
Rettegnek a budapesti panel lakói azok után, amit egy gyerekágyban találtak az ötödiken
Az ötödiken egy gyerekágyban találtak darázsfészket.
Már lehet kapni a boltokban, piacokon a nyár egyik legkedveltebb finomságát. Nem mindegy azonban hogyan választunk a csemegekukorica kínálatból, ahogy az sem, hogyan főzzük meg. Íme néhány tipp hozzá!
Az aszály és a növényt sújtó betegségek megtépázták ugyan a termést, de így is van és lesz is a boltokban hazai csemegekukorica. Már csak az a kérdés, mi alapján válasszunk közülük és hogyan főzzük tökéletesre. Mutatjuk!
Az úgynevezett frisspiacra szánt terméket elsősorban kistermelők állítják elő, jellemzően 0,5-1 hektáros területeken. Annak érdekében, hogy minél előbb meg tudjanak jelenni a piacon a csemegekukoricával, néhány helyen fólia alatt is nevelik. Ennek köszönhetően az első szállítmányok már júniusban megjelentek a boltokban, de az igazi szezon még csak most jön. A palántázott kukoricának és más termesztési módszereknek, valamint az ütemezett vetésnek köszönhetően a termelők egészen szeptemberig el tudják majd látni a hazai piacot friss csemegekukoricával. Az itthon kapható csemegekukorica szinte kizárólag hazai termesztésből származik, az import aránya elhanyagolható – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
A kukorica nagy részét öntözik
A hazai csemegekukorica-termesztés világszinten az élvonalban van, Kínával és az Amerikai Egyesült Államokkal vagyunk versenyben. Az EU-n belül Magyarországon van a legnagyobb csemegekukorica-termőterület: közel 24 ezer hektáron foglalkoznak csemegekukorica-termesztéssel, a területek 90 százaléka öntözött.
A boltokban, piacokon 5-600 forintról indult az ára, jelenleg pedig 200 és 400 forintért kínálnak egy csövet belőle. Ami pedig a nagybani árakat illeti: az első osztályú hazai kukorica ára 240-280 forint között mozog jelenleg.
Mivel a csemegekukoricának magas a B1, B5, B9 és C-vitamin tartalma, rostban gazdag és az ásványi anyag tartalma (vas, foszfor és magnézium) is magas, érdemes minél többet enni belőle.
Vagyis a fogyni vágyóknak is érdemes ebből a zöldségből rendszeresen fogyasztania. Nem mellesleg sok benne az energia is: száz grammonként 3-4 gramm fehérjét, 20 gramm szénhidrátot és a már felsorolt vitaminokat is tartalmazza.
Mivel a cukor a Nap melegének hatására keményítővé alakul, érdemes hűtött, vagy legalább a közvetlen napfénytől védett helyen tárolt kukoricát választani, ezek ugyanis édesebbek. A rajtahagyott levelek lassítják az átalakulást, és megkönnyítik a vásárlást is: ha élénkzöldek és erőteljesek a kukoricacsövet borító zöld levelek, akkor nemrég szedték le. Az igazán friss kukoricaszemekből enyhe nyomásra tejszerű nedv folyik ki. Levelei eltávolítása nélkül hűtőszekrényben, laza nejlonzacskóban tárolhatjuk amíg meg nem főzzük, vagy sütjük.
Az alaposan megmosott levelek egy részét tegyük egy lábas aljába, majd helyezzük rá a kukoricát és egy kicsit a „hajából”, végül tegyünk a tetejére ismét egy réteg levelet. Öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi, majd valamilyen súllyal (pl. tányér) akadályozzuk meg, hogy a kukoricák a víz tetején lebegjenek. Forrástól számítva nagyjából 10 percig főzzük, ennél tovább csak akkor, ha öregebbek a csövek. Sót ne tegyünk a főzővízbe, egy kis tejet vagy vajat viszont lehet, ha valami izgalmasabbat is kipróbálnánk.
Air fryerben is könnyen elkészíthető a kukorica
Ehhez első lépésként a kukoricát megtisztítjuk, leszedjük róla a leveleket és a vékony szálakat, azaz a kukorica haját is. A kukoricacsöveket elfelezzük, hogy biztosan beleférjenek az air fryer kosarába. Egy kevés olajat sóval kikeverünk. A megtisztított és elfelezett kukoricát lekenjük a sós olajjal, majd az air fryer kosarába helyezzük. A kukoricát 200 Celsius-fokon, 10 perc alatt megsütjük, majd még forrón lekenjük egy kevés olvasztott vajjal. Az air fryerben főtt kukorica alaposan besózva tálalható is-olvasható a mindmegette.hu-n.
Az ötödiken egy gyerekágyban találtak darázsfészket.
Kezdetben emberrablásra gyanakodtak a hatóságok.
Vácon már petíció is indult a közbiztonság javítása miatt.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélrePortfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.