RETRO RÁDIÓ

Mutatjuk: ennyit spórolhatnak a háztartások a rezsicsökkentéssel





Az átlagos fogyasztás felett lakossági piaci ár lép érvénybe augusztus 1-től, amely még mindig jelentős mértékben alacsonyabb az aktuális regionális piaci árnál – derült ki a rezsicsökkentés módosításait részletező rendeletből.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.22.
Rezsivédelem

A kormány úgynevezett lakossági árplafont szabott meg, ezzel is enyhítve a magyar családok kiszolgáltatottságát a növekvő energiaárakkal szemben.

„A háztartások az átlagfogyasztásukig továbbra is a korábbi tarifákon juthatnak energiához. Az átlagfogyasztás fölötti felhasználás után pedig az áram a korábbi 36,36 forintról 70,1 forintra, a gáz pedig 102 forint/köbméterről 747 forintra növekszik” – tájékoztatta a Metropol olvasóit Hortay Olivér. A Századvég Konjunktúrakutató Zrt. energia és klímapolitikai üzletágvezetője szerint ez azért fontos, mert így a háztartások számára kiszámíthatóvá válik a tarifájuk, ráadásul véd a további piaci áremelkedésektől is az európai energiapiac egyre nehezebb helyzetében.

– Ezek az átlagfogyasztás fölötti tarifák is kedvezőbbek, mint a jelenlegi piaci árak, ami a villany esetében 270 forint, a gáz esetében pedig 1020 forint lenne.

Hartay szerint a lakosság számára kiszámíthatóságot jelent a lakossági piaci ár bevezetése – Fotó: Facebook

A háztartások 75%-a átlag alatt fogyaszt

„Az átlagfogyasztás fölötti új tarifák csak a háztartások körülbelül negyedét érinti a tavalyi fogyasztás alapján” – mutatott rá Hortay Olivér. „Mivel a következő időszakban várhatóan a háztartások jobban takarékoskodnak majd az energiafogyasztással, az érintettség várhatóan még csökkenni fog” – avatott be a részletekbe a szakember.

A rezsicsökkentésnek köszönhetően ennyit spórolnak a családok a piaci árak mellett – kormany.hu

A rendelet alapján év végéig az alábbi árakat kell fizetni

Földgáz esetén:

  • 1729 köbméteres éves fogyasztásig (144 köbméter/hó) a kedvezményes tarifa: 102 forint köbméterenként.

  • E fölött 747 forint/köbméter az új lakossági ár. A valós versenypiaci ár 1020 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.

  • Megmarad a nagycsaládos kedvezmény, amely 300 ezer nagycsaládost érint: három gyermek esetén 600, minden további gyermeknél 300-300 köbméterrel emelkedik a fogyasztási limit.

Áram esetén:

  • 2523 kWh/év fogyasztásig 36 forint marad az ár.

  • Az e feletti fogyasztásnál 70,1 forint/kWh. A valós piaci ár egyébként 268 forint lenne, de a lakosság nem ezt fizeti.

  • Az éjszakai áram 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a lakossági ár.

  • A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton.

Számos egyéb könnyítés:

  • A rendelet nem érinti a nagycsaládosok részére már eddig is biztosított kedvezményt földgáz vonatkozásában.

  • A módosítás nem érinti az áramot B GEO árszabással elszámolt, illetve a téli fűtést H tarifán elszámolt (hőszivattyút használók) fogyasztó háztartásokat.

  • A közös földgázmérőórával rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek osztott számlát fizetnek, többletkedvezményre jogosultak.

  • A fogyasztást naponta méri a szolgáltató, így nem kell attól tartani, hogy visszamenőleg nagyobb különbözetet kellene fizetnünk.

  • A fogyatékkal élők további kedvezményre jogosultak.

Margit havonta 91.850 forintot takarít meg

Olvasói fotó

Margit egy belvárosi, nagy belmagasságú, 52 négyzetméteres lakásban él, gázkonvektorral fűt és gázbojlert használ. Gázzal főz, de villanysütője van.

„A tavalyi gázszámlám alapján az éves fogyasztásom 2021 áprilisa és 2022 áprilisa között 1200,66 köbméter volt. Ez azt jelenti akkor, hogy ha idén többet fogyasztanék, akkor is benne maradnék az 1790 köbméteres fogyasztási átlagban, tehát továbbra is rezsicsökkentett áron kapom a teljes gázmennyiséget. Tavaly a 102 forintos köbméterenkénti árral 122.470 forintot fizetettem egész évben, vagyis havonta átlag 10.205 forintba került a fűtésem, a meleg víz és a főzés. Ha más európai országban élnék és piaci áron kellene megfizetnem a gázt, úgy idén 1.224.670 forintot kellene fizetnem a gázért, vagyis havonta 102.055 forintot.”

Fotó: MTI/Veres Nándor

Németh Szilárd: a rezsicsökkentés Európában egyedülálló

„A rezsicsökkentés egész Európában egyedülálló, védi a magyar családokat az energiaválságtól, és a jövőben is fennmarad” – közölte a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos. Németh Szilárd elmondta: megmarad a gázfogyasztásnál a nagycsaládos kedvezmény, és az egy gázmérővel rendelkező társasházak lakásonként számolhatnak.

 





Ezeket olvastad már?
„Sosem kerültél elő abból a mélységből” – sokkoló videón a tragédiába torkolló lánykérés

„Sosem kerültél elő abból a mélységből” – sokkoló videón a tragédiába torkolló lánykérés

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás