hogy 10 napig karanténban kell lennem. Meg is történt, közben próbáltam elérni a háziorvosomat, de állandóan foglalt volt, gondolom a leterheltség miatt. Telt az idő, vártam a védettségi igazolványomat, két hónapig semmi. Azután a kormányhivatalban a háziorvoshoz irányítottak, miután nem szerepeltem az EESZT-ben. Az orvos visszaküldött a laborba, ahol a tesztet csinálták, hogy ő ezzel nem tud foglalkozni. Ott széttárták a kezüket, mondván: ők csak a tesztet végzik el, és jelzik a rendszerben, ha pozitív.

Visszaküldtek, hogy a háziorvos kötelessége gyógyultként lejelenteni. Türelmetlenül felhívtam a háziorvost, aki közölte: regisztráljak oltásra, és akkor minden rendben lesz, mert ő is lejelenti a gyógyult státuszt. Így tettem, beoltottak, és megkaptam a védettségi igazolványomat – mondta el lapunknak olvasónk.

A védettségi igazolványra vágynak az emberek minél gyorsabban (Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Nagyon le vannak terhelve az orvosok

Dr. Juhász Éva budapesti háziorvost kérdeztük.

– Volt időszak, amikor napi 50 telefon és ezer ajtócsapkodás történt... Rengeteg beteg volt, a mentőszolgálat pedig alig bírta a tesztkéréseket. Ezért azokat a betegeket, akik nem voltak olyan rossz állapotban, tesztállomásokra irányítottuk. Ez esetben ott kötelesek lejelenteni, hogy pozitív lett az illető, különben én háziorvosként nem látom a rendszerben. Ugyanez a helyzet azoknál, akik magánúton mentek el teszteltetni. A háziorvosnak nem kötelessége lejelenteni a gyógyult státuszt, ha valaki magánúton teszteltetett. Ettől függetlenül természetesen megtesszük, ezzel keressenek bennünket bátran.

– Abban az esetben, ha a háziorvos kérte a vizsgálatot, szintén ő intézi a kijelentést az EESZT rendszerében. Rengeteg a munka, mindenki hibázhat. 5 millió beoltott emberről beszélünk, türelmeseknek kell lennünk – hangsúlyozta a doktornő.

Dr. Juhász Éva háziorvos véleménye szerint le vannak terhelve az orvosok (Fotó: Dr. Juhász Éva/Facebook)

Az angol nyelvű védettségi igazolásokat nem a háziorvos állítja ki

Most éppen azért csörög nap mint nap a telefon a háziorvosoknál, mert akik külföldre készülnek, angol nyelvű igazolást kérnek. A törvény szerint az igazolást nem a háziorvosnak, hanem Budapest Főváros Kormányhivatalának kell kiállítania. A doktornő viccesen hozzátette: – Mik vagyunk mi? Fordítók, vagy utazási iroda?

 





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás