Ne felejtsd bedugva az elektromos eszközt, nem is gondolnád, hogy mennyit fogyaszt!





Ezreket takaríthat meg, ha nem csak kikapcsolja, de a konnektorból is kihúzza az éppen nem használt eszközeit otthon. A legtöbb készülék ugyanis kikapcsolás után is működik.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.24.
spórolási tanácsok

Sokan úgy vélik, elég csak tudatosan élni, mert ez meghozza a spórolással elérni kívánt eredményt is. Azaz, hogy több pénz maradjon a pénztárcánkban. Ezt szolgálja, ha odafigyelünk az apróságoknak tűnő és kényelmünket szolgáló felesleges rutin kiiktatására. Ilyen lehet annak a szokásnak az elengedése, amikor kikapcsolunk egy elektromos készüléket, de a konnektorból nem húzzuk ki azt. Általában úgy véljük, hogy attól fogva már nem használ több áramot. Ez azonban nem így van. Például lámpa mutatja, hogy az eszköz kikapcsolt állapotban van, így akkor is fogyaszt áramot, ha csak ki van kapcsolva, de be vannak dugva a konnektorba.

Nem elég kikapcsolni a klímát, ki is kell húzni a konnektorból Fotó: Pixabay

A klímagép az egyik fő energiavámpír, de nem az egyetlen

De nézzük, mik az igazi energiavámpírok a háztartásunkban! Ezek a kikapcsolt, de konnektorba bedugva hagyott, legtöbbet fogyasztó eszközök. Az áramtalanításukkal ezreket spórolhatunk meg! A listavezető a légkondicionáló vagy klímaberendezés. Trükkös is, hiszen amíg van olyan klíma, ami a konnektorba van bedugva és csak egy mozdulat kihúzni, olyanok is vannak, amiket rákötöttek a hálózatra. Utóbbi esetben az a megoldás, hogy a villanydobozban lévő, klímához tartozó külön kis megszakítót lekapcsoljuk. Hasonlóan sokat fogyaszt kikapcsolva is a set top box. A főbb energiavámpírok közé sorolhatjuk még a mikrohullámú sütőt, a mosogatógépet, a szárítógépet, a bedugva hagyott kávéfőzőt, a hajszárítót és a lézernyomtatót is.

Van olyan is, amit hagyhatunk bedugva

Könnyebb dolgunk van, ha inkább azokat soroljuk fel, amik a konnektorba bedugva is elenyésző mennyiségű elektromos áramot fogyasztanak, így rájuk nem kell, hogy gondunk legyen. Ilyen a telefontöltő, a modem és a laptop.

A laptop töltőjét nem érdemes kihúzni, mert nem fogyasztanak annyi elektromos áramot Fotó: Pixels

Egy eszköz 8-40 nap alatt felzabál 1 kilowatt áramot

Nyilvánvalóan minden készüléknél egyedi, hogy mennyit fogyaszt standby állapotban, átlagosan azonban az óránkénti 1-5 Watt a jellemző. Az EU 2008-ban rendeletet adott ki, mely az elektromos berendezések készenléti és kikapcsolt üzemmódban fellépő fogyasztására követelményeket szab meg. Eszerint egy háztartási készülék egy nap alatt elhasznál 24-120 Wattot csak azzal, hogy arra vár a konnektorba dugva, mikor vághatja azonnal haptákba magát nekünk. Ez azt jelenti, hogy egyetlen eszközünk 8-40 nap alatt felzabál 1 kilowatt áramot, ami a rezsicsökkentett áron 36 forintot, a limit átlépése után pedig 70,1 forintot jelent. Nyilván egy eszköz esetén elenyésző ez az összeg, egy nagyobb háztartásban azonban, ahol több készülék is van, ezreket is meg lehet spórolni.

Bárki kiszámolhatja magának

Az elektronikus cikkeket forgalmazó boltokban lehet konnektorba dugható fogyasztásmérőt vásárolni pár ezer forintért, így aki szeretne a saját szemével megbizonyosodni arról, hogy mennyit esznek kikapcsolt készülékei, az könnyen megteheti, bár információink szerint jelenleg úgy viszik a boltokból a fogyasztásmérőket, mint a cukrot.





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás