RETRO RÁDIÓ

Szívszorító: halála előtt a kollégáján akart segíteni az elmerült kutyakiképző





Hétfő este óta égnek a gyertyák a Dunaújvároshoz közeli Rácalmáson, a Kis-Duna-sziget hídjánál, ahol elragadta a víz a két kutyakiképzőt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.07.06.
tragédia

A büntetés-végrehajtás kötelékében dolgozó fiatalemberek, a kutyavezető László és a kutyakiképző Dávid „imitált szökési kísérlet” gyakorlatot tartottak kutyáikkal, ami közben a vízbe estek és azóta sem kerültek elő. A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága arról tájékoztatott, hogy: „A Pálhalmai Büntetés-végrehajtási Intézet és a Márianosztrai Fegyház és Börtön munkatársai szolgálati ebek kiképzését végezték a helyszínen, melynek során – eddig nem ismert okból a vízben elmerültek.” A Duol.hu szerint a Kis-Duna-híd aljától körülbelül 5-7 méterre van egy nagyon veszélyes, 15-20 méteres gödör, amely természetes módon alakult ki a híd pillérei után keletkezett örvények miatt. A víznek ott olyan erős sodrása van, hogy ha valakit elkap egy örvény, akkor az már nem tud felfelé kiúszni belőle. A veszélyes partszakaszon már korábban, 2005-ben és 2008-ban is történt tragédia.

A rácalmási Kis-Duna-hídnál tűntek el a vízben a kutyakiképzők /Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Fiatal kollégáján akart segíteni a tapasztalt kiképző

A Zsaruellátó magazin Facebook-oldalán az oldalhoz eljutott az egyik szemtanú beszámolója, hogy a két férfi csibészbundában, azaz a kutyakiképzésnél használt, párnázott védőöltözetben került a vízbe. A szemtanú ezt írja:

„Kutyákat fogattak, csibészbundában volt Laci. Pontosan nem tudom, hogy Dávid kutyája hogyan került a vízbe. Dávid utánament. Ott került zűrbe Dávid. Laci állítólag Dávid segítségére sietett csibészbundában. Egymás után merültek el. Laci segíteni akart Dávidon, de a csibészbunda megszívta magát és lerántotta őt is. A többi képzésen résztvevő próbált segítséget nyújtani, valamint azonnal segítséget kérni. Úgyhogy nem hajóról és nem csónakban gyakoroltak. Parton álltak, ott tevékenykedtek… Egyikük párja kismama. Felfoghatatlan a veszteségünk.”

Több mint egy napja nem találják az eltűnt férfiakat

A Metropol érdeklődésére a mentési és keresési munkát végző Terrorelhárítási Központ így tájékoztatott:

A kutatás egyelőre nem vezetett eredményre, a speciális eszközök – a drón és a szonártechnika – sem mutattak emberi életre utaló körülményt, ezért a víz alatti kutatást felfüggesztették. A büntetés-végrehajtási szervezet, a rendőrség és a katasztrófavédelem munkatársai a felszínen és a part mentén továbbra is jelentős erőkkel keresik a büntetés-végrehajtás 29 és 34 éves szakembereit.”

Nagy erőkkel folyt a kutatás az eltűnt kutyakiképzők után /Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

Akár 20-30 kilót is nyomhat a teljes kutyakiképző-felszerelés

Lapunk felkeresett egy szintén a hatóságnál dolgozó kutyakiképzőt, aki személyesen ismerte az egyik eltűnt férfit. Meglepő dolgokat árult el arról, hogy mennyire nehéz is egy „bunda”, amit a kutyák harapása ellen viselnek a kiképzők.

„Az egyiküket személyesen ismertem, nagyon jó embernek tartom. Valószínűleg a Lacin bunda lehetett. Ennek a védőfelszerelésnek csak a felső része több, mint 10-20 kilós, az egész ruha akár 30 kilót is nyomhat. Azért van így kitalálva, hogy a kutya ne tudja átharapni. Ez a felszerelés teljesen merevvé teszi a karokat. Azért gyakorlatoznak a parton is, mert előfordulhat, hogy fogolyszökés esetén a vízen keresztül próbálnak menekülni a rabok” – árulta el az általunk megkérdezett szakember, aki elárulta azt is, hogy az idősebb kiképző nem először gyakorlatozott a Duna-parton, a Facebook-oldalára több képet feltöltött a Duna-parti kutyakiképzésekről.

Több áldozatot is követelt már a veszélyes partszakasz

A szomorú esetnek több előzménye is volt, az említett örvénynél már túl sok tragédia történt a korábbi években – tájékoztatta lapunkat az MTI, a Dunaujvaros.com információi alapján.

  • Megrázta a települést 1983-ban egy 12 éves kisfiú tragédiája. Juniális volt a folyóparton és a fiúcska elkóborolt. A szülők, rokonok tűvé tették az egész szigetet, de már csak a ruháját és a cipőjét találták meg a parton.
  • Július 15-én szörnyű tragédia történt, amelyről a helyi média is beszámolt. Két úszni nem tudó fiú gázolt be a vízbe, majd a sodrásban elmerültek. Egyiküket sikerült kimentenie a horgászoknak, a másik fiút sajnos nem. Egy hónap után találták meg a 14 éves fiú holttestét.
  • 2008 júliusában újabb tragédia történt, egy 39 éves fürdőző férfit sodort ott el a folyó.
  • A híd pilléreinél egy erős örvény található, ami már több áldozatot követelt a korábbi években /Fotó: Dunaújvárosi Hírlap

     





    Ezeket olvastad már?
    Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

    Magyar nők tízezrei voltak oda érte, nemcsak a hangja miatt – ma lenne 80 éves

    Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

    Fagyoskodni fogunk a héten, de van miért várni a hét végét

    „Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

    „Két vaginával születtem, de minden barátomnál a másikat használom, így ez nem megcsalás”

    Anna csak ruhát szeretett volna a Shein-ről, azonban vér is járt a rendelése mellé – hátborzongató fotók!

    Anna csak ruhát szeretett volna a Shein-ről, azonban vér is járt a rendelése mellé – hátborzongató fotók!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás