Az egyik kerületi Facebook-csoportban hívták fel a lakosok figyelmét arra, hogy több utcában, legutóbb a Szőlő utca környékén néhány fiatal, idősebb hölgyekre „vadászik”. Az óbudaiak már hónapok óta tapasztalják az eseteket, eddig feljelentés nem született.

A Facebook-bejegyzés alatt rengeteg hozzászólás érkezett

„Pár hónapja az anyukámat autóból kiszálló fiatalok szólították le azzal, hogy van-e egy kis aprója, mert a nagymamájukat szeretnék felhívni, ugyanis nem tudnak hozzá felmenni a lakásba”- írja egy óbudai lakó. Egy másik kerületi komment is magáért beszél:- „Szomszéd idős, hiszékeny, rosszul látó nénit pont így raboltak ki”.

A helyszínen jártunk

Értesíteni kell a hatóságokat, ha bárki újra ilyet lát – mondta el nekünk Jutka néni.- „Ősszel kocsival jártak kicsit arrébb, a Gyenes utcánál!” A szintén környékbeli Marika néni nagyon nehezen jár, minden segítségnek örül. Ő még nem hallott a fiatal csalókról, de volt már negatív élménye.
„Őszintén megmondom elég jóhiszemű vagyok, így már volt, hogy csúnyán ráfáztam. Valaki vízvezeték-szerelőnek adta ki magát, még azt is mondta, hogy szívesen bevásárol nekem, de miután megkapta a bevásárláshoz szükséges tízezer forintot, már nem láttam többet” – osztja meg tapasztalatát.

Az öt leggyakoribb időseket átverő trükk:

• Az unokázós csalók az áldozat szeretteire hivatkozva csalnak ki pénzt telefonon azzal, hogy segítségre szorul a rokonuk.
• Megkeresik őket telefonon azzal, hogy vakcinát árulnak soron kívül, olcsón.
• Ingyenes termékbemutatókra invitálják őket, hogy azután haszontalan drágaságokat sózzanak rájuk.
• Ismert cégek nevében csalnak ki pénzt és jutnak hozzá bankkártya adatokhoz a neten.
Szerelőnek, utazó ügynöknek és kereskedőknek adják ki magukat, majd kirabolják az áldozatot.