Szeretnéd, hogy meleg legyen a lakásodban? Így helyezd el a tűzifát a kályhában





Ha jobban ég le a tűzifa, a meleg is tovább tart ki a lakásban vagy a házban. Figyelemre méltó módszert javasolnak a szakemberek, érdemes megfogadni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.07.
okos tippek

Sokan mondanák, hogy ó bagatell, egy kályhát mindenki fel tud fűteni. Pedig nem így van, hiába esküszik mindenki a saját módszerére. A Magyarországi Cserépkályhások, Kandallóépítők és Gyártók Országos Ipartestületének ajánlása összefoglalja a legfontosabb tanácsokat. Ha ezt megfogadjuk, akkor biztosan tovább tart a meleg az otthonunkban.

Fontos a megfelelő fűtési módszer kiválasztása Fotó: Kisalföld

Egy kivágott fának csak két év múlva lesz jó a fűtőértéke

Mivel a frissen vágott fában még sok a nedvesség (50-60 százalék), így ezzel az idei fűtési szezonban biztos, hogy nem tudunk fűteni. Igaz, hogy pár hónap alatt megfelelő tárolás mellett 30-40 százalékra csökken a nedvességtartalom, de a félszáraz fából keletkező vízgőz megterheli a kéményt és szurkosodást okoz. Fontos tehát, hogy egy-két évig természetes úton száradjon a fa, akkor 15-18% nedvességű lesz. A fűtőérték különbsége tehát több mint kétszeres! A szakemberek azt javasolják, a tűzifát egyenletes hosszra (25-30 centiméter) és vastagságra (6-10 centiméter) hasítsuk fel.

A legjobb, ha állítva helyezzük be a tűzifát a kályhába

Az ipartestület az ajánlásban megemlít egy széles körben elterjedt rossz begyújtási módot. Sokan ugyanis két oldalról két vastagabb fahasábra keresztben pakolják a vékony gyújtósdarabokat, majd erre vastagabb fát raknak, a kupacot pedig alátömött újságpapírral próbálják meggyújtani. Ez azonban megterheli a kályhát és nem lesz tökéletes az égés. A szakértők azt tanácsolják, állítva helyezzük a tűztérbe a fát: a vastagabb hasábokat döntsük a tűztér hátfalához, ezek elé kerüljenek a vékonyabb fadarabok. Az ajtóhoz elegendő pár szál gyújtós vastagságú, vékony fa. Ezt a bepakolt mennyiséget egy alágyújtósféleséggel gyorsan fellobbanthatjuk. Ezzel a módszerrel az égés ideje megnyúlik, a kályha több hőt tud felvenni, így könnyebben létrejön a tökéletes égéshez szükséges magas hőmérséklet.

Melegítsük fel külön a kéményt

Ősz elején, amikor még délután jó idő van, de reggelre lehűl a ház, már be lehet fűteni a cserépkályhát. De mi történik akkor, ha visszaömlik a füst a légtérbe? Ilyenkor valószínűleg hidegebb van a lakásban, mint kint, vagy a tetőcserepek miatt úgynevezett hőpárna alakul ki, amely visszatartja a kéményhuzatot. Hogy tudjuk ezt kiküszöbölni? Az első begyújtást akkor tegyük meg, amikor még picit melegebb van a házban, mint kint. Ha erre nincs lehetőségünk, nyissuk ki a kéményajtót és újságpapír elégetésével melegítsük fel a kéményt teljes hosszában.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás